FoLLoweRs

Sunday, December 21, 2008

my sunday

Saat ini. Hari Ahad. Jam 7.21 malam. Aku kat ofis.

Sedang tunggu liza datang jemput. Lepas ni rasa nak makan pizza. Nak hirup sup. Nak lepak2. Nak santai2. Nak rilek2. Nak regangkan segala apa yang boleh.

Owhh.. penat rasanya.

Saper kater keje gomen goyang kaki? Huh.

Sebelum ni itu lah tanggapan aku. Tapi skang baru aku sedar langit tu tinggi yang amat.

Hujung2 tahun ni bebanan kerja bertambah2. Bizi gilos! Nak tutup akaun kan.

Haih. Aku penat. Kursus kat Cherating aku mintak excuse. Sib baik bos aku yang baik hati tu paham dan aku dikecualikan. Tengkiu bos. Member lain jangan jeles!

Makkk..! Kat luar dah gelap. Itu pasal la aku mintak 2 orang puteri ni temankan aku. Uyi dan cousin dia, Nisa.

Uyi sehari suntuk kat ofis aku pon takpe asalkan ada game. Dia memang giler game.









Thursday, December 04, 2008

Friday, November 28, 2008

Dalam mood

Aku suke dan sealalu buat sesuatu tu ikut mood.

Contohnya, kalau mood aku tengah berkobar2 dan bersemangat nak kemas umah, kul 3 pagi pon aku akan sapu sawang dan mop lantai.

Letih2 lepas balik kerja, dengan tak tukar lagi baju aku akan kemas dapur. Lap minyak atau percikan sambal yang melekat kat dinding akibat menumis.

Masak nombor dua. Yang penting dapur aku kemas dan selesa dan sedap mata aku memandang.

Macam skang. Aku terasa nak memblog. Padahal takde nak tulis apa pon.

Aku baru lepas makan nasik ikan bakar dengan bos. Bos pompuan. Peh.. bau kuah asam masih melekat kat tangan.

Sekadarnya

Aku bizi sangat. Start minggu lepas.

Bermula dari kursus, jadi urusetia lah.. taklimat lah.. Huh! Penat.

Tapi sempat jugak aku bawak uyi pergi mandi laut kat PD tuh. Pergi ngan adik2 start hari Ahad sampai Selasa. Kebetulan ada konvensyen guru kat Tiara Beach Resort, terus pergi sana. Bertambah penatnya.

Pergi bercuti bukannya dapat rilek kepala otak, lagi tired ada. Dengan tidur lambatnya, merayap ke pantai, pastu bangun awal pagi konon nak menikmati sunrise. Heh.

Mana nak melayan uyi yang 24 jam nak terjun laut.

Paling rasa membazir bila masuk ostrich farm yang takde apa2 selain bau busuk binatang itu. Ingatkan nak tunggang la ostrich tu, tapi geli lah pulak.

Masuk ofis semalam, aku tak tau nak start dari mana. Minggu depan aku kena berkursus lagi. Kali ni kat Sepang pulak. Aduhhh.. Mula2 masuk kerja dulu rasa sonok gak, lama2 aku rasa cam ampeh. Bosan!

Uhh.. dah lama tak menjengah ke blog peberet. Apa citer ek.. Rindu seyhh...

Orait nanti senang nak buat tag cik gina tuh. (Biler ek..)

Start keje ehh..!

Tuesday, November 18, 2008

Ayat ayat cinta aku

Aku baru terperasan lirik lagu ayat2 cinta.

Emm.. syahdu gak.

Tiba-tiba aku rasa sebak. Macam nak nangis. Naper ek...

Dan tiba2 aku rasa seolah bersalah. Aku rasa aku jahat. Aduhhh...

Belum terlambat kot nak undur balik? Walaupon rasanya perjalanan tu dah agak jauh. Buat apa nak teruskan kalau aku dah tau aku takkan sampai ke mana, kan?

Arhh.. tensen. aku rasa aku nak gostan. Pastu tekan butang reset.

Boleh ke? Takkan tak boleh pulak... aku dah biasa lonely.

Sunday, November 09, 2008

Apa kes..

Jerawat banyak naik kat muke. Merah2.

Satu, aku tengah period. Hem. Patut lah.

Dua, kawan aku cakap, 'alaa.. orang tengah bercenta' dengan sinisnya.

Tiga, hormon tengah tak stabil. Stress. Pressure. Kerja banyak. Tak tau mana satu nak capai dulu. Sabtu Ahad aku ot. Giler!

Empat, err doktor pujaan aku pernah cakap, boleh jadi ketidakpuasan sex. Owhh.. masa aku jumpa dia tu aku tengah krisis dengan my ex. Relevannya dengan keadaan skang... ntah. Bleh jadi gak kot. Hoho.


Arhh.. apasal minggu ni aku jiwang sangat... Warkah Buat Kekasih....


Friday, October 24, 2008

Eroticism

Aku cakap ngan member, 3-4 bulan kebelakangan ni aku mengalami gangguan.

Gangguan makhluk halus ke? Dia tanyer.

Bukan. Bukan makhluk halus tapi makhluk berkepala hitam. Erk. Kalau ada kaler coklat tu, coklat lah. Kalau merah, merah lah. Zaman skang peribahasa rambut sama hitam hati lain2 tak berapa releven sangat.

Aku jadi bingung. Bukan aku tak pernah kena dulu2. Pernah juga. Tapi tak sehebat dan seteruk sekarang. Nampaknya situasi semakin mengganas. Oo main kasar yea.

Aku semakin bingung. Dan bengong. Sebab hantu2 tu bukan aku tak kenal. Kenal. Malah ada yang memang betul2 kawan tahap giler2. Bergurau, bergelak ketawa. Kawan yang takde feeling langsung dan tak mungkin akan ada. Pendek kata, kalau ko letak dalam bilik berdua dan sexy sekalipon takde stim2 nikh.

Benci betul. Sebab dah merosakkan nilai sesuatu perhubungan tu. Persahabatan dah tak macam dulu. Aku hilang kawan dalam diam.

Ntah. Benda ni takde musim. Bila dugaan tu datang, dia akan datang. Yang penting, samada aku ni sedia dan cukup kuat untuk menepis. Tapi, makin kuat aku tepis, rasanya makin kuat dia datang menggoda. Dengan macam2 janji manis dan pakej2 menarik. Giler. Betul2 giler. Dia giler dan boleh buat aku giler jugak. Gue rasa torture!

Kebetulan. Kebetulan juga makhluk itu tidak datang berseorangan. Eh macam dah pakat2 pulak nak datang sama time? Paling mencabar, macam2 pakej yang ditawarkan! Gilos.

Memang kebetulan. Benda ni datang waktu aku tak punya teman baik. Waktu aku keseorangan. Waktu aku takde sesiapa di sisi. Waktu aku takde protector. Takde motivator. Arhh. Masa ni baru teringat my big bro.

Kadang2 aku jadi seram. Aku tak boleh nak berfikir. Aku takut. Paling aku takut kalau kesalahan itu datang dan bermula dari diri aku sendiri. Camaner aku nak jawab?

Sebab aku manusia biasa yang punya otak, akal dan nafsu. Kalau hari ni aku ok, esok belum tentu. Sedetik apa yang bakal berlaku aku tak tau.

Dan aku bukan malaikat.

Paling aku sedih dan sakit hati, mereka mempunyai tanggapan yang begitu terhadap aku. Kenape ek? Salah ke aku macam ni? Memang la keperluan itu aku tak nafikan tapi bukan sesuatu yang wajib jugak bagi aku. Heh. Benci. Bodoh.

Lantak lah. Aku tak pernah dan tak akan ambil pusing tanggapan itu semua.

InsyaAllah, walaupon aku bukan ustazah dan tak berapa lekat 5 waktu tuh, aku boleh handle benda ni kot. Aku akan ingat dan takkan sia2kan ajaran yang diberi. Ingat Tuhan banyak2.

Tapi aku betul2 terganggu lah! Benci betul. Aku rasa tertekan. Aku nak meluahkan pada seorang kawan. Aku nak lepaskan apa yang terbuku dalam minda ni.

Dan kawan terbaik buat masa ni mungkin blog ni. Yea, at least. Lega dapat meluahkan. Tak banyak, sikit.

Semoga aku tak tergeincir. Aku takut. Sebab aku pon bukan baik sangat.

Aku sayang diri aku.



Tuesday, October 21, 2008

.

Kita akan jadi gabra dan rasa lain bile bertembung dengan orang yang kita ada perasan. Betul tak?

Kalau ko takde perasaan kat dia, pehal tiba2 ko nak gabra 2 3 macam je.. kan?
Hekhek..

Saturday, October 18, 2008

Kat luar hujan, kat ofis sejuk, kat dalam hati entah lah.

Wah wah... apa aku nak cakap ek.

Si dia dari pantai timur sana nak turun ke kl hujung bulan ni. Dan tentunya ajak aku jumpa.

Ini dipanggil apa yea.. blind date? Err.. aku penah sekali blind date. Memang betul2 real punyer. Ye la masa tu takde internet, mms sumer ni. So, kali pertama jumpa tu memang sangat mencabar minda. Hehe.

Alah, masa tu aku tengah si manis 17. Huhu. Semua perkara buat ikut kepala otak je. Bernasib baik sebab aku ditemani sepupu dan adik amy yang masa tu comel lote baru 4-5tahun. Lebih bernasib baik sebab Hisham Azhar tu baik memang baik orangnya. Yea.. dia memang seorang kawan yang baik. Cume aku tak jadi bercenta ngan dia sebab dia agak sehat orangnya. Hehe. Ingat. Kalau suara dia sedap mesti orangnya biasa2 je. Pengalaman tu beb!

