FoLLoweRs

Thursday, December 24, 2009



kadang2 aku terasa diri ini amatlah buruk dan buruk.


Saturday, December 05, 2009

Friday, December 04, 2009



aku rasa letih......

izinkan aku lena sebentar.






i don't wanna love you if you don't love me...
don't wanna need you when you won't need me too.

*samantha mumba-gotta tell you*


Thursday, December 03, 2009

titik

kadang2 aku suke tengok muke aku sendiri kat cermin.

sebab aku nampak macam2 cerita kat situ. macam2 kisah dan pengalaman sepanjang aku bernafas kat muka bumi ni. kadang2 aku suke senyum sendiri. senyum pada diri sendiri. di hadapan cermin. dan kadang2 aku akan buat muka hodoh macam pontianak yang menggerunkan. err... uyi suka buat muka joker.

aku boleh termenung lama depan cermin. flash back apa yg berlaku di masa lampau. kadang2 sampai aku tak sedar aku dah tak berada depan cermin lagi, tapi dah landing meniarap atas katil. hah..

macam2 peristiwa aku lalui. kadang2 rasa letih dan cuba nak lari jauh2. mungkin nak try masuk ke alam bunian ke. nampak macam tenang je.. damai. dengan pakaian serba putih yang kelihatan suci dan bersih.

teringat dulu en angel pernah menyatakan kerisauannya terhadap aku sewaktu masalah dengan ex-husband belum setel. dia risau aku tak dapat handle sekiranya aku menemui kesulitan. dia risau aku tak dapat tangani dan tak dapat terima dugaan yang mencabar nanti.

tambahnya lagi aku mungkin lemah, tak kuat... aku mungkin tak dapat mentafsir masalah yg datang dengan bijak. tak boleh menilai.. apa yang patut apa yang tidak. arhh.. risau sungguh dia!

dan waktu tu aku hanya tergelak dalam hati. kenapa la engkau begitu risaukan aku. aku dah besar. aku tau mengatur hidup. aku bukan budak kecik.

aku hanya tersenyum dalam diam.

itu 6-7 tahun yang lalu....

dan alhamdulillah.. sepanjang waktu itu aku telah lalui pelbagai ujian.


dan sekarang aku teringat balik itu semua...
betul ke aku telah dan boleh lalui semua dugaan yang mendatang dengan bijak....

Wednesday, December 02, 2009

touch by an angel...

kebelakangan ni aku kerap mencari kisah2 sedih yg berlaku dalam hidup manusia.

membaca atau mendengar atau mengimbas kembali.. kemudian membandingkan dengan kisah aku. berharap kesedihan hati ini dapat dikurangkan dengan memujuk hati... mereka juga menanggung kesengsaraan yang berat... malah ada yang lebih hebat.

mungkin sedih aku ini banyak dipengaruhi oleh emosi. lantaran emosi yg mengawal akal dan fikiran.

Tuhan.. berikan aku kekuatan seandainya kesedihan aku ini berpanjangan.

Harapan yang kembali itu sememangnya tinggal harapan yang entah di mana penghujung yg aku sendiri tak tau...

-the end-

Sunday, November 29, 2009

mungkinkah akan terjadi.

Kata org jodoh, pertemuan di tangan Tuhan. Sebenarnya semua benda pon di tangan Tuhan. Tapi itu tak bermakna kita serah bulat2 pada takdir. Kita kena usaha dulu, then tawakal lah. Baru bleh cakap semuanya adalah di tangan Tuhan.

Baru rasa puas hati sebab dah berusaha dgn penat lelah selama ini. Dan apapon yang terjadi rasanya berbaloi dan bleh diterima sebab kite dilahirkan sebagai muslim yang mesti menerima qada' dan qadar as rukun iman.

Sebenarnya aku kecewa. Dan sangat bersedih. Kenapa ekkk... asyik bersedih ajer. Bosan betul. Tapi kali ni kesedihan aku teramat dalam dan begitu berat untuk aku tanggung. Aku tak pasti aku bolah lalui dugaan yang aku terima ni dengan sabar dan tenang atau tak. Tapi sekarang jiwa aku tak tenang sangat! Jiwa kacau.


Aku cuma ingin bahagia. Benarkan kebahagiaan itu sukar dicari? Dan jika kite telah temuinya, kite mesti menggenggam kebahagiaan itu erat2.. or else ia akan hilang dari kita. Betul ker???

Apakah dosa aku mengecewakan dan meninggalkan En Angel begitu besar sekali sehingga kebahagiaan itu begitu susah nak mendekati aku? Belum habis lagikah sumpah En Angel pada aku? Tak layakkah aku merasa bahagia? Salahkan aku menidakkan poligami utk diri sendiri bilamana aku sendiri tak sanggup nak melaluinya?

Karma.

Sekarang aku faham bagaimana perasaan En Angel bila dikecewakan oleh orang yang teramat disayangi dan ingin dimiliki.

Sangat sakit!

Sangat terluka.

Sangat kosong.

Seolah hidup tak bererti. Jarum jam terhenti. Tak kira apa yang dilakukan, walau di mana, jasad saja di situ tapi otak langsung tak entah ke mana. Kosong. Takde apa.

