FoLLoweRs

Monday, February 28, 2011

This is who i am.




Kadang2 aku taksub dengan seseorang. Terlalu. Dengan kelebihan dan keistimewaan yang ada padanya.

Dan jugak kagum dengan personaliti yang dimiliki. Waktu sekolah dulu, selalu aku berkata "Wah.. bestnya kalau aku jadi macam dia. Pandai. Cantik pulak tu."

Kalau boleh aku pon nak jadi macam dia. Aku nak jadi macam dia! Disenangi, disayangi, diminati etc.

Tapi last2.. aku fikir... Ah. Takpe lah. Lebih baik jadi diri sendiri. Aku takde apa yang dimiliki. Tak mungkin aku akan jadi macam dia. Atau sesiapa.

Dah. Jangan cuba jadi orang lain.

Enjoy who you are.


Sunday, February 27, 2011

To love is to risk not being loved in return.




Ada seorang kawan. Katanya, biarlah dia pergi jauh, lakukan sesuatu yang mungkin at the end dia takkan berjaya. Maknanya sesuatu yang sia2 mebi. Tapi apa salahnya. Hidup dia hanya sekali katanya. Kalau tak buat sekarang, bila lagi? Kalau tak cuba, mana tau?

Dalam dunia ni, ada 2 jenis manusia. Satu, yang suka dan berani mengambil risiko, take the challenge. Yang kedua, yang tak suka mengambil risiko. Akulah tu! Yang selesa dan suka berada dalam zon selamat. Dengan kata lain, takut.

Tapi Bree cakap, kadang2 kita harus belajar to take a risk. Harus belajar! Maknanya, kita kena jadikan diri kita antara orang yang berani mengambil risiko. Tak kiralah apa kesudahannya nanti. Tu cerita lain. Yang penting, kita try.

Betul dia cakap tu. Sebab tu aku suka tengok Desperate Housewives.



Saturday, February 26, 2011

.




Sekarang agak sibuk. Dengan kerja. Tapi tetap rasa bosan. Dan sepi.

Life sekarang agak tawar. Hambar. Payau. Tak sedap langsung. Jadi aku makan makanan yang manis2, pedas2, masin2 dan banyak msg. Nak ganti life yang takde perisa langsung ni. Heh.

Bosan.

Gigi macam nak sakit tapi takut nak jumpa doktor. Aduhh. Camner nikh. Patutlah uyi nangis2 bila jumpa dentist, bila aku cakap 'Alaa.. tak sakit uyi, sikit jer. Kan?'
'Sakit la ibu, ibu tak kena boleh la cakap camtu, uyi yang kena uyi tau la...'

Ha ah. Betul betul. Lutut aku rasa menggigil lak bila teringat klinik gigi.

Friday, February 25, 2011

Permaisuri.




Semalam balik jam 8.30 malam dari ofis sambil layan Permaisuri di radio. Teringat pulak ada sorang member tu yang minat lagu ni. Heh. Mane dia hilang? Blog takde, fesbuk pon sama. Hermm.. rindu pulak.

'Percutian' di Kuantan terpaksa habis awal. Sepatutnya kami balik hari ni (Jumaat), tapi sebab beberapa masalah terpaksa balik hari Rabu. SPRM pulak masuk ofis, kecoh sekejap.

Sebagai penyedia Local Order dan payment di jabatan kerajaan, secara tak langsung aku terlibat jugak. Err... takde pape takde pape. Tak buat salah nak takut apa kan. Fuhh.

Dalam banyak2 meeting dan kursus yang aku pergi, tilam dan bantal Vistana Kuantan paling best. Sangat2 syok! Empuk dan mengghairahkan. Ekekeke. Sedap giler tidur. Tenggelam. Dan hari2 jugak aku berendam, mebi sebab letih jadi bila dapat berendam rasa sangat selesa.

Kerja kat ofis pulak buat aku nak kawen dengan orang-kaya-kampung-petualang-tiga cepat2 dan berhenti kerja. Overload! Tak tau nak buat mana satu. Nak sort pon aku dah bengong. Sebabnya, harus setelkan ABM 2012-2013 terlebih dulu which is deadline dia Isnin nanti.