Well, skang semua ada. Dan wajah dia pon aku dah tengok. Sms jangan cakap la. Boleh la masuk pertandingan champion sms.

Cuma... aku tengah konfius. Perlu ke aku jumpa? Nak buat apa ek? Isk.. malu lak rasa.

Pulak tu, pada date yang sama ada kawan ajak melancong ke Endon. Hah! Kenapa nak dilepaskan peluang ni ye tak? Kalau tak, bile lagi aku nak pegi sana? Herm. Tawaran yang menarik tu.

Ah. Tapi dua2 pon melibatkan lelaki. Alah, bosan betul.

Pengalaman mendewasakan. Lagipon status ini buat aku jadi cuak.

Betul ke dia jujur dan ikhlas? Aisehh.. tak tau nak jawab.

Tapi rasanya aku dah ada jawapan. Ke Endon, aku rasa tak jadilah pergi. Jauh. Kot jadi apa2 ker susah aku nanti. Lagipon pergi berdua... errrrr.... fiuhh! Pulak nanti kecoh satu ofis jadi bahan gosip.

Ok. Setel.

Dan untuk blind date yang ini. Entah. Nak pergi tak nak pergi.

Nak jumpa taknak jumpa. Nak jumpa taknak jumpa.

Camner ek kalau jumpa, tiba2 rasa suka betul2 pulak? Huh. Naya. Tidak. Tidak.

Selama berkawan di alam maya ni, aku suka kat dia. Kadang2 rasa sayang pon ada. Rindu pon pernah. Teringat jangan cakap la.

Tapi tu bukan real. Aku tak peduli sangat.

Takut nanti jumpa aku betul2 suka pulak. Haahhhh. Itu memang sengaja ambik pisau potong jari!

Hati, tolong lah yea. Kuat semangat sikit. Yang penting kuat iman. InsyaAllah, takde apa yang memang aku nak jauhi berlaku....

Tuesday, October 14, 2008

Tengah layan 'dibadai asmara-sera'

Aku agak stress hari ni.

Semalam meeting, banyak tugasan baru yang aku kena buat. Haih. Jawatan kecik ajer, tapi kerja rasanya cam nak mampus.

Balik kerja petang semalam kepala aku sakit sampai ke malam. Dah la kena hujan. Bertambah2 sakitnya.

Aku rasa pressure. Penghujung tahun ni ada 2 kursus/ mesyuarat aku kena attend. Entah la samada sebagai urusetia atau kena join sekali. Nak suh aku belajar. Kate bos aku.

Arhh.. malas nak fikir. Layan mata jap.

Friday, October 10, 2008

Setahun aku tanpa lelaki.

Aku baru perasan. Yea.. aku baru perasan 2-3 hari lepas.

Yang aku sudah hampir setahun tak pernah ngedate ngan mana2 lelaki. Tak kiralah lelaki biasa, luar biasa, agak istimewa, ala2 istimewa, istimewa jadi-tak-jadi. Walaupon sekadar kawan biasa. Huh! Takde. Apalagi yang lebih sedikit dari biasa.

Sebab aku selalu keluar ngan adik2 aku. Tak kiralah ke mana. Daripada shopping, tengok wayang sampai lah lepak2 kedai mamak. Bosan giler memerap kat rumah pon keluar merayap ngan orang yang sama gak. Huh! Patutlah bosan semacam jerk. Ngeh ngeh.

Kali terakhir aku keluar ngan lelaki adalah ngan abang helmi. Heh. Dia sudah hilang sekarang. Malas nak cerita. Biarlah. Itu cerita lain.

Yupe.. dulu aku rapat ngan dia. Eh sudahlah. Tak payah mention lagi nama dia.

Berbalik kisah aku yang gersang ni. Erk!

Tak tau naper malas sangat rasanya nak keluar ngan kawan2 esp lelaki. Bukan takde yang mengajak. Kat opis ni pon ada. Tapi entah! Aku rasa tak bersemangat. Diorang takde inject sesuatu yang boleh kasi aku rasa teruja.. ah bukan. Paling tidak pon ada keinginan nak hang out. Takde!

At the end, aku hanya di sini.

Dah tu, camner nak bercenta?

Dari tadi dada aku berdebar2. Ada getar2 halus. Bukan sebab lelaki atau cinta.

Tapi sebab aku minum secawan nescafe pagi tadi. Bukan pagi tadi je, sepanjang minggu ni aku teguk minuman tu as breakfast. Setahun dua ni aku memang tak minum nescafe. Aku berpantang.

Sebab aku akan mengalami itulah. Debaran yang tak pasal2. Lepas tu lutut aku akan rasa lemah. Doktor kate salah satu kesan gastrik. A'ah, dulu aku pernah diserang gastrik. Seminggu aku menderita. Seksa woo.

Walaupon setahun aku tanpa lelaki, tapi 2-3 bulan ni aku ada lelaki di alam satu lagi. Sedar tak sedar aku seolah dah jadi macam kekasih gelap pulak. Haih. Aku tak suka tuh. Camner nak avoid tuh.

Sehari tak mesej rasa cam tak kena. Heh. Tapi under control lagik.

Ntah. Sajer isi masa terluang kot? Ye ker?

Tuesday, October 07, 2008

Aku memang camni lepas balik kampung.

Setiap kali balik kampung, memang liat betul nak balik kl semula. Apalagi kalau cuti panjang.

Cuti raya baru2 ni tak terkecuali. Haaih. Sedih. Sebak. Nangis.

Sayang nak tinggalkan famili. Sayang nak tinggalkan uyi. Uyi.. Uyiii...!

Malas nak citer pasal jem giler babi yang menyebabkan aku terkurung dalan kete selama 12jam. Semua orang pon tau. Dalam surat khabar pon ada keluar. Brader depan kete kitorang siap amik gambar. Kitorang siap lambai2 peace lagi masa dia snap jem dari blakang pulak.

Sampai kl punggung masing2 kebas, keras, naik kematu dah. Hoho.

Ermm.. Semalam tepon uyi 3 kali. Malam tak sempat cakap ngan dia sebab dia tidur awal. Alahaiii anak ibu. Ibu rindu sangat kat uyi.

'Uyi rindu kat ibu.'

'Malam ni uyi takleh la peluk ibu..'

Uyi... ibu nak uyi tau, ibu sayang sangat2 kat uyi. Uyi sorang je anak ibu. Ibu takde anak lain dah. Ibu pon taknak anak lain. Ibu nak uyi jer.

Tercium2 bau lemak badan uyi, bau pipi uyi, hidung uyi, gigi uyi, air liur basi uyi, rambut uyi, kepala uyi yang hangit2 tu...

Terasa halusnya belaian kulit tubuh badan uyi...

Teringat jari jemari uyi yang tak runcing macam jari nisa tu. Tapi jari uyi kiut walaupon tak cantik. Sebab jari uyi macam biskut jejari tu. Comel je. Nampak macam pendek.. besar. Heh... kiut.. kelakar. Tapi anak ibulah paling cun.

Uyi anak ibu dunia akhirat.....

Ya Allah, lindungilah anak ku dari segala kejahatan. Ameen...

Friday, September 26, 2008

selamat hari raya.

Apa lagi ucapan popular sepanjang minggu ini kalau bukan selamat hari raya.

SELAMAT HARI RAYA!

Buat kerja tak keruan dah. Malas. Serba tak kena.

Aku akan bertolak balik kampung sebelum subuh lagi. Huhu. Dalam kol 4 kot. Mesti time tu jalan jem jugak tuh.

Well, apa lagi nak cakap, selamat berayalah. Dan pesanan untuk semua termasuk diri sendiri berhati2 di jalan raya.

Yeay yeay... balik kampung yeay!

Thursday, September 18, 2008

Cepu berlian.

Salah ke aku kalau aku bercinta ngan suami orang? Pehh. Apa punyer soalan daa..

Tuesday, September 16, 2008

Aku dah bosan.

Pernah tak rasa kadang2 hidup ni bosan sangat? Err bukan aku bermaksud dah bosan nak teruskan hidup.

Maksudnya, rutin seharian tu teramatlah boring. Takde yang menarik. Takde life budak2 skang ni cakap.

Asyik buat benda yang sama. Huarghh.. bosannya.

Friday, September 12, 2008

Segala Untukmu.

Dari semalam lagu ni dok repeat dalam player aku. Tak puas betul dengar.

Memang dari first aku kenal lagu ni masa kecik2 dulu aku terus suka. Tak jemu dengar melodinya.

Dia tanya, ada nak lagu apa2 tak? Terus aku mintak lagu ni. Set! Ada dalam collection dia. Email kat aku.

Pastu dia tanya lagi, nak lagu apa lagi? Teringat aku lagu Kehilangan by Febian. Terbayang lagi si empunya nama Nasha dok nyanyi lagu ni. Jangan tak tau, masa tu aku minat betul ngan Nasha. Minat giler. Sweet (erk) je aku tengok. Huhu..

Tak sangka pulak dia ada jugak lagu tu. Huh.. memang otai rock betullah dia nikh!

Di tanya lagi, seterusnya lagu apa nak? Ermm... last2 aku suh dia copy satu cd untuk aku. Pilihan lagu2 dia, kasi kat aku. Dia cakap ok. Pilihan lagu2 slow rock ek? Ok aku cakap.

Ehhh.. seronok jugak kan..

Indah sunguh waktu kau datang dengan cinta itu...
terima kasih! *blushing*

Wednesday, September 10, 2008

Update aku

Update pasal diri sendiri lagi.

Jatuh centa eh? Entah!

Nak bercenta eh? Nak kot..! Macam nak ;p

Sedang di lamun? Ermmmm... seolahnya begitu.

Rindu yea? Kadang2... rindu sangat.. tringat sangat2.

Sayang? Sayang jugak!