Sebenarnya aku ingin jadi manusia biasa seperti yang lain. Yang tidak trlalu mengambil berat akan apa2 masalah yg berlaku di sekeliling. Yang boleh think positive dengan cabaran hidup. Aku nak jadi macam tu. Tapi aku macam tak kuat. Aku macam tak larat nak menanggung dugaan lagi. Dan kesudahannya... menangis. Menangis dan menangis! Sedangkan org lain gembira dan sibuk dengan hal masing2. Tapi aku keseorangan dalam bilik yg sempit, kosong, gelap, lemas, sesak. Sangat menyedihkan. Sangat memalukan. Dan terasa sangat buruk diri ini.

Dan paling menyeksakan, aku tak dapat berkongsi masalah ini dengan siapa2. Limited. Entahlah.

Mungkin ini hanya benda biasa bagi sesetengah orang. Lumrah. Memang la ada masalah dalam hidup ni. Take it easy la, rileks la. Bunga bukan sekuntum kumbang bukan seekor. Tapi yang menanggungnya? Terasa ada batu besar yang digalas.

Lagaknya macam org putus cinta kan?

Putus ker...?

Entahlah.

Terasa semangat aku hilang. Lemah. Tak berdaya. Malas.

Sinar2 bahagia itu aku rasakan semakin menjauh dan malap. Semakin kelam. Aku sangat sedih. Aku terasa sepi dan keseorangan.

Benarkah bahagia aku itu akan hilang Ya Allah...? Jika benar sengsaranya rasa...

Sungguh aku tak tau apa yang harus aku lakukan. Terasa tak sanggup untuk aku melepaskan dia pergi... tidak sama sekali. Tidak!

Teringat satu komen gina kat post aku yg lalu.. hak kite tetap hak kita. Tapi.. benarkah dia hak aku.......? Layakkah aku berkata begitu?

Tuhan... bantulah aku... ameen.

Wednesday, November 18, 2009

aku belum potong.



weekend ni rasanya aku nak gunting rambut. kena potong rambut. harus.

da panjang sangat.

sampai aku naik geli.

tapi macam sayang pon ader.

potong! potong!? potong! potong????

yark!


Monday, November 09, 2009

aku gi pasar bukan beli ikan




aku ni jenis keras tangan. tak kreatif langsung. keje2 pompuan ni tak pandai sangat. nak gubah bunga sket pon aku da berpeluh. tak reti. tapi pagi sabtu tu ntah naper berkenan pulak tengok bunga kekwa yang dijual kat pasar tu. teringin nak gantikan daun2 hijau kat pasu umah yang asik kering tu dengan bunga2 segar ni.



dan jeng jeng jeng...!!

bangga siottt dapat gubah bunga ni! untuk orang seperti aku, ni dah kira cukup cantik dan terpegun sendiri atau lebih tepat perasan laa dengan hasil gubahan sendiri yang pertama ni. hehe..

tapi... itupon hasil guide dari seorang kawan. dia cakap bla bla bla.. camni camni. aku just follow dan tak sangka menjadik! ahak ahak.... sukenyerrr sukenyerr ....!!
tiap kali aku lalu sudut tu aku akan jeling kat bunga ni. bestnyer rasa. peacefull. betul org cakap, flora ni mendamaikan mata memandang.

so aku ingat pasni aku nak rajin2 bli bunga hidup camni. peace!

Saturday, November 07, 2009

update#

heh. benci pulak aku tengok 2-3 post aku yang jiwang tahap gaban nikh.

takpe. biarkan. jangan delete. nanti satu hari aku akan baca balik. aku akan tersenyum tawar mungkin. aku akan sengih sorang2. mungkin aku akan gelak, sampai guling2 kuar air mata. mana tahu!

atau aku hanya geleng kepala mengenangkan kebodohan dan kelemahan diri.

atau aku bersyukur kerana tidak lagi merasa miserable.

mungkin masa tu aku berdua. aku akan tunjuk blog ni kat kapel aku. kasi dia baca sama. dan dia pon akan gelak, geleng kepala kemudian merenung aku sambil kucup dahi aku dan berkata 'saya takkan biarkan awak keseorangan lagi'. ameennn...

semoga aku diketemukan dengan seseorang yang memang Tuhan ciptakan untuk aku. yang memahami aku. yang sayang aku. dan paling penting yang menerima aku seadanya. menerima aku sebab aku. sebab aku adalah siti marlina binti mukhtar. bukan sebab lain.

masih ingat mie? (ceyhh.. tanyer macam la femes sangat blog aku nikh...)
well, dia da bertunang. pengakuan dari mulut dia sendiri tapi aku tak sempat tanyer dengan minah mana. adakah dengan minah GRO tuh? mungkin tidak!

tapi katanyer nak kawen tak tau tahun bila. sebab duit lum cukup. ye ker? tak kesah lah. janji dia jemput aku datang masa hari nikahnya nanti. teringin pulak nak jalan2 kat melaka tuh.

semalam aku terjumpa kaset lama. terlabel 'uyi g'. nampak da buruk pon.

aku pasang masa nak ke opis tadi. whoaaaaa.....!!!! tau tape apa?

suara uyi masa dia berumur dalam lingkungan 2-3 tahun! masa tu tak silap citer 'ada apa dengan cinta' tengah ngetop. uyi pulak jenis budak cerdas dan cargas. kitorang rakam beberapa dialog yang dia hafal dan adegan yang dia tiru dalam tape tu. aduhhh... sangat comel suara dia. lemak. lembut macam puding karamel. manja macam kucing siam yang berbulu lebat tu. suara yang sangat fresh dan naif.. sore budak yang baru blajar nak bercakap pon ader.. teruja aku mendengarnya! terbayang keletah uyi waktu tu. dia memang sangat2 comel!






teringat citer uyi dan bontot 8 nyer tuh. hekhek...so sweet!