Weekend ni nampaknya terpaksa berkampung kat ofislah. Permintaan pak ngah tak dapat aku tunaikan lagi. Hehe. Apa dia? Tunggu dulu. Kalu jadi (apa2 lah) akan aku tulis. Kalau tak jadi, pon akan aku tulis. Cuma rasa nak tergelak. Mengenangkan ma, abah, abang pakat2 nasihatkan yang terbaik untuk aku. Uyi buat derk, seolah2 taktau. Adik2 mensupport sepenuh hati, start berangan. Huhu. Aku tak berangan, tapi terlintas di fikiran je. Lawak. Kelakar. Tapi apa salahnya ikut cakap orang tua dan ikut style zaman dulu sikit2.

Meh hayati lirik lagu Permaisuri yang automatically buatkan aku teringat blogger yang best ini. Peel aku ni, apa2 lagu yang diperkenalkan atau diminati oleh kawan2 pasti aku nak dengar balik dan nak selami apasal dia suka lagu tu dan mana part yang best. Dan lepas tu aku akan selalu layan. Walhal sebelum ni aku tak penah peduli pon lagu tu, entah2 menyampah. Layan bukan sebab aku pon suka lagu tu, tapi sebab entah. Takde sebab pon. Agaknya, tu salah satu cara aku rasa aku ada kawan kat sebelah dan dekat dengan dia kot.

Apapon, doakan aku diberikan kesihatan yang baik. Ameen... aku tak ingin hidup seribu tahun pon, cukuplah sehat tubuh badan. Sakit sakit ini.

Carpe diem.





Aku rela hidup dengan mu
Demi bahagia...
Hanya Tuhan bisa memisahkan kita

( korus )
Di jaga dan lena kukuntum kerinduanku
Untuk mempersembah sayang padamu
Keharuman bunga tak seharumnya cintaku
Istimewa untuk sunting jiwamu

Bermula pandang pertama
Kau utuskan senyum mesra
Aku ingin seribu tahun lagi
Bersamamu...

Kubinakan mu istana
Aku rendakan bahagia
Dengan niat suci
Kaulah permaisuri

Sambutlah cinta abadi
Genggam dan semat di hati
Manisnya asmara
Kekal selamanya

Friday, February 18, 2011

Today is Friday.




Demam.

Lagi.

Tak sehat lagi. On off. This is not good. Weekend ni nak ke Kuantan atas urusan kerja mebi dalam seminggu. Aduhh. Tak larat rasanya.

Malam tadi lena diulit bantal sampai ke 6.30pagi. Rasa berat nak bangun. Hajat nak sambung tidur dan masuk ofis lambat cket, nak ke klinik kerajaan tapi panas badan dah kureng sikit. Kang doktor cakap mengada2, tak larat cket nak ke klinik. Nk mc la tuuu. Owhhh tidak. Kerja kat ofis berlambak, harus setel sebelum ditinggalkan. Kalu tak memang aku mc dowhh.

Lagipon teringat janji dengan anak raja pagi ni, tapi tak kesampaian jugak sebab masing2 ada masalah peribadi. Huhu.

Adios. Tak seronok rasanya meraba2 dalam terang.


Sunday, February 13, 2011

Sekitar sambutan hari lahir uyi :)




Atas permintaan ramai esp kawan2 uyi, game disambung lagi esoknya dengan permainan cari gula2 dalam tepung. Seronok tengok budak2 ni jadi zombi.

Hari first diorang main acara berebut kerusi. Sangat fun! Aku rasa macam organize tadika pulak. Sambutan tahun ni sangat2 meriah. Aku pulak tak prepare banyak sangat makanan sebab pengalaman yg lepas, makanan berlebih, tahun ni rasa tak cukup kakitangan pulak. Tapi alhamdulillah, semua merasa.












































Smile, you're on candid camera!




Salam.

Tak tau samada nak menyumpah, mengomel, mencarut, muhasabah diri, insaf atau apa.. Dalam banyak2 blogspot, blog aku kena block. Hehe. Macam harem kan.

Sebab? Entah. Mebi kakitangan bersih-cekap-amanah yg jaga server ni dapat detect aku online blogspot waktu ofis hour, jadi jalan untuk menyedarkan aku agar waktu bekerja adalah kerja dan takboleh buat kerja lain adalah dengan memblok blog aku.

Aku dah jadi macam orang rabun, boleh login, boleh bikin entry dan post, edit etc tapi takboleh view blog aku sendiri. Dan tak boleh reply komen. Hehe. Well, blog lain aku still boleh jalan2 cari makan tapi the things is, aku kan start berjalan starting dari blog aku sendiri, maka keadaan ini agak merenyahkan perjalanan itu.