Sanggup lakukan dan hadapai apa sajer? Err.. kena fikir lagi tuh.

Betul2 nak nikh?? Errrr... jap jap.

Apa kes ni.............

10 ramadan ini.

Hari ni dah 10 Ramadan ek. Cepat. Pejam celik pejam celik dah 10 hari.

Takde yang paling buat aku happy sepanjang Ramadan ni selain uyi yang lom tinggal lagi puasa dia. Alhamdulillahh.. tahan dia. Atuk dia cakap uyi berazam tanak tinggal puasa tahun ni. Nak kasi cukup sebulan.

Uyi cakap ari tu perut dia dah kurus sebab puasa. Kempis. Hehe. Lepas tu dia makan banyak waktu berbuka, buncit balik sampai esoknya. Ehehe.

Dia cakap lagi, bila dia teringat makanan je dia rasa lapar. 'Atuk puasa tak lapar ke?' Dia tanya atuk dia.

Dia tanya bila aku nak balik. Aku cakap nanti dekat nak raya. 'Alaa.. ibu tak sempat nak sahur laa..' Dia risau aku tak sempat berpuasa sama2 ngan dia kat kampung. Alahai anak ibu... rindunya kat uyi.

Sedap dengar suara uyi. Manja2 gitu. Alass... rindu sungguh!

Monday, September 08, 2008

8.8.08

Dah lama aku nak letak gambar masa kenduri kawen liza. Dari sehari ke sehari.


Ni semua adik bradik aku. 7 pompuan dan 2 lelaki. 2 gadis comel kat depan tu tidak. (L-R) uyi dan nisa. Aku baju lain kaler sket sebab last minit tukar. Erkk aku nampak gemuk! Alin baju kuning. Tukar baju sebab jadi pengapit.


Famili besar yang tak berapa besar. Semua adik beradik dan kakak ipar. 4 si kecil kat depan tu cucu abah dan ma.


Semua ada.



Pengantin dan para dayang kat jalan kampung



Teka saper dapat sambut bunga tuh?



Tu je la.

Wednesday, September 03, 2008

Salam Ramadan.

Aku pon taknak ketinggalan mengucapkan selamat berpuasa kepada seluruh umat Islam.

Alhamdulillah.. aku dapat berterawih kat surau area umah aku ni. Er tapi semalam tak dapat nak pergi. Sebabnya, masa balik kerja hujan rintik2. Kena kepala aku. Sakit kepala la jadinya.

So, betul2 lepas isyak semalam aku terus pengsan. Nikmatnya tidur... aku lelap sampai jam 5. Nasib baik adik2 ada, bleh jadi tukang dapur sat.

Bila bangun, kepala aku ringan dan rasa segar sangat. Hm iyelah, sebelum ni sakit kepala camner pon aku tak tidur. Ada je benda nak dibuat. Konon nak lawan sakit lah.

Gembira rasa hati. Uyi belum lagi ponteng puasa. Alhamdulillah... tahan jugak dia. Ye lah, tahun lepas dia cuma berpuasa satu hari je. Hukhuk.

Waktu sahur aku call, tengahari sebelum dia ke sekolah aku tepon, petang nak berbuka aku call lagi. Suara lembek aje. Alah ciannya anak ibuuu.

Tapi setiap kali call, dia tak pernah lupa tanya,'ibu masuk duit dalam tabung uyi?'

Haih. Risau dia aku lupa nak penuhkan tabung botol susu dia yang tertinggal kat bilik aku.

Hem. Untuk semua kawan2 selamat menyambut ramadan. Selamat berpuasa.

Heh. Baju raya aku dah siap. Takde presure nak pikir lagi. Ala, baju masa kenduri kawen liza ari tu. Malas nak jahit lain.

Tuesday, August 19, 2008

Citer sket!

Ekhem.. update tentang diri sendiri.

Seolah dilamun centa dengan seorang guru di timur tanahair. Bini nombor dua? Eh no way lah! Jangan.

Akan bercenta ngan seorang adik yang berjarak 9 tahun? Itu pon takkan. Tak naklah.

Eniwei.. bos baru aku yang bergelar dr. itu hensem. Hari2 aku nak nyanyi lagu Norsheila Amin...
da di du di du di da da di... aku sudah jatuh hatiiii....!

Wednesday, August 13, 2008

Pukul 3 pagi.

Ada sesuatu yang nak diciter kat sini tapi kepala otak macam jem aje. Nak tulis je.. hang. Nak tulis je.. blank.

3 hari 3 malam kemas rumah yang berkenduri kawin pon tak siap lagi. Eh.. apa dikemas daa..?

Membasuh segala macam mak nenek perkakas tu satu hal.. pinggan2 yang ditinggalkan oleh tukang-dapur-dan-tukang-basuh-yang-diupah-agak-mahal dengan punctualnyer selepas jam 5 petang tu memang mengundang banyak hal. Bukan nak mengungkit. Tak kisah bayar lebih sikit asal kerja puas hati dan berbaloi. Ini tidak. Upah boleh tahan grant, tapi kerja? Alahaii... kalau tahu bagi ajer murah2.

Siap operasi basuhan, operasi kemasan tu la yang makan masa. Banyak benda woo nak kena kemas. Mana nak kena angkut balik letak tempat asal. Yang kecik yang besar, yang ringan yang berat. Yang kena selongkar kena simpan balik.

Haih. Pendek kater, memang tak cukup kalau kasi 3 hari nak kemas balik semua tu.

Alah... nama pon kerja kawin ek? Nama pon kenduri.. nak senang buat la catering ye tak? Tapi cam tak happening la pulak. Tak kekampungan. Tak terasa tradisionalnya.

Patutnya aku kerja hari Selasa lepas. Tapi sebab kete breakdown kat Gua Musang jam 3 pagi... di ulang... jam 3 pagi di Gua Musang. Around 500meter dari kawasan kuari. Ngam2 sebelah sebuah gua. Sebuah gua musang yer... yang asalnya citer pontianak gua musang tu kot eh?

Keadaan sekeliling gelap. Pekat.

Lebih kacau lagi takde coverage. Bila lori balak lalu je, bergegar rasa kete. Laju.
Dah la jalan tu tak besar. Kecik la maksudnya.

Diam dalam kereta. Berharap ... err berharap ada la line enpon pastu. Tapi ampeh. Liza cargas sket bile pressure. Dia call 999. Polis. Eh dapat pulak. Terus enpon dia ada line lepas tu walaupon tersekat2. At least dapat inform abang.

Suruh abang call pak sedara yang tinggal berdekatan, Felda Perasu.

Lebih setengah jam tunggu, lama2 lampu malap. Signal pon dah cam nak mati. Bateri dah weak. 'Woiii.. cepat cepat keluar kete.. dah gelap sangat nikh..'

Tak tunggu lama. Tak fikir panjang. Kitorang yang pada mulanya mati dan kuncikan diri dalam kete sebab seram dengan sekeliling yang gelap hitam pekat terkocoh2 keluar dari kereta. Cepat cepat.

Terkejut gak bila mula2 pintu dibuka seekor kucing berwarna putih tiba2 muncul dari bawah kereta belah belakang dan terus meluru ke arah hutan berhampiran. Hehe. Tak ke saspen masa tu? Hm kucing hutan kot.

Masing2 angkat enpon. Alah.. cahaya lampu enpon nak lawan ngan gelap malam kat tepi hutan.. buat taik idung je. Tapi at least ada sikit cahaya lah.

Masa tu dah tak takut pasal hantu walaupon nuhhh ... di depan ada sebiji gua ternganga. Mak aiii.. seramnya. Masa tu hanya fikir kot ada binatang buas ke, orang jahat ke.. pukul dan rogol.. eee. Dan jugak takut kereta dirempuh oleh lori balak yang laju giler sebab keadaan memang gelap.

Satu satu lori lalu. Bergegar rasa jalan. Huhh.. ini kalau kereta kena sondol ni memang selamat. Selamat jalan.

Nak dipendekkan citer, ada satu kereta iswara lalu. Dengan bunyi enjinnya yang menderum, muzik lagu dikir barat ke hapa ntah dipasang kuat.. gamble je kitorang tahan. Mulanya cuak jugak. Ye la lagak gaya macam orang yang tak boleh dipercayai.. tapi memikirkan nak tunggu kat situ sampai bile? Ahh tahan je la kereta tu.

Dipendekkan citer sekali lagi, orang tu bukan orang jahat. Dia pon memula cuak gak. Dia diam kejap dalam keta, kitorng slow2 melangkah pi kat dia. Hehe. Saspen saspen.

Tak lama lepas tu baru pak sedara aku sampai. Diikuti dengan polis. Polis siap buat mini roadblok kejap bila nak u-turn balik kereta tu. Ye la, buatnya tak lepas lagi tetiba lori balak laju giler tak ke naya.

Tolak kereta sampai ke kawasan kuari. Kebetulan pak sedara aku kenal orang kat situ, tumpang letak sat sementara nak tunggu esok siang. Then, balik rumah pak ngah rehat, tido.

Yang peliknya, esok tu kereta tu bleh plak idup. Baik je. Walhal semalam mati, berasap lagi. Heh. Apa2 lah. Tapi yang pasti kata pak ngah aku, nasib baik kereta kitorang tak mati kat area depan sikit lagi. Situ lagi keras tempatnya. Ada orang pernah kena baling pasir la, ranting kayu lah. Eh takde kerja ke hantu2 ni. Suka pulak dia main baling2 ni ehh ;p

Dah dah. Pasni takmo dah gerak tengah2 malam dari rumah. Kalau boleh paling lewat pon gerak kol 10 malam. Kang jadi lagi kes camni naya.



Hermm... sampai opis.. kecoh. Ingatkan aku cuti kawin!

Monday, August 04, 2008

Dah takde kerja la tuh...