Friday, November 06, 2009

hari ni nak layan jiwang sket


How do I
Get through one night without you
If I had to live without you
What kind of life would that be?
Oh I need you in my arms
Need you to hold
Your my world my heart my soul
If you ever leave
Baby you'd take away everything good in my Life.

And tell me now
How do I live without you
I want to know
How do I breathe without you
If you ever go
How do I ever, ever survive?
How do I
How do I
O how do I live?.

Without you
There'd be no sun in my sky
There would be no love in my life
There would be no world left for me
And I
Baby I don't know what I would do
I would be lost if I lost you
If you ever leave
Baby you would take away everything real in My life

And tell me now
How do I live without you
I want to know
How do I breathe without you
If you ever go
How do I ever ever survive?
How do I
How do I
O how do I live?...

Please tell me baby..

How do I go on?
If you ever leave
Well baby you would take away everything
Need you with me
Baby don't you know your everything good in My life

And tell me now
How do I live without you
I want to know
How do I breathe without you
If you ever go
How do I ever, ever survive?
How do I
How do I
O how do I live

How do I live without you
How do I live without you baby.......
How do I live....




sendiri komen : i mungkin boleh live jugak tanpa u tapi life i takkan same as before. mungkin terasa sedikit tawar dan suram. haih.



dari mana datangnya cinta?


orang dulu2 cakap dari mata turun ke hati.

Thursday, November 05, 2009

hujan.

cuaca dalam hati sama macam cuaca pada masakini.

mendung.

hujan.

hujan.

dan hujan.

sikit2 nak hujan.

senang sangat pulak nak hujan.

petir, guruh sikit pastu hujan.

arhh.

sigh.

-the end-

kucing dari Kuching




sepasang Kuching di Bangi Kopitiam. uyi pon ader sepasang. katanyer seekor dia nak kasi kat Boboi. amboiii amboii....!
Key-chain ni sangat bermakna sebab ia kapel. comel. hepi giler bile jumpa masa pusing2 kat .. apa ntah nama tempat tu. lupe. aku amik 2 pair. suzana amik 1pair. lebih bermakna bile seekor kucing aku bagi kat someone yg juga sangat bermakna. bermakna yang ada macam2 makna....

hari ni yang sangat blues. naper ntah!

err layan jiwang sket, tapi aku tanak letak tajuk dia.
naper? sebab aku tak suka tajuk dia.


hembusan angin bagai membawa berita
berita yang mengecewakan ku
apa yang terjadi bukan yang ku impikan
namun ku tabahkan hati ini

sayangku... ku tahu kau tak ingin begini
tapi kau sanggup lakukannya
betapa hatiku hancur musnah berderaian
tidak seorang pun yang memahami
hati dan perasaanku

kerna cintaimu ku jadi begini
kena sayangkan mu ku telan semua
betapa hebatnya kau di hati ini
kenapa kau tak pernah fikirkan aku
kenapa si dia jadi pilihanmu
ku sedar siapa diriku di hatimu
di sisimu...

ku harap suatu hari kau kan mengerti kasih
siapa diriku di sisimu
pengorbananku bagai tak pernah dihargai
ia bagai angin yang berlalu



perghh... nak nangis sey dengar lagu ni.
lagu ni aku pernah dgr dalam citer DYH. memula dengar nak termuntah pon ader (sori hetty!)kelakar siak. tangkap leleh abis.
dan ari ni tak sangka aku leh post dlm blog aku. sigh. padan muka aku.....

Friday, October 30, 2009

tajuknya aku da delete.

life is great.

apa yang hebat dalam hidup manusia? kehidupan itu sendiri.

sebab kehidupan tu ader macam2 jenis, corak, bentuk, warna, rasa dan sebagainya.

hidup akan bosan dan takde makna kalau statik dan takde apa2 cabaran. sebab tu hidup ini dikatakan hebat dengan adanya seribu satu kisah pelbagai cerita suka dan duka, cabaran dan dugaan, masam, manis, pahit, hambar, tawar dan lemau. macam rojak.

dan setiap manusia pasti akan melalui macam2 keadaan. macam2 masalah. sampaikan orang cakap bukan hidup namanya kalau takde masalah.

apa yang penting adalah cara kita menangani masalah yang Tuhan bagi kat kita. sebab tu semua adalah ujian nak mengukur sejauh mana tahap keimanan atau kekuatan, ketabahan kita sebagai insan di muka bumi ini.

aku pon tak pernah lepas dari masalah. masalah life, kerja, cinta, duit, anak etc.

kadang2 bila masalah tu datang rasa nak menangis pon ada. tambah pulak bila ia difikir2, dicompare2 dengan orang lain, di darab bahagi... di lump sumkan pulak dengan masa depan.. rasa gusar. rasa tertekan. rasa terhimpit. sesak rasanya.

dan aku selalu mengeluh. apa yang aku keluhkan pon aku tak tau. bukan mengesali hidup. bukan menyalahkan takdir. jauh sekali meratapi nasib. tapi ... entah. tak tertanggung dugaan tu barangkali. takut agaknya dengan sekuen dugaan yang datang.

dan aku pon tak tau apa aku nak tulis sebenarnya. cume memula start menulis tadi aku terkenang2 zaman sekolah seketika. teringat hidup aku. rasa sebak seposen. rasa sedih pon ader satu sen. pastu abah call. borak2 ngan dia.. pastu rasa rindu sangat kat abah. rasa sayu pulak bila abah sebut2 pasal kitorang, pasal abah...

aku cume nak cakap....


entah.