Tak tau nak cakap apa. Salah besar kot melayari internet atau login blogspot waktu bekerja. Yelah, mebi salah sendiri sebab selalu sangat login dan bukak blog. Kebiasaannya, aku akan login awal pagi lepas punch kad, sebelum breakfast. Ada mood aku menulis sekejap. Aku tak perlu masa yang lama mencurah idea sebab semua tu datang on the spot. Tak perlu nak fikir2 banyak. Bukan berkarya pon.

Dan kadang2 tu tak logout, biar gitu jer. (eh macam ayat bela diri pulak :P)

Tapi aku nak selitkan jugak la rasa tak puas hati. Kalau dia fikir dengan memblok beberapa lama web membuatkan staf ni buat kerja, dia silap lah.

Kalau takde kerja, berapa ramai staf yang bergossip, menyembang seronok bercerita kisah di sebalik tabir manusia lain dan paling memualkan berdrama king di sebalik tugasan2 pejabat tapi hakikatnya macam ampeh.

Tapi.. yelah. Peraturan is peraturanlah kan. Salah tetap salah.

Dah. Padan muka aku lah kan.

Terasa nak buat satu blog lain yang beridentiti rahsia pulak. Best cket nak buat luahan yang macam cilakos nikh. Hehe.



p/s entry sebelum ni adalah testing. sory guys, tapi tengkiu banyak2 pada yg mendoakan. hopefully it works. macam best pulak *wink*



Friday, February 11, 2011

katanya...




salam...

aku nak kasitau yang...

err... aku nak kawen.

:)



Tuesday, February 08, 2011

Hai!




Sebenarnya banyak yang nak ditulis.

Kadang2 tu, idea datang tiba2 tak tentu masa. Tengah makan, tgh mandi, tgh drive, tengah lepak2. Apalagi waktu tengah berangan atau nak tidur, lagilah macam2 rasa nak tulis dalam blog. Macam best je.

Kadang2 tengah bizi pon tetiba terasa nak bloging.

Tapi bila mengadap pc atau laptop atau bila ada kesempatan, blank. Blur. Tak tau nak start camaner. Haih.

Sekarang buka blog pon sekejap, kadang2. Sibuk. Sibuk dengan kerja, sibuk dengan hidup. Nak baca blog feveret, terpaksa simpan dulu sebab masa tak banyak. Nanti tak concentrate. Tak sedap la pulak.

Nak upload gambar masa birthday party uyi kat kampung hari tu pon rasa malas2 lagi. Memang tak sabar nak upload tapi tak sempat lagi. Gambar banyak tapi nak pilih2 jugak.

Tapi dalam sibuk2 pon, hari2 aku mesti buka. Huhu. Paling tak pon aku mesti bukak blog aku sendiri, sebab di sinilah bermulanya penjelajahan ke blog2 lain.

2-3 hari ni aku kena rehat2 banyak banyak banyak. Aku hanya akan ke ofis sahaja. Nak keluar? Nanti dulu... Nak makan2, aku akan jalan kaki. Aku tanak naik kereta!

Trauma jem gile babas dari Bentong ke KL Dah la kat Machang-Kuala Krai pon jem panjang. 2 kali aku diselamatkan Tuhan dari kena saman abang polis sebab redah laluan kecemasan. Aduyaiii..

Tak sangka aku jadi berani sekejap potong belah kiri tuh. Yela... menanges aku tengok deretan kereta yang beratur.... Ini macam berapa lama baru sampai KL? Haru!

Hampir 15 jam dalam kereta bikin terbakar montot. Pembuluh darah kat kepala rasa nak pecah. Urat tengkuk dan segala macam urat rasa kejang, keras dan tegang sangat.

Kepala sakit, mata ngantuk, badan penat, bahang dan hangat.

Ikutkan, memang tenaga dah takde. Tak larat nak drive. Tapi dipaksa jugak. Nak sampai, nak sampai. Cepat lah...

Tapi dalam letih dan penat tu aku masih sedar, dan aku rasa aku bleh kontrol lagi walau kepala ni dah nanges mintak tolong, so aku jalan jugak. Esok Isnin, nak keje!

Aku gerak dari rumah Ahad petang jam 330 dan sampai ke Tasik Selatan 6pagi...

Keluar dari kereta rasa tubuh ringan dan melayang. Terus flat. 10am aku sms bos cakap tak masuk ofis.

Hukhuk... takmo dah aku naik kereta balik kampung. Aku nak naik keretapi. Uwaaa....
Penattttt.... penat sangat.

Ok. Back to work. Mengamuk kang budak2 ni gaji diorang tak buat lagi!