Esok balik kampung. Hari ni kena setel semua kerja. Eh tipu la kalau semua. Dapat 80% dah cantek dah. Balik nanti takde la masak sangat.

Minggu lepas kursus 4 hari. Letih. Tapi fun. Biasalah kerja gomen, kursus manjang. Patutnya buat kat Sarawak, tapi sebab kena berbajet so buat la kat Morib ajer. Ok lah.

Ngantuk. Lately asyik tidur lewat.

Dan lately aku dah macam orang asyik masyuk bercinta. Apa taknya, kul 3-4 pagi pon bleh tersedar atau lom betul2 terlelap gara2 main sms. Cinta sms?? Huh!

Apa yang aku sms kan? Entah. Buang karen betul. Tapi sebab nombor tu aku dah 8pax, takde terasa sangat. Ye la, satu sms 1 sen jer.

Ada ke cinta sms? Dengan sms ajer boleh bercinta ker? Jadik ker cinta tu? Sms jer?

Boleh kot.. dengan ayat bunga2 asyik masyuk.. sayang2.. mengkhayalkan... macam orang mabuk bercinta.

Jadik la agaknya eh..? Tapi takat sms je la.. kalau jumpa? Betul2 cinta ker?

Heh. Apa aku buat nikh.....

Monday, July 28, 2008

Parking lime hengget.

2 hari lepas aku call uyi.

uyi : ibu, nanti mak teh nikoh, ramai ke datang nanti?

aku : ramai la.. kawan2 makteh, sedara kite, sedara uncle tariq..

uyi : ramai ker? diorang datang naik bas la nanti?

aku : eh takdelah sampai naik bas uyi. Diorang datang naik kete masing2 lah. Dia naik kete dia, dia tu naik kete dia tu. Sendiri2 la. Tapi banyak la.

uyi : hmm.. nanti uyi nak jaga parking la... uyi nak ambik limo inggit so keto.

aku : ehhh budak nikhhh... ekekekekeee... ada je idea dia nak dapat duit. Kepala bisnes la uyi ni ehh?

uyi : hihihi... nanti uyi nak pakai topi ngan misai pokcik palsu... jaga parking.


Kelakar uyi ni. Ada pulak nak jaga parking time kenduri. Siap caj lime hengget lak tu.

Memang bisnes minded betul lah. Ada je idea dia nak buat duit.

Thursday, July 24, 2008

Memang bukan cerita baru.

Takde cerita baru.

Tapi dalam 3-4 hari ni aku sibuk dan asyik bermain sms dengan seseorang.

Heh. Entah kenapa. Bile eh ia bermula? Kenapa pulak aku bermain sms ngan dia? Camaner ia bleh terjadi?

Tapi memang syok! Sejibik macam orang yang sedang dilamun! Bayangkan, pepagi dapat sms. Sayang sayang tu memang dah biasa lah. (ops..tapi memang dia selalu usik aku dengan perkataan tu, so aku dah lali dan tak kisah)

Malam pun gitu gak. Heh yang aku pon melayan sama apa hal??

Sepanjang hari ada je sms yang datang dari dia. Sepanjang hari tu! Eh eh.. yang aku pon rajin membalas dan bagi respon kat sms dia apsal?

Owh.. aku bosan agaknya. Lately memang memboringkan. Kerja pon tak banyak kat ofis ni. Banyak masa boleh khayal2 dan goyang kaki dan badan.

Masuk hari ke-empat (semalam) dia tanya aku 'apa perasaan aku kat dia sejak 2-3 hari ni?'

Alamak! Ni soalan perangkap ni. Sebab dia ni, dari dulu memang suka main2 ngan aku. Bukan baru kenal dia sehari dua, dah hampir 7 tahun. Dan hampir 5 tahun tak pernah jumpa. Nak diikutkan, semua kawan2 yang seangkatan dengan dia dah ramai yang lesap. Cuma dia aje yang masih aktif menghubungi aku.. melalui sms atau call.

Takkan la dia betul2 suka kat aku ye tak? Walaupon dia selalu cakap dia sayang kat aku. ('saya dari dulu sampai skang tetap sayangkan awak'<- wah syahdu dan terharu aku baca sms dia!)

Sebab dia suka main2. Kadang sampai aku naik muak dan bengang dengan usikan dan lawak dia. Menyampah.

Aku rasa hari ni stop lah kot permainan sms kitorang. Dah lama dah. Masuk hari ke-4 ni. Nak citer apa lagi? Apa orang cakap.. cinta lokasi? Hah ini cinta sms sekejapan.

Takkan lah aku pon suka kat dia ye tak? Heh lawak. Takde lah. Aku cuma rasa seronok dan kelakar. Aku tak pernah suka kat dia lebih2. Suka sebagai kawan je lah.

Dah. Sambung kerja.

Wednesday, July 16, 2008

Terlepas satu peluang

Semalam aku call uyi.

uyi : ibu, uyi ada satu berita gembira untuk ibu.

ibu : ye ker? apa dia...?

uyi : ibu tau dok?

ibu : dok.

uyi : esok uyi terima hadiah. cikgu suruh datang pagi untuk latihan pastu petang nanti naik pentas amik hadiah.

Aduhaiii... ralat rasanya. Hari sukan, hari penyampaian hadiah hari itu ini aku tak dapat attend. Rugi.

Rasanya, uyi dapat hadiah untuk terbaik BM. Sebab peksa ari tu dia dapat nombor 5.

Pagi tadi, aku call ma. Ma cakap, malam tadi sebelum tidur uyi pesan suruh kejutkan dia pukul 6.30 pagi.

Pagi tadi, belum 6.30 lagi dan ma tak gerakkan dia lagi dia dah tersedar dan bangun terus mencangkung kat depan bilik air. Tunggu Pajeen yang belum siap mandi.

Excited sungguh dia!

Sat2 tadi aku call uyi. Dia citer betapa seronoknya dia dan sibuk2 suruh pak lang record waktu dia ambik hadiah nanti atas pentas.

'uyi rasa berdebar.' Hehe.. comelnya anak ibu!

Uyi... rindunya kat anak ibu. Sayang kat uyi. Seronok dapat dengar suara uyi. Bahagia. Sakit kepala rasa lega.

Tak sabar nak peluk uyi. Erat2. Kemas2. Dalam2.


Friday, July 11, 2008

Rambo.. skang musim buah.. dan musim jiwengs..

Bila renung-renung, imbas-imbas, kenang-kenang.. aku selalu jatuh cinta pada orang yang salah.

Jatuh cinta pada orang yang takde wawasan.

Jatuh cinta pada orang yang tak teguh pendirian.

Jatuh cinta pada orang yang taknak ada komitmen.

Jatuh cinta pada orang yang tak banyak duit. (errrk.....!)

Jatuh cinta pada orang yang tak percaya pada perkahwinan.

Tu semua perkara buruk dalam dirinya dari kaca penilaian aku. Perkara baik.... ada juga, sebab tu aku terjatuh tangga.

Ops.. perlu diingatkan, setakat ni aku pernah jatuh cinta sebanyak 2 kali. Jatuh minat err.. banyak kali.

Jatuh cinta pada abang alid which is my first love dan jugak first sight tak termasuk. Sebab, aku tak pasti samada aku minat giler sampai mati atau itu jugak dikatakan jatuh cinta. Kami tak sempat nak mengukir apa2 impian, cewaah!

Aku rasa macam luv first sight.. sebab aku rasa berdebar yang amat ketika terpandang wajahnya. Aiseh.. tu dah nak masuk citer lain. Stop.


Salah aku ker atau salah orang tu? Atau salah cinta? Atau salah masa?

Kadang2 aku rasa bodoh je dan gelakkan diri sendiri. Dengan orang camtu pon kau jatuh cinta..??

Dah la duit tak lebat, tak komited, bukan reti nak romantik2 ni, ambik hati pon ala kadar je.. pendek kata takde la yang special yang boleh buat seseorang wanita tu rasa terpikat (walaupon saingan aku adalah seorang gro pada ketika tu).

Tapi.... still cinta! Camno aku tak kata aku ni bodoh? Dan tak reti nak berfikir. Dan tak serik2 dengan pengalaman lepas.

Dengan orang yang paling baik dan berbudi pernah kau jumpa tak pulak kau rasa cinta? Atau nak kasi sedikit ruang dan peluang pada dia dalam hati kau? Tapi dengan si dia yang kau gelar cinta tu, bukan main besar ruangan menunggu dan ruang khas utk dia disediakan.

Soal hati ni macam takde jawapan yang logik.

Err.. aku baru lepas call seseorang selepas membaca satu komen. Dan aku rasa aku patut berterima kasih pada deaf_angel sebab dia cakap kadang2 keterhegehan kite tu buat orang hargai.

Yup.. kalau aku tak call dia, aku takkan tahu yang dia masih lagi single, lone ranger, masih di tempat lama, masih mengingati aku, masih segar segala2nya!

Inilah yang dikatakan jodoh. Suka, cinta, sayang... tapi tak boleh bersama. Bukan taknak tapi... arh entahlah. Aku tak pernah ada jawapan untuk itu.

Sedikit demi sedikit aku terima hakikat dan akui bahawa aku tidak ditakdirkan bersamanya. Well, what to do.

Sessi menangis dan berduka lara serta meratapi dan bertanya mengapa dan mengapa dah tamat. Cuma.. sesekali bila angin monsun emosi melanda aku tak boleh nak elak.

Kalau elak, pon ia tetap melanda. Jadi, layankan ajer. Eh, best jugak sesekali melayan jiwengs. Selingan rock 80an.. desire, bloodshed, search, teja, crk, crossfire, projek, kafilah.. uhhh layannn jangan tak layan.

Hermm.. kenapa aku masih mengingati walaupon kami tak jadi? Berharap... sudah tidak. Cuma ingatan tu je tetap ada. Bukan senang nak buang.