Thursday, October 29, 2009

uyi dan alia a.k.a bad





ni kazen uyi. diorang berdua ni close sangat cam adik bradik. uyi suka budak. yang si kecik ni lak suka ngadu apa2 citer kat uyi. tapi kalu gaduh pon masing2 takmo mengalah. masing2 menjerit sebijik macam kera kena belacan. hahaha.

skang diorang da tambah satu geng lagi. mellisa hani iman tuh. tunggu besar je.

rindu





aku suke gambar uyi yang ni. sebab nampak gusi dia, gigi dia yg kecik tajam dan besar tu, bibir dia yg merah tu. fresh. pastu dia sengih dalam pose yg begitu.

ceyyhh... asik puji anak dia jerk! adik aku cakap.

uyi demam. selsema dan batuk cket. alahai... sian anak aku!

Wednesday, October 21, 2009

menulis dalam mood yang tak baper sehat.



Lama tak update...

3-4 minggu lepas sibuk siapkan pakej kursus kat Kuching. Last week 4 hari di Merdeka Palace, Kuching sebagai urusetia kat sana.

Hm pertama kali sebagai urusetia bergandingan dengan Suzana comel tu mmg sangat poyo dan kelakar. Hehe. Tapi sib baik peserta Sabah SArawak sumernya sporting dan sempoi. Awal2 aku dah cakap ngan diorang, takmo terlalu formal sangat kursus ni. Kalau bleh bialah santai dan rileks je. huhu.

Yang best tu, banyak masa kitorang buat aktiviti sendiri. Kelas dianjakkan supaya malam kitorang bleh merayap.

Malam kedua pekena mee kolok yang sangat femes tuh. Memang mencabar sungguh sebab 2-3 kedai kitorang masuk, mee kolok takde. Habis la. Takde stok la. Macam2. Kedai ke4 kami pergi baru ader. Huh. Sib baik. Kalu tak, mau kempunan aku ngan suzana.

Gambar? Takde sebab tak bawak kamera. Ader snap dalam enpon tapi kali ni tak baper posing sangat. Nanti tunggu hujung bulan November nanti ke Sabah nak posing sakan. Sebab aku plan nak bawak uyi. Mesti dia sonok. Kalu jadi laa...

Tapi yang best tu aku dapat cari sesuatu yang sangat istimewa. T-shirt kaler hitam pic kucing dan key chain kucing kapel. Sekor jantan dan sekor betina. Sweet sangat. Dan aku sangat2 berpuas hati dengan apa yang aku beli tu.

I miss uyi so much...... rindu sangat bile dengar suara dia yang lemak berkrim... dan sangat sedap itu.


Tuesday, October 06, 2009

citer raya sket...

sepasang kasut raya comel utk uyi beli kat Jusco Cheras berharga rm63.50. Tapi frust giler sebab tak muat! Haih. Sayang sangat sebab kasut tu sangat cantik dipakai dengan baju kurung atau gown. Grrrrr......

kat salah satu pasar raya kat kelantan hari last pose. Penat dan frust sebab abis sume kedai kasut kat Tanah Merah tu dia kitorang masuk tapi takde satu pon dia berkenan.


at last..... jumpa gak Asadi yang berkenan. Tu yang tersengih tapi lupe ar nak snap pic tu. 2 pasang uyi tangkap. Satu kasut warna pink, satu lagi sandal bertali dan bertumit warna itam.


on raya kedua kat rumah kawan Alin. Yang masuk sekerat tu Pajeen, my adik bongsu.


L-R pajeen, uyi, aku dan uyo.

Friday, October 02, 2009

Tuesday, September 29, 2009

bukan gambar baru.. aku sebenarnya memang da lama nak letak gambar ni.







assalamualaikum melissa hani iman... selamat datang kami ucapkan kepada kamu!













































saat kelahiran anak buah yang ke 4.
Liza selamat lahirkan baby gurl ni on 28 september jam 9.42am kat An Nur Bangi. Yang best tu baby sulong dia ni sama birthday ngan dia. Ha mama ngan baby leh celebrate bufday sama2 nanti ek.
Malam tu kitorang celebrate ala kadar kat wad. Abang Khairul sponsor cheese kek disaluti strawberry yang sangat yummy.
Excited sungguh dapat anak buah yang baru ni. Rasa cam nak beranak pulak tgk muke baby yang suci tu. Huhu.
Tapi mengenangkan sakit yang amat time nak bersalin.. adehhhh... takut rasanya.
Apapon... untuk anak buah mak ngah yang comel ni.. the earth say hello to you sayang... kakak uyi tak sabar nak tukar diaper, nak main2 ngan baby... err nanti panggil mak ngah 'mummy' taw! Hekhek.