Apa yang boleh aku katakan, musim dan kenangan di taman cinta dengan x-husband dulu aku dah lupa selupa2nya. Aku dah cuci bersih. Hati dah neutral. Sungguh. Sesuatu yang tak pernah aku sangka aku boleh lakukan sewaktu masih bersama dia dulu. Heh! Adat la tu kan.

Tapi, yang ini... adoi. Betul2 buat aku terkunci dalam sengsara. Nak tinggal sayang, nak teruskan takde maknanya.

Apa yang boleh aku buat? Itulah.. dulu diri sendiri jugak yang janji takkan ada apa2 kaitan dengan alam perkahwinan. Skang? Karma la eh.

Terlebih emosi pulak hari ni.

Rilek.. aku ada uyi. Ada orang cakap, single is the best... ye kot.

Thursday, July 10, 2008

Pokok vs Lalang.

Hati ni kadang-kadang macam biskut. Sekejap ada sekejap takde.

Sekejap ada perasaan, sekejap lagi hilang.

Sekejap ada feeling, lepas tu macam takde apa-apa berlaku.

Sekejap rasa teruja, tak lama lepas tu rasa biasa.

Sekejap rasa suka sangat, berbalas msg sampai sakit-sakit ibu jari ni. Sekejap rasa bosan, menyampah.

Sekejap minat giler, kemudian rasa bodoh pulak melayan perasaan tu. Buang karen. Malu sendiri.

Hadoiii... hati, kenapalah macam lalang? Tak boleh ke stick macam sebatang pohon yang besar, yang rendang dan rimbun, penuh dedaun.. atau penuh buah-buahan yang masak ranum?

Yang bila ribut datang melanda, guruh dan petir berdentun dentam berirama thrash macam rasa nak putus urat jantung, kilat sabung menyabung tak ingat, dia akan tetap berdiri kat situ. Tak beralih tempat atau berubah arah kecuali tumbang. Yang tu takleh nak buat apa lah.

Atau kena tebang.

Kenapa takleh nak jadi macam pokok? Suka sangat jadi lalang eh?

Tak... tak suka. Benci.

Tapi tak boleh nak buat apa.. terutama bila ia berkisar sola perasaan. Feeling.

Ye ker??

Entah.

Layan blues la pulak...


Wednesday, July 09, 2008

Jemput jangan tak jemput

Uyi telah menjemput sendiri cikgu sekolah dia untuk datang masa kenduri kawin dik jarr nanti. Abah bagitau aku semalam.

7 orang cikgu pulak tu. Siap kasi kad jemputan yang sebenarnya ditempah khas untuk saudara mara terdekat dan kawan baik. Pendek kata, kad untuk para vip lah.

Haii.. pandai pulak si uyi ni jemput sendiri cikgu sekolah dia. 7 pulak tu. Agaknya, asal cikgu masuk kelas dia je, dia bagi.

Entah apa yang dia cakap kat cikgu2 tu. Macam mana ayat yang dia guna aku pon tak tau. Atuk dia dah risau dan segan sebab ada antara cikgu tu sedara jauh belah ma. Bila dapat kad tu, terus diorang contact abah dan tanya.

Aisehh.. kang tak pasal2 diorang ingat apa punya bz atuk dia sampai jemputan pon kena suruh cucu buat?

Dah.. abah nak kena explain kat diorang.

Lagipon, takkan la nak jemput semua cikgu sekolah tu. Guru besar dan cikgu2 yang kenal tu invited lah.

Bila pikir2 balik... segan pon ada, kelakar dan nak tergelak pon ada. Yang si uyi ni, ambik kad jemputan tu tak bagitau pulak kat atuk nenek dia. Main pandai sendiri je jemput cikgu2 tu ke majlis kawin mak teh dia.

Aku ingatkan dia cuma ajak ustazah ngan sir dia ajer. Rupanya sampai 7 orang.. hehe.

Dah. Nak tepon uyi jap lagi. Skang dia tengah ngaji.

Tuesday, July 08, 2008

Selamat pengantin baru dot dot dot...

Alamak..

Lelaki itu dah nak kawin?

Heh! Cepat benor mendirikan masjid kembali!?

Tahniah dan doakan kebahagian dia la ek. Bukan ada apa2 pon dengan dia. Minat yang takde kaitan dengan apa2 perasaan atau feeling. Saje je suka2 isi masa lapang yang ada.

Sebab? Sebab penampilan dan karektor dia best. Sape tak suka orang yang nampak menarik tetapi low profile kan?

Tapi bila dengar dia dah nak kawin pada tarih keramat 8/8/08 nanti, automatik minat dan admire tu pudar dan berkata, 'alaa... nak kawin dah ek...?' Hukhuk.

Buat apa minat kat orang punya eh?

Tak cool langsung.


p/s Apapon, dia tetap cool dan hensem!

Monday, June 30, 2008

Suka eh...?

Malam tadi Liza call Pajeen. Tiba-tiba terdengar di hujung talian suara Uyi mencelah.

'Mokcu, sepupu buleh nikoh dok?'

Terus Liza terjerit dan tergelak, 'Weii uyi... berkenan kat saper nikh? Takkan Ipam kot?'

'Hikhik... hmm', gelak Uyi bila mendengar suara Liza dalam telefon. Kebetulan Pajeen cepat2 letak telefon kat telinga Uyi selepas Liza terjerit mendengar soalan maut Uyi tuh.

'Bakpo, uyi suka kat Ipam ker..?' Soal Liza.

'Hikk.. dok ehh. Tapi uyi tengok dia supo Ervan jah.' (Pelakon citer Soleha yang chinese look tu.)

'Hah? Serupa kat mana lak?'

'Dok ehh.. jenis dio sama. Masa dia main ngan Bad tadi, dia sengih macam Ervan jer uyi tengok.'

Tergelak Liza dengar penjelasan uyi. Jenis? Huhu.

Haii uyi.. takkan berkenan kat sepupu sendiri kot? Kecik2 dah pandai tanya soalan kawin.

Antara 4 sepupu tu, uyi memang rapat ngan Ipam yang 2 tahun muda dari dia. Sama2 nakal. Sama2 keras kepala. Sama2 tak dengar kata. Sama2 bising. Apa2 aktiviti lasak, diorang berdua tu lebih banyak bersama. Berbanding Nisa yang lebih cool dan tak cakap banyak.

'Naper uyi tanyer, uyi nak kawin ngan Ipam ker..?' pancing Liza.

Uyi ketawa. 'Ekekekeke..'

'Tak boleh uyi, uyi kan sepupu dia, dah macam adik beradik dah. Mana boleh kawin.'

'Bakpo?' soal uyi.

'Tak elok. Tak digalakkan. Sebab uyi rapat ngan dia. Kalau uyi nak kawin, kena cari orang jauh2. Kalau uyi kawin sepupu sendiri, nanti takut2 anak uyi tak cerdik nanti. Lagipon, atuk tak kasi tau kawin sepupu nikh,' terang Liza panjang lebar.

'Yo ko?'

Aku dah pesan siap2 kat budak2 ni, jangan nak usik2 mereka berdua tu. Nak gosip2 ke apa ke.

Kena terangkan betul2. Sebelum perasaan suka dan sayang tu jadi benda lain yang lebih kompleks. Takkan nak pisang berbuah dua kali? Hermmm.....

Dulu... ada sorang adik aku ni berkenan kat sepupu kitorang. Tapi tak ke mana. Abah tak berapa suka. Sib baik bukan serius pon.

Uyi.. uyi.. macam2...

Wednesday, June 25, 2008

Aku dan sesuatu.

Lately, aku selalu layan lagu2 lama. Oldskul. Lagu masa 80-an, 90-an.

Kadang2 lagu2 yang aku tak paham, yang aku tak pernah dengar, muzik atau vokal yang boleh bikin lawak dan bahan ketawa adik2 aku pon aku layan.

'Weii.. lagu apa ni?'

Tapi aku suka!

Kat ofis pon aku play lagu2 yang diorang tak play.

Sedap.

Hati rasa berbunga.

Teringat pulak memori2 lama. Haihh.

Gembira. Happy. Jiwa rasa ceria terkenangkan nostalgia indah.

Sekaligus terbayang insan2 yang berkaitan dengan lagu2 tu. Setiap lagu ada kenangan dan watak2 yang tersendiri.


Next week. Aku tunggu next week.

Pertama sebab aku nak balik kampung.

Dan kedua.. sebab aku menunggu tarikh 3 July. Heyyy... kan aku dah berpesan pada diri aku sendiri... nak wish sesuatu pada seseorang?

Tunggu.

Experimen.

Test market jugak!

Alah.. sajer. Tak mengharapkan apa2. Kalau ada respon, tak tipu mesti aku happy. Kalau takde respon, pon tak boleh tipu yang aku ada sikiiit keciwa. Tapi tak kudis pon.

Perasaan je. Berperasaan begitu. Tak salah. Perasaan ni tak boleh nak kontrol dan diarah2. Dah nak rasa camtu, nak buat camana!

Tapi takde hal lah. Sebab tak menjejaskan apa2 yang berkaitan dengan emosi aku.

Emosi.... yeahhh.. emosi.... emosi nyerrhh..!


Friday, June 20, 2008

Jemputan kawin

Ari tu aku sms Rosli.

'Slm.Bole bg full add x nk ksi kd jemputan kawin ogos nnt.Kalu free dtg la yea.'

Lepas tu dia call. Tanya aku kawin ngan sape? 'Lerr.. kan dik jar yang nak kawin bulan 8 nanti, bukan saya lah', aku jawab. 'Datang tau.'

Memang dari awal dulu dah kasitau dia. Dia invited.

Lepas tu aku sms sorang lagi. Dia pon call jugak. Dan aku explain sekali lagi.

Owhh.. ayat aku tu nampak konfius ek? Patut la.

Dan aku terasa nak sms pulak ngan sorang mamat ni. Mamat yang lom aku kasi kata putus nak jumpa. Pendek kata, ngedate aku yang lom jadik lagi. Alah, abang angkat adik ipar aku. Yang dulu pernah dia nak kenen ngan aku.

Setakat ni, aku lom sedia lagi ah nak date ngan dia. Ops, malas la senang citer.

So, aku sms dia.

Tunggu punya tunggu dia tak reply pon. Aiseh... Lepas tu aku bantai gelak. Entah2 dia ingatkan majlis aku. Err.. aku takde citer kat dia ke yang adik aku nak kawin bulan 8 ni?

Herm.. bila baca2 balik ayat aku tu memang konfius. Macam menjemput ke majlis kawin aku sendiri pulak. Hihi.

Perasan.

Thursday, June 19, 2008

Patut la bawah mata aku asyik bergerak..

Sibuk.

Sibuk semak claim pegawai. Semalam ramai antara yang datang bertanya. 'Saya punya claim camner?' 'Tak siap lagi?' 'Aii.. bulan 5 punyer lom siap lagi? Dah hujung bulan 6 nikh..' Eeiyyy.. Ingat aku takde kerja lain ke asyik nak kena semak korang punyer claim? Rilek aa.

Sedang leka, tiba2 enpon aku berbunyi. Nama adik pa appear. Isk, tak gi sekolah ke budak ni?

Aku : 'Hello?'

'Ibu... uyi ni...'

Terdengar je suara uyi, terus jantung aku rasa lemah dan seolah direntap slow2.

Sebab.. uyi jarang call aku. Dia selalu mesej je kalau rindu atau nak suruh aku return call.

Aku : 'Uyiii... ala sayang... adik sihat? Sori... lama ibu tak tepon adik. Semalam ibu nak tepon tapi ibu tertidur.'

Terdengar slow je suara uyi di hujung talian. Betul2 di hujung. 'Ermhm.'

Uyi : 'Bu... adik rindu kat ibu... '

Alahaiii.... hati ibu mana yang tahan bila dengar anaknya mengadu demikian. Rasa nak terbang je peluk dia.

Aku? Aku pujuk dia... kata aku pon rindu kat dia.

But suddenly dia terus excited;

Uyi : 'Ibu... semalam kat sekolah kan, adik dapat..... bla bla bla....(aku tak dengar tak berapa clear). Pastu cikgu pon cakap..' ooo ini ke siti ainur shahirah? Oh.. pandai awak ni.. Haa budak2 lain patut ikut ainur ni tau.' Hikkk....

Bukan main suka dia bercerita kat aku. Nada suara dia macam banyak lagi benda yang nak dikongsi dengan aku dan tak sabar nak habiskan cerita dia tadi.

Aku : 'Owh ye ke... cerdiknya anak ibu. Hmmmm... rindunya ibu kat uyi. Sayang anak ibu. Cikgu puji adik eh? Ye la, sebab uyi kan cerdik... mesti cikgu sayang kat uyi, kan?'

Walapun tak tau apa benda yang cikgu dia puji tapi itu satu kebanggan buat aku. Kembang sekejap. Takpe, nanti aku suruh liza call buat2 tanya apa benda yang cikgu dia puji tuh.

Uyi : 'Bu, ari tu kan adik mimpi kat ibu. Adik peluk ibu.. adik rindu kat ibu... adik mimpi adik peluk ibu. Pastu.... ermmm... adik lupa doh. Tapi adik rindu kat ibu. Adik rasa nak peluk jah ibu...' (Uyi, kalau nak manja2 ngan aku memang suka bahasakan diri dia adik.)

Aduhhh.... tertekan betul aku dengar. Aku dah tak keruan.

Last aku tepon uyi hari Isnin. Selasa tak. Dan sepanjang semalam memang aku asyik teringat kat uyi. Serius! Tu yang malam tadi aku plan nak call dia lepas Isyak, tapi tertidur pulak.

Rupanya dia rindu kat aku. Aku main teka2 dalam hati, 'agaknya uyi teringat kat aku kot....' Sigh.

Apa lagi yang aku patut katakan untuk redakan kerinduan uyi dan aku sendiri?

Aku layan uyi bercakap dan lepaskan semua. Sepanjang conversation, dia mmg meluahkan rasa rindu dan sayang dia kat aku.

Aku selit2 dengan pertanyaan dan planning nak balik ke kampung nanti.

Uyi : 'Bile ibu nak balik?'

Aku : 'Nanti tak lama lagi, nanti mak teh kawin nanti.'

Uyi : 'Emhhh, ibu kato 2 minggu lagi.'

Aku : 'Erkk... hm ye, nanti ibu balik cuti sekejap sebelum mak teh kawin nanti. Kan baru seminggu. Minggu depan la ye.'

Uyi : 'Baper ari ibu cuti? Sebulan?'

Aku : 'Tak boleh uyi, ibu tak boleh cuti lama.....'

Uyi : 'Baper ari? 3 minggu?'

Aku : 'Nanti.... ibu tanyer bos ibu dulu dehhh..?'

Uyi : 'Ibu cuti la lamo ibu... uyi rindu kat ibu...'

Alahaiiii... memang susah sket kalau cakap pasal cuti ngan uyi. Dia mesti suruh aku cuti lama2. 2-3 bulan la. 8 bulan la. Tak payah kerja terus la.

Ada la dalam 15 minit citer2 ngan uyi.

Aduhh... rindunyaaaa....

Tak tahan aku dengar suara uyi. Bernada rindu. Kesian uyi.

Jahatnya aku. Tak patutnya aku. Kejamnya aku. Ibu apalah aku ni. Arh.

Tak boleh jadi ni, 2 minggu lagi aku kena balik kampung!

********

Lipton ice lemon tea yang aku belikan untuk dia 3 botol, dia tak minum lagi sebab sayang. Nak buat kenangan dia cakap!

Tuesday, June 17, 2008

Jerangkung dalam almari.

Semalam lepas balik kerja, lepas abis citer Soleha aku kemas bilik yang berselerak.

Kain2 baju yang dah berbasuh yang membusut dalam bakul aku lipat dan masukkan ke dalam almari.

Baju2 uyo yang menumpang sebelum dia balik ke kampus uitm aku kemas dan asingkan ke satu tempat.

Baju2 uyi yang sengaja dan tak sengaja ditinggalkan aku sorok dalam drawer yang hanya khas untuk baju2 dia sahaja. Termasuk swiming suit dia. Kat kampung takleh pakai nikh, nanti atuk tegur! Sexy.

Baju2 kurung (wah! skang baju kurung dah banyak tergantung dalam almari) semua aku dah siap gosok hari ahad ari tu (mak aihh..letih nak mampus, 2jam lebih hadap seterika) aku gantung dan susun elok2.

Baju2 kemeja dan blouse, baju2 kerja masa dulu yang aku rasa dah tak bleh pakai sebab tak sesuaiii untuk tempat kerja baru aku ni, aku lipat. Simpan. Kang kalau gantung buat semak almari jerk.

Mainan uyi aku simpan balik dalam beg. Masukkan dalam kotak. Letak atas almari.

Terjumpa surat2 uyi. Yang ditulis untuk aku. Aku baca. Aku senyum. Aku tersengih. 'Uyii...' aku berbisik. Aku mengeluh.

'Rindunya kat uyi.' Terbayang segala2nya tentang dia. Senyum dia. Gigi dia. Kata2 dia. Keletah dia.

Rindunyaa. Ruginya aku tak di samping dia.

Aku simpan balik surat2 dia. Kang nanti lama2 aku jadi sedih. Satu kerja pon tak jadi.

Aku teruskan mengemas. Sepanjang dua minggu uyi dan adik pa kat kl memang bersepah abis bilik aku. Dengan barang mainan uyi, kain baju yang bercampur2.. dalam bakul la, dalam beg la. Memang takde masa time tu. Jadual padat. Kemas apa yang patut jer.

Ohh.. aku sebenarnya cuma nak cerita aku lipat baju semalam.

Dah. Almari aku dah kemas.



Friday, June 13, 2008

Bila rindu datang mengetuk pintu...tok!tok!

Kat kampung ari tu masa aku tengah sabunkan uyi;

uyi : 'ibu, nanti uyi darjah 6 nanti ibu mandikan uyi lagi deh?'

aku : sengih je. 'ho.. nanti ibu mandikan uyi lagi deh. Tapi takut uyi la malu..huhu... tak malu?'

uyi : big grin. 'dokk.. takut ibu la malu nak mandikan uyi nanti. Hihi. Ibu mandikan la uyi sampai uyi darjah 6 pon, sampai masuk u pon.'

aku : 'sungguh?? Ho.. nanti ibu mandikan dia. Tak malu dia nikh. Dah besar pon nak ibu mandikan yea?'

uyi : 'Hikhikhik... doookkkkk.'

Terkekek2 dia ketawa.


Alas.... rindunyerrr.

Sebak rasa hati ni bile dia mengadu rindu... rindu nak peluk aku, teringatkan aku.

Dia kata lagi dia seronok dok ngan aku.

Ya Tuhan... berdosanya aku!

Menyeksa dirinya dengan rasa rindu.

.

Kosong.

Ingatkan nak letak gambar, tapi takde gambar pulak.

Ingatkan nak tulis cerita pasal uyi, malas pulak nak kupas idea.

Tension mengingatkan esok kena datang opis. Kena OT. 2 hari lak tu. Cis, abis masa rehat dan tido aku.

Arhh... bencinya. Rambut aku kering sangat ari ni. Buruk.

Yang buat aku berseri ialah sebab pakai baju kurung baru. Kain ma pilih.