Tuesday, September 15, 2009

cRy



i'm not the type to get my heart broken
i'm not the type to get upset and cry
coz i never leave my heart open
never hurts me to say goodbye
relationships don't get deep to me
never got the whole in love thing
and someone can say they loved me truly
but at the time it didnt mean a thing

my mind is gone
i'm spinning round
and deep inside
my tears ill drown
i'm loosing grip
what happening?
i stray from love
this is how i feel

this time was different
felt like i was just a victim
and it cut me like a knife
when u walked out of my life
now i'm in this condition
and i got all the symptoms
of a girl with a broken heart
but no matter what
u'll never see me cry

did it happen when we first kiss?
coz it's hurting me to let it go
maybe coz we spent so much time
and i know that is no more
i should have never let u hold me baby
maybe why i'm sad to see us apart
i didn't give it to u on purpose
can't figure out how u stole my heart

how did i get here with u
i'll never know
i never meant to let it get so personal
and after all i tried to do
to stay away from love with u
i'm broken-hearted
i can't let u know
and i won't let it show
u won't see me cry


teringat lagu Dewa..


K . O . S . O . N . G

Monday, September 14, 2009

tarikh hari raya puasa...

Hey... lamanyer tak update blog. Bz dengan keje, bz dengan keje, bz dengan keje. Ehehe.. macam la aku sorang je yang keje org lain tak kerja ek.. huhu.

Well, pejam celik pejam celik tinggal seminggu lagi nak raya. Tak lama je lagi kan? Dan aku pon tak sabar nak balik kampung walau raya tahun ni rasanyer cam tak berapa nak excited.

Sebab.. dik jar si mak buyung tu deliver kat sini. Due dijangka seminggu lepas raya. Sherol lak, adik lelaki aku tak balik raya. Maybe cuti lepas raya kot.

Langsir tahun ni tak bertukar. Still kaler ijau. Bunga dan barang2 hiasan kat umah pon tak beli. Kuih raya tahun ni pon tak sedasat tahun lepas.

Pendek kater, persiapan tu tak de sangat. Baju raya kitorang tahun ni pon takde tema. Main bantai je kaler aper. Cuma tahun ni 2 pasang baju kurung aku dan uyi sedondon. Kaler biru dan purple. Dua2 kaler tu aku tak berapa gemar sangat tapi since request si kecik tu nak kaler biru, so aku turutkan ajer lah.

Ikutkan, aku nak kaler merah ajer. Hekhek.

Dan yang best.. tahun ni aku berkereta baru cap kelisa second-hand. Huhu. Dah itu je yang mampu. Bukan tanak beli baru tapi fulus tak cukup beb plus tak berani nak bawak yang lebih besar dari tu. Huwaaa.... dua tahun dah berlalu sejak aku eksiden. Ni baru aku memberanikan diri utk drive semula.

Dan raya tahun ni jugak agak bererti sebab first time ever aku dapat kat raya yg special. Siap ader bunyi2 dan lampu. Memang special gitu!

Hah.. tak kesahlah raya tahun ni best ke tak. Yang penting aku dapat balik kampung jumpa famili, jumpa uyi, dapat makan yg best2 puas2, dapat hirup udara segar kampung, dapat pandang2 jeling2 bekas2 kekasih lama, secret admirer etc etc. Huhu. Yang pasti semua dah kawin, happy famili, anak2 pon dah 2-3. Aku je yang maintain. Rezeki kat sini jer kot.

Hm.. tak tau lah kalau ex-smach (sekolah lama aku) nak buat gathering. Nak pergi? Hehe.. segan pulok kawe!

Aku da plan raya tahun ni malas nak jalan2 kecuali open house Datuk Pa on third raya nanti. Lain2 aku nak makan, makan, makan, tido, tgk tv, main bola, main badminton.

Daa.

Tuesday, August 25, 2009

Selamat pagi cinta

Cinta atau perasaan sayang adalah satu nikmat anugerah dari Ilahi yang tak ternilai.

Bukan hari2 kita jatuh cinta.

Bukan hari2 kita rasa sayang.

Bukan pada semua orang kita rasa kasih kecuali pada keluarga terdekat darah daging sendiri.

Justeru, tak keterlaluan jika jatuh cinta adalah satu perasaan yang amat indah yang tak semua orang lalui. Yang tak semua orang merasa.

Bukan semua orang mendapat nikmat ini.

Alangkah seronok dan bahagianya hidup disayangi dan menyayangi. Complete.

Seorang kawan pernah berkata kepada aku, kita harus menikmati dan menghargai apa yang dirasa. Apa yang telah Tuhan beri. Iaitu perasaan kasih sayang.

Betul ker?

Tapi seandainya cinta atau kasih sayang itu jatuh kepada orang yang tak sepatutnya, adakah kita harus menghargainya juga?

Bagaimana??


*Ekhemm... testing menaip pc baru. Ahakss... bestnya. Semangat nak buat keje ni. Acer flat screen 18.5".

Tuesday, August 18, 2009

Pelangi.

Sesekali ku rasa teringin
melewati hatimu yang dingin
mendegar keluh resah
semenjak kau kehilanganku..


Ulp... bait2 lagu tu mengingatkan aku pada seseorang. Tak perlu hint saper dia tapi andai dia terbaca blog ni (dia baca ker?) mungkin dia terasa kot.