Ada 3 pasang baju kurung baru menanti. :)

Tapi pakaian yang lain.. kemeja, blouse, skirt boleh sentuh je la. Nak pakai? Geget jari.

Hari2 baju kurung.

Baju kurung hari2.

Thursday, June 12, 2008

Time kasih cik Gina!

Balik dari bercuti, dengan berbesar hati dan bangga aku ditag oleh broken nigina. Sambil2 layan perut kenyang....


Name:Siti Marlina bt Mukhtar -nama aku in full
Sisters: 6
Brothers: 2
Shoe size: 4 or 5
Height: 140 cm
Where do you live: area tasik selatan
Favourite drinks: hot chocolate
Favourite breakfast: -
Have you ever been on a plane: nope
Swam in the ocean: 4 yrs ago..kot
Fallen asleep in school: huhh...biasa aar
Broken someone’s heart: erm..sekali kot..eh 2..ulp.
Fell off your chair: darjah 2 lepas main sep sep tom tom
Sat by the phone all night waiting for someone to call: pernah..dulu.
Saved e-mails:last2 buang gak
What is your room like:at least selimut mesti kena lipat!
What’s right beside you: a lot of paperwork!
What's the last thing you ate:nasi lemak
Ever had Chicken pox: when i was 10
Sore throat: kalu nak demam dia mai
Stitches: takde
Do you believe in love at first sight: hmm..maybe..opss..absolutely!
Like picnics:suka gaks esp dgn yg tersayang.
Who was the last person you danced with: uyi
Last made you smile: semalam kot
You last yelled: entah.

TODAY DID YOU…

Talk to someone you like:takde
Kissed anyone: huk..takde!
Get sick: rindu giler kat uyi.
Talked to an ex: nope
Miss someone: UYI
Eat:tadi dah.. jap lagi blum
Best feeling in the world: peluk uyi
Do you sleep with stuffed animals:erk..!
What’s under your bed:my stuff and jugak habuk as well!!
Who do you really hate :not sure..my ex kot?boleh..?
What time is it now: 1.55pm

RANDOM…

Q: Is there a person who is on your mind right now:uyi lah
Q: Do you want children : stop production dah kot.
Q: Do you smile often: ikut mood
Q: Do you like your hand-writing:kadang suka kadang benci sangat
Q: Are your toenails painted: tak
Q: Whose bed other than yours would you rather sleep in: any..as long as ada yg tersayang..uyi lah
Q: What colour shirt are you wearing: hijau
Q: What were you doing at 7:00pm yesterday : dalam kete..kat gua musang kot
Q: I can’t wait till: to meet uyi again
Q: When did you cry last: 3 jam yg lalu
Q: Are you a friendly person: ermm...tak sangat
Q: Do you have any pets: tak
Q: Where is the person you have feelings for right now?: no idea
Q: Did the last person you held hands with mean anything to you now?sure

Have you ever crawled through a window?: a'ah
Can you handle the truth?: depends kot
Are you too forgiving?:ermmmmmmmmmm..............hate myself for this habit
Are you closer to your mother or father?:kecik2 ngan abah, dah besar equal
Who was the last person you cried in front of? opismate
How many people can you say you’ve really loved?my family of course
Do you eat healthy?:nope
Do you still have pictures of you & your ex?: still,tapi atas almari diselaputi habuk, dalam keadaan tersorok seolah nk menyorok dan taknak kasi tengok
Have you ever cried because of something someone said to you?:pernah.
How often do you go to mosque(ditukar daripada church untuk kesusaian)?last..a few months ago..tu pon sbb antor makanan sbb wat solat hajat..hehe
If you’re having a bad day, who are you most likely to go to?bersendirian sahaja
Are you loud or quiet most of the time?depends dgn sapa
Are you confident?: depends

5 things I was doing 10 years ago..
1- belajar
2- tak belajar
3- tak pernah terfikir masa depan dan nak ada uyi yang skang dah berumur 8 tahun
4- bercenta yang menyakitkan
5- still remember my first sight luv


5 things on my to-do list today
1- keje
2- esok kna bagun awal, kena ot...cis
3- nak beli kain utk ma kat mines
4- beli hadiah untuk uyi
5- nak tidoooo


5 snacks I enjoy
1- mamee yg kecik2 tu, seposen
2- mamee 2posen
3- double decker udang-macam makan nasik
4- kit kat
5- kinder bueno-uyi yg ajar makan benda nikh

5 things I would do if I were a billionaire
1- save the world..huhu
2- rilek2 takpayah keje lepak je ngan uyi
3- beli lembu banyak2...kasi ternak dan biak
4- beli kuda, petang2 bleh ride
5- buat swiming pool cun2, hari swim ngan uyi

5 of my bad habits
1- too forgiving
2- sometimes speak too loud..syyy...!
3- gabra
4- pantang kepala tersentuh sikit ngan apa2..mesti nak ketuk dagu balik, kasi adjust balik otak..haha..kepercayaan sejak kecik yg takbleh buang!
5- hari ahad tak berapa pandai nak mandi pagi


5 jobs I’ve had
never work b4
1- PA
2- engineer
3- doctor
4- robber
5- perdana menteri kot huhu.

Dah.

Selesai tugasan yang diberi oleh cik gina. Letih gak eh.

Friday, May 23, 2008

Grin.

Uyi ada kat sini.

Apa lagi nak cakap... i'm totally in heaven. Heh!

Perasaan?

Jangan tanya.

Speechless.

Beras dah mahal.

Mulai hari ini, aku berjanji.. aku akan tanak nasi hanya untuk orang yang nak makan nasi sahaja.

Dengan itu, takkan ada pembaziran seperti nasik basi atau nasi lebihan semalam yang dah tak berapa sedap disebabkan aku masak-banyak-sebab-ingatkan-ko-nak-makan-nasik.

Membazir!

Beras dah mahal. Kena concern tuh. Beli mahal2 pastu kasi basi buat apa. Membazir. Sayang je.

Masak ikut sukatan orang yang nak makan. Kalau orang tu spesis makan banyak, masak banyak lah. Kalau jenis makan sikit, jangan pepandai tambah2 sebab takut tak cukup.

Masak sikit dulu takpe. Kalo tak cukup masak la lagi. Apa susah, kan?

Kalau dah terlebih, pastu takde sape nak makan kan rugi dan membazir tu?

Kalau sempat buat nasik goreng takpe. Ini memanjang basi je. Kesian kat nasi tu.

Selalu sangat berlaku kejadian nasi basi. Sayang. Membazir.

Sebab harga beras buat aku terkedu seketika di carrefour, aku akan kurangkan makan nasi bersesuaian dengan azam aku nak diet.

Moh makan ubi kayu?

Ingat senang ke nak dapatkan ubi kayu....

Nak masuk DAP.

Tah!

Aku takde mende nak jot sebenarnya.

Jeles pulak tengok empunya blog Bakarankata dah masuk DAP.

Di Alam Percintaan.

Uhhh!

Wednesday, May 21, 2008

Aku dan.... errr apa2 aje lah, malas nak fikir lagi.

Agak lama tak update. Tak cerita. Tak luah apa2. Tak manjakan diri. Tak belai diri. Tak santai2. Tak terbang ke dunia blog feveret.

Busy.

Busy dengan tugasan yang banyak.

Busy nak kejar deadline.

Busy mengejar perkara2 baru.

Siap satu tugasan, tugasn lain tersengih menanti.

Kerja makin banyak. Makin banyak yang aku buat dan siapkan, makin banyak tugasan yang terus datang. Yang ditinggalkan di atas meja.

Sampai ajer ofis waktu pagi, dah ada tugasan tersedia di atas meja.

Tinggal aje meja sekejap untuk sembahyang atau ke level lain, fail dah tersusun.

Sebab aku baru blajar selok belok kerja ni, ambik masa nak faham dan siapkan tugasan. Nanti dah lama esok, senang. Diorang cakap.

Ye la tu... nanti aku dah biasa senang la sket kot. Tapi skang ni aku stress. Seolahnya, makin banyak yang aku pelajari dan aku tanya, makin banyak lagi soalan yang tak terjawab. Berpusu2 soalan kat kepala otak ni. Semuanya berebut2 nak termuntah keluar dulu.

Keluarkan. Keluarkan... tapi nak start dari mana ntah.

Takpe, aku positif. Lama2 mesti aku terer.

Busy setelkan sisa2 kerja yang ditinggalkan oleh pegawai yang bertukar kerana kenaikan pangkat. Celaka.. dah tau nak tukar, bukan nak setel betul2. Ditinggalkan untuk penggantinya meneruskan hasil tangan dia yang berselerak. Benci. Sebab aku tak berapa suka cara kerja camtu. Ko punyer tangan, ko kasi setel la.

Macam masa aku nak cabut dari company lama ari tu. Walaupon aku cabut, tapi aku tinggalkan kerja aku properly. Semua dah siap, cantik2 aku simpan satu tempat supaya senang orang yang gantikan tempat aku cari dan buat kerja tu. Dan supaya dia tak maki2 aku. Eh penting tu.. nanti asyik bergerak ajer mata sebelah kiri nikh.;p

Actually, bukan la stres sangat. Sikit je. Tapi kepala aku sakit. Berdenyut2.

Lepas aje pukul 5, sebaik punggung aku berlabuh di kusyen.. kepala aku start berdenyut. Aikkkk.. pandai pulak dia.. betul2 abis time kerja dia pon kerja!

Tapi, ada satu perkara buat aku tersenyum girang.. happy dan lapang hati. Uyi.

Esok uyi sampai.

Aaah... hilang semua suffer.

Thursday, May 08, 2008

Bulan pertama kerja baru.. bleh tahan santainyer.