Haih. Entahlah.

Dah lama aku nak mintak maaf ngan dia tapi zahir tak terucap.

Bermula dengan 'gara-gara budak comel', slowly perasaan yang bersemarak waktu mula2 dulu hilang sikit2.

Aku langsung tak berniat nak membuat saper2 terluka tapi sampai ke saat ini aku tak nampak mana tujuan dan penghujung hubungan itu.

Aku sedih sebenarnya. Aku takut juga. Tuhan pasti marahkan aku. Manusia itu juga sudah pasti marahkan aku. Menyakitkan hati insan lain itu satu dosa yang macamaner yer..?

Tapi dari satu sudut lain aku berasa lega. Aku rasa terselamat. Biarlah. Tak semua wanita boleh menahan dugaan untuk mendapatkan payung emas di syurga kelak. Dan aku di antaranya. Aku tak cukup kuat untuk itu. Maafkan saya...

Aku tak mampu untuk teruskan. Dan aku tak mau berpura2 lagi. Aku memang tak boleh.

Sebenarnya takde gara2 siapa pon. Budak comel pon dah lenyap. Seperti pelangi itu jugak. Tapi apapaon aku tetap besyukur, sebab diberi peluang menikmati keindahan yang sebentar itu. Memang la sedih dan pedih bila ia lenyap tapi yang paling penting kesedaran dalam meneruskan kehidupan aku yang belum tentu ni.

Dan saat itu aku berkeputusan untuk tidak berkahwen lagi. Titik.

Tak tau kenapa. Mungkin patah hati. Mungkin terasa takde lagi cinta suci untuk aku dalam dunia ni. Huk ala.

Dahh.. bukan mudah untuk lupakan. Tapi hidup mesti terus.

Monday, August 17, 2009

Biar gambar itu berkata


Otw ke KLIA utk kursus kat Langkawi.. Lama dah gambar ni, bulan April ari tu. Er masa ni kamceng lagi.



Tengok... the three stooges. Dalam flight duduk asing2, turun je terus snap gambar sama2.



Malam2 jalan kaki dari hotel ke Dataran Lang. Jauh gak tapi tak terasa sebab.. ye la jalan sama2 kan ngan kawan2 kan. Tapi balik naik cab.. tak larat arr...


Ader satu lagi gambar yang cun ala2 Titanic tapi kawan aku yang atas sekali tu dah terdelete. Huh!




Tak boleh expose banyak2. Tapi ada gambar kat atas tu merupakan salah satu kenangan antara kami yang dah tak jadi 'kami' lagi. Hukhuk. Dunno what happened. Takmo tulis banyak, cakap pon tak guna tembak pon tak kena, biarlah rahsia yang dia rasa nak rahsiakan sangat.

Thursday, August 13, 2009

Orang mude2 ni memang excited sket.

Aku beli set comforter minggu lepas dalam katalog dgn sorang akak kat ofis.

Cantik. Kaler ala2 coklat.

Bos aku yang sangat-mude-dan-cas-hensem tu tersengih2, ' biler langsung nikh?'

Ai bos.. nak beli cadar pon kena tunggu kawen ker? Abis, kalu tak kawen takleh beli la..?

Esok tu bile aku nak balik sharp kul 5, ' oowh ye la.. nak pergi beli barang ea..?' Tersengih2. Ampehhh tul!

Siap inform kawan2 dia aku nak kawen. Heh what the fish bos...?

Like today, pakai baju kaler kuning cair ader kilat2 sket pon kena perli, ' haii kilat2 nampak baju ari ni... hm biler?' Arrghhhh... tensen tul gua! Pendek kata, ader je bahan.

Errr.. itu baru gossip2, gamaknyer kalau betul camner eh..? Huhuhu....


*erk tetiba2 rindu kat bos aku yang lama bercuti tuh. Telefon tak dapat seolah sengaja terminate number tuh. Sian dia. Sehat ker dia?

Monday, August 10, 2009

skid row bebeh!

Tiba-tiba aku rindu nak layan lagu ni.


i remember you- skid row

woke up to the sound of pouring rain
the wind would whisper and i'd think of you
and all the tears you cried that called my name
and when you needed me i came through

i paint a picture of the days gone by
when love went blind and you would make me see
i'd stare a lifetime into your eyes
so that i knew you were there for me
time after time you were there for me

remember yesterday walking hand in hand
love letters in the sand i remember you
through the sleepless nights and every endless day
i'd wanna hear you say i remember you...

we spend the summer with the top rolled down
wished ever after would be like this
you said i love you babe without a sound
i said i'd give my life for just one kiss
i'd live for your smile and die for your kiss

remember yesterday walking hand in hand
love letters in the sand i remember you
through the sleepless nights and every endless day
i'd wanna hear you say i remember you...

we've had our share of hard times
but that's the price we paid
and through it all we kept the promise that we made
i swear you'll never be lonely

woke up to the sound of pouring rain
washed away a dream of you
but nothing else could ever take you away
coz you'll always be my dream come true
oh my darling i love you...

remember yesterday walking hand in hand
love letters in the sand i remember you
through the sleepless nights and every endless day
i'd wanna hear you say i remember you...


Nyanyi sendiri la ea..

Friday, August 07, 2009

Masa kecik2 dulu aku pon suka jadi cikgu.

Kul 8.30 pagi tadi tepon uyi sebab semalam dia majuk taknak cakap ngan aku.


'uyi tengah watper?'

'main cikgu-cikgu.'

'mesti uyi jadi cikgu kan?'

'ermm.'

'pastu saper jadi anak murid?'

'uyi jugak.'

'jadi guru besar?'

'uyi jugak.'

'cian anak ibu.. nanti uyi datang sini kite main cikgu sama-sama eh.'

'erm..'

'uyi da mandi? awal anak ibu bangun ari ni.'

'ho.. uyi bangun pukul 6 pagi tadi pastu tak tido2 sampai sekarang. uyi semayang subuh tadi bu.'

'yer ker.. bagus anak ibu nikh.'

'ibu.. doa qunut baca masa kedua dihh..'

'ha ah cayang.'

'uyi hafal doh doa qunut.. tu uyi baca tadi tuh.'

'bagusneyr anak ibu.... meh baca ibu nak dengar..'


Ni la orang kater, sejuk hati ibu mengandungkan dia. Bangga mendengar bacaannya yang lancar tu walau ader pelat2 sket.

InsyaAllah.. semoga besar nanti uyi jadi anak yang solehah. Ameeenn...

Sayang uyi. Rindu sangat suara dia yang lemak krim karamel tu.

Thursday, August 06, 2009

Sehingga hari ini...

3-4 hari ni aku angau sket.

Tak tau la pasal apa.

Aku malas nak fikir.

Aku fobia nak berharap.

Aku benci dengan pengharapan.

Pon begitu aku tetap angau. Haih.

Tapi aku belum giler......


Err.. aku rasa aku kena bertapa. Penuhkan ilmu pendinding di dada.

Tuesday, August 04, 2009

Dan tiba-tiba hati aku jadi kecut.. terasa ingin menyorok...

Ahad lepas sebelum ke Low Yatt sempat layan Melodi seround.

Takde yang menarik kecuali perbalahan si Radhi OAG ngan wife dia.

Bertengkar.

Gaduh.

Pot pet. Pot pet. Bla bla bla.

Habis.

Dalam hati aku rasa menyampah yang teramat kat Radhi. Mamat tu nampak poyo. Terserlah sikapnye yang amat menyampahkan. Perangai dia nampak jelik.

Aku jadi marah.

Aku jadi geram.

Tiba-tiba aku teringat.......

Serta merta terbayang sekilas.... sepintas lalu.

Aku terasa getar2 ketakutan.

Pap! Aku pejam mata.

Perangai korang sebijik! Sama!

Terasa seronok melihat orang terseksa kerana kita dan taknak melihat orang tu tenteram dan bahagia?

Bangga kalau melihat orang tu derita. Puas?

Cehh...

Geramnyer aku. Bencinya.

Ntahapahapa.

Tutup tv.

Kat kereta, Dik Jarr tanyer,"Ko tengok melodi tadi?" Angguk.

"Perangai Radhi tu cam Kurt kan.." Ulp....


Rupenyer bukan aku sorang yang perasan.

Dan kebencian bertambah setitik. Tidak membuak-buak tetapi merebak dengan slowly..

Thursday, July 30, 2009

Kempunan

demi cintaku padamu..
ke mana pun kau kan ku bawa

bulan madu di awan biru
tiada yang mengganggu...
bulan madu di atas pelangi
hanya kita berdua...


Adeeehhhh... rasa ader arus elektrik yang mengalir kat jantung ni.

Arhh.. rasa nak terbang nyanyi sama-sama ngan Amy.

Wednesday, July 29, 2009

Friday, July 10, 2009

Uyi punya pasal

Abang call Ahad lepas.

'Ko balik kampung tak nanti?'

'Tak. Tak cukup duit ar..'

'Huhu.. berkirenyer.'

Arh. Bukan berkira. Tapi kira-kira. Kalau balik kampung 2-3 ratus mesti abis punyer. Aku plan nak balik awal puasa nanti.

Selasa malam call uyi. Terus dia merajuk bile aku cakap aku tak balik weekend ni.

'Ala uyi jangan la marah ibu.. nanti ibu balik la.'

'Tak yah balik sampai bile-bile pon....'
Amboi!

'Eh uyi ni.. naper cakap camtu. Tak baik tau. Ibu tak suka. Kang ibu tak balik betul2 sampai bile2 camner? Kalau ibu mati nanti mesti uyi nyesal cakap camtu tau. Jangan cakap camtu lagi. Nanti ibu balik lah bukan ibu taknak balik.' Terus aku emo.

Diam.

Diam.

'Uyi... jangan la marah ibu, nanti ibu balik yea.'

Diam.

Sudahnyer aku cakap sorang2.

'Hm. Penat la ibu cakap sorang2. Nanti ibu tepon uyi esok la bila uyi tak marah dah. Biar marah uyi reda dulu. Biar majuk uyi tu hilang dulu yea.'

'Tak ilang sampai biler2...'
Slow mendatar suara dia.

Terus aku senyap.

Esok tu aku apply cuti. Terus beli tiket ketapi.

Tak pe lah, duit aku bleh cari.
Malam ni aku balik kampung. Yeahhhaa!

Monday, July 06, 2009

Musim buah

Sebulan ni hari2 aku tepon uyi. Kadang2 2-3 kali sehari. Rindu sangat nak dengar suara dan cerita dia.

Dan selalunyer aku akan buat loudspeaker bila borak ngan dia.

Petang Sabtu lepas;

'Ibu bilo nak balik?'

'Nanti hujung bulan yea.. ibu balik ngan mak teh.'

'Ibu balik cepat ar...'

'Ye laa sayang.. nanti ibu balik yea.'

'Uyi.. jangan cakap kelantan.. cakap KL,' jerit Zana, adik comel sebelah aku.

'Wehh.. uyi tak cakap kl je, dia cakap omputeh terus,' aku balas.

'Ibu ibu....'

'Yea cayang.'

'Err.. fruit rambutan cooking ranum.'

Terus kitorang terbahak2 ketawa.

Cooking ranum tu yang tak tahan tuh! Uyi punyer English special sungguh. Sebijik2 dia translate. Hihi.

Anak aku ni.. kalau belajar betul2 bijak budak nikh. Grammer dia memang berterabur tapi tak dinafikan dia suka mencuba dan cepat paham sesuatu benda.

Dan cannot be denied.. dia kelakar. So adorable.

Tiada lagi...

Nariko dah tiada.

Nariko dah meninggal.

Nariko dah mati.

Kena langgar dengan proton kaler putih.

Celaka punyer driver.

Kalau anak ayam ke, tikus ke aku leh terima. Ini kucing. Bukan anak kucing. Dah bergelar anak dara sunti. Buta ke mata tak nampak?

Siamang punyer driver proton. Kalau aku tau rumah dia, nak ajer aku pergi menyumpah2 depan muka dia. 'Mate ko letak kat bontot ker?' Takde hati perut langsung.

Uyi nangis teresak2. Terdengar soksek2 bunyi hingus dihujung telefon. Aduhai... kesian anak ibu.

Aku pujuk dia. Tuhan sayangkan Nariko. Nariko kucing yang baik. Dia pasti akan masuk syurga. Kat syurga dia akan dapat ramai kawan, makanan. Sume best2.

Uyi tak respon apa2. Ye la. Tengah sedih. Takmo cakap apa2.

Agak lama aku cakap sorang2. Pujuk uyi.

Kesian uyi...

Nak tau bile Nariko kena langgar kereta? Sejam lepas aku upload gambar Nariko ke dalam blog. Waktu aku reply komen deaf, Nariko dah arwah pon masa tu.

2-3 hari kemudian Uyi dah ok. Selepas aku janji nak belikan kucing. Erk..

'Uyi dah ok? Sedih lagi tak?'

'Hermm..'

'Jangan sedih2 tau, nanti kite cari kucing baru yea.'

'Erm... Ibu, ibu kato ari tu Nariko masuk syurgo?'

'Ye la.. Nariko kan kucing yang baik. Nabi pon sayang kucing tau. Mesti nanti dia masuk syurga.'

'Tapi.. dia playgirl ibu.'

'Erk...'

'Sungguh ibu.. kejap denge kucing jate ni, pahtu nge kucing lain pulok. Buleh ko dio masuk syurgo'

'Erk.. uyi, dia kan binatang. Binatang takde akal. Dia takbleh pikir. Sebab tu binatang macam kucing tu ader ekskius. Bla bla bla...'


Hadoi... nak tergelak pulak aku lepas tu. Macam2 soklan budak nikh.

Tuesday, June 23, 2009

Ni gambar kucing uyi.








Puas uyi mengejar kucing ni utk dapatkan shot yang terbaik.. Hehe


Nama pon demam..takde tenaga nak tulis, letak gambo je la ;p










Gambar ni sumer bukan gambar baru.. 4-5 bulan lepas kot.
Hm. Lengan kat sebelah tu lengan Encik Angel a.k.a Rosli. Heh. Lengan je cukup la. Dia pablik figure. Takleh expose lebih ;p. Bahayos!

Selepas seminggu

Baru baik demam.

Jarang aku demam teruk camni. Sakit kepala yang amat sampaikan takbleh bangun. Macam ader sebijik batu yang amat besar lepak dalam kepala ni.

Aku demam hari Isnin lepas. Hari Selasa pergi klinik. Amik darah.. maner tau kot2 denggi! Clean. Kena masuk air lagi sebab doktor kater badan aku lemah sangat. Adehhh.. ampeh. Sakit ar kena cucuk jarum. Benci betul.

Mc 2 hari. Jumaat demam stil tak baik lagi. Malam ajer badan aku menggigil sejuk giler. Pastu seram sejuk. Eeyy.. memang tak best langsung.

Last2, aku tak tahan. Sabtu aku pegi klinik lagi. Kali ni memang betul2 aku nak jumpa doktor dan memang disiplin abis makan ubat.

Alhamdulillah. Dah beransur baik.

Tapi sampai skang aku stil takde selera nak makan. Sumer makanan yang aku telan tersangatlah tak sedapnya. Kadang2 rasa mual. Macam nak muntah pon ader. Adoii.. rindunya nak makan banyak2!

Kawan aku cakap aku demam rindu.

Hm. Ye lah gamaknyer.

satu pagi di bukit jalil..lagi










cuti sekolah ari tu.



satu pagi di bukit jalil










uyi .. in latest pic.