2-3 minggu lepas plan nak hadiahkan ma sesuatu sempena hari ibu. Sajer je. Banyak sangat iklan hari ibu kat tv, rindu plak rasa kat bonda ku itu.

Nak beli barang kemas tak mampu ah. Rantai ma ajer dah tebal dah. Huhu, takkan nak beli yang kecik nyer ye tak? Tak best lak rasa.

So, rasanya nak hadiahkan ma kain sepasang. Lupa la pulak nama kain tu. Tapi aku tau ler kain yang camaner ma nak tu. Ma pernah mention. Kain tu nipis dan kena ada lining la kalau nak buat baju kurung. Harga sekitar seratus lebih2 gitu.

Actually, untuk ma kitorang selalu buat atau bagi sesuatu. Kalau birthday ke, sambil2 buat untuk uyi, tempah lagi sebiji kek untuk ma. Sambil kasi present sekali.

Kebetulan. Ma lahir bulan satu jugak sama cam uyi dan aku.

Abah lak...... errr... kaddang kaddang.


Tahun ni decide nak belikan abah sesuatu jugak. Tapi susah aa. Tak tau nak hadiahkan apa untuk abah. Nak hadiahkan jam, rasa cam tak berapa best lah.

Kalau boleh nak belikan sesuatu yang abah suka dan useful. Yang dia akan guna atau pakai. Apa ek...? Ntah.

Jam... ok jugak tapi mahal sangat la pulak. 2 ratus tak lari. Gaji pulak lom dapat lagi. Adusss..

Bajet bajet.

Ehh.. aku punyer bil letrik kat rumah dah sampai surat merah dah. Tunggakan tak sampai pon seratus, cuma around rm77 je kot. Hampeh punyer TNB, tak sampai seratus pon kecoh2 nak potong. Nyampah.

Aku memang tak pernah bayar on time bil letrik dan air ni kecuali untuk Astro.

Malas. Entah naper. Padahal maybank2u hujung jari je.

Suka kot main kejar2 ngan TNb nikh.

Ada sekali, aku ingat bil air dah cecah rm400++ baru bayar. Hehe. Sampai abah pon bising. Kumpul banyak2 baru kasi setel ek?

Jangan malam nanti aku bergelap sudah lah.

Eleh, macam tak biasa ek.

Lilin kan banyak?

Wednesday, May 07, 2008

Kalau rindu ini ada nombor...

4May2008 10.45pm

Msg dari uyi :
'Ibu ibu dah tido ke?'

Aku reply:
'Lum,ibu tgh gosok bju.Cyg ibu lum tdo lg ke haa...?Xngntuk?Uyi jgn tdo lewat tau cyg..'

Uyi balas:
'Uyie dok atas katil ni.'

Aku balas balik:
'Uyi ke mk andak ni?Hehe nper uyi xtdo lg ni cyg..Rindu la kt uyi.'


Uyi reply:
'Ni adik la ibu.nape ibu tak caya.uyi boring lah. oo ye lupe pulak nak tanye ibu,ibu ngah gosok baju mane tu...'

Aku text:
'Ala ala anak ibu comelnya..Ibu gosok bju kurung wrna merah nk pkai g kje esok.Uyi boring?Tdo la cyg dh lewat dh ni..Tdo eh?'

Uyi balas:
'Ok bye muuaah.'

Aku tulis:
'Nk tdo dh?Slmt mlm cyg ibu..Muahhss..Mimpi ibu yg best2 ye.'


Lepas tu senyap.

5 minit kemudian aku tepon. 'Uyi baru tidur.. dia la yang tulis mesej tadi... orang pon baru tidur ni,' kata Pajeen dalam mamai.


Sebak.

Kesian uyi... mesti dia boring.. rindukan aku. Sigh.


Wednesday, April 30, 2008

#uyi

Dah beberapa hari aku tak dapat cakap ngan uyi. Call aje asyik takde kat rumah. Pergi main la, pergi ngaji la pergi umah pak long la.

Sabtu lepas aku call, dia kat rumah paklong. Seharian. Malam pulak tidur awal.

Esok tu call lagi tapi tak lekat kat rumah. Call Pajeen tak berangkat. Abah pulak ke kebun.

Isnin tengahari call dia tapi dah pergi sekolah. Cepat pulak. Ma cakap ada kelas amende ntah. Kena masuk awal.

Frust!

Pagi tadi kol 7 lebih aku call lagi. Laa.. dia sekolah pagi pulak!? Ain cakap ada sambutan hari guru la pulak. Aduhh.. Aiii awal lagi hah sambut ek?

Dan, tengahari tadi lebih kurang 1.30 aku call Ain. Uyi ada tapi tak pasti lokasi kat mana. Adehh dehh.. sakit jiwa betul.

Bla bla dalam 5 minit sementara tunggu uyi muncul.

Dan.. akhirnya.... uyi pon "hello...?"

Makk aii... rindunya kat uyi. Lama betul tak borak ngan dia. Yang buat aku rasa touching sangat bila uyi cakap "ermm.. lama ibu tak talipon uyi dih..?"

Haaa... tau pulak dia orang dah lama tak telefon. Abis, asik bizi memanjang.

Cayang ibu, ibu rindu sangat2 kat uyi. Suara uyi sedap sangat. Bila dengar rasa macam nak gigit2. Nak gigit apa ntah tak tau! Tapi yang pasti suara uyi macam .... puding caramel kot. Hiks!

Tak sabar nak tunggu cuti sekolah. Nak bawak uyi jalan2. Mandi2.

I miss u bebeh!!!

Friday, April 25, 2008

Bizi bodi

Uyi : Eeyy.. Bencinya dia tuu...

Aku : Sape uyi?

Uyi : Tak tau.. dia tu.. lalu kat tepi rumah orang ni... tengok2..

Aku : Ala.. biarlah dia, lantak dia lah nak lalu pon

Uyi : Tak bolah la, kite kenalah ambil berat ibu

Aku : Cewaahh.. pandainya dia. Tapi jaga2. Ambil berat takpe, jangan busy body pulak

Uyi : Bizi body? Apa tu? Haaa.. badan sibuk?

Aku : Busy body tu... jaga tepi kain orang.. sibuk2 nak tau pasal orang.


Lagi satu translation uyi. Mentang2 dah belajar kat sekolah, main taram je maksudnya.

Semalam yang hangit.

2 minggu sebelum aku tukar kerja, akauntan opis aku kena rompak.

Kerugian dianggarkan rm13 ribu.

Seminggu kemudian abang aku pulak kena rompak. Heh, banyak pulak rompakan yang berlaku sekeliling aku.

Jumaat lepas seorang sarjan dari balai polis Kajang telefon meminta aku ke sana untuk beri keterangan. Ok.

Entah macamaner aku terasa nak pergi dengan Rosli. Bekas teman-istimewa-tak-jadi. Lagipon, sarjan tu mengenyam lain macam je dalam telefon.

Dipendekkan cerita, niat aku disokong kuat olah bala tentera kat rumah.

Semua nak ikut sama.

'Lepas tu kite pergi minum2 nak? Dah lama tak lepak ngan Rosli.'

'Haa.. kite pergi kopitiam. Bangi kopitiam. Dah lama tak pergi sana. Roti bakar dia best.'

'Ha'ahh.. jom jom weh.. cepat siap.'

Rosli. Mengikut kisah dan pengalaman lepas, seorang manusia yang best. Best yang aku maksudkan adalah dari segi karektor. Berkawan dengan dia memang best. Seronok.

Sementara bersiap, kisah2 dan pengalaman silam yang penuh enjoyable dengan Rosli jadi selingan.

Setelah siap, maka, bertolaklah kami menuju ke IPD Kajang.

Heh.. lawak sungguh sesi ambik statement ngan sarjan tu. Alah, diorang ikut prosedur. Apakejadahnya aku nak jadi suspek utama walaupon lepas kes tu memang ngam2 aku benti kerja.

Setengah jam bersoal jawab dan bercerita.

Lepas selesai, kitorang balik. Dalam perjalanan balik, berborak cam biasa. Diam. Bercakap. Diam. Sambung cakap.

Dah nak sampai rumah. Takde siapa bersuara nak minum ke.. jalan2 ker...

Rosli pon takde pelawa nak minum dulu ke.. apa ke. Dekat nak sampai rumah baru dia tanya ada nak beli apa2 tak?

Akhirnya, sampai rumah.

Keluar dari kereta, masing2 tengok muka masing2 dan tersengih.

'O, Kopitiam yer?'

'Meh le kita beli kopok, buat air, tengok citer P. Ramlee. Best jugak'


Rosli tak macam dulu. Yer, aku dah lama notice sebenarnya.

Ye la, buat apa dia nak layan kitorang macam dulu kan. Semuanya dah lain. Semuanya dah berubah.

Kalau dulu, baru lepas melantak pon dah ditanya nak minum lagi tak? Sampai naik kembung perut.

Very concern.

Sekarang, usahkan ajak. Sekadar bertanya sahaja. Itupon ngam2 sampai rumah baru nak tanyer. Hehe.

Manusia berubah. Biasalah.

Tak selalunya sama.

Well, aku pon berubah jugak apa. Dari 38 dah jadi 40.

Ker.... 41?

Thursday, April 24, 2008

Hari2 baju kurung. Baju kurung hari2.

Yeah. Sebab itu yang membezakan orang kerja gomen dengan kerja swasta. Dressing.

Aku mula rasakan tidak selesa.

'Isk... ko tau tak, tak best la pakai baju kurung hari2. Susah nak bergarak. Rasa macam .. tersekat. Rimas. Macam tak best aar.'

Aku mula rasa tak best. Sebab aku dah biasa berseluar waktu kerja. Kalau hari Jumaat aku try pakai baju kurung. Ikut mood.

Bukan aku tak suka baju kurung. Aku suka. Terutama time raya.

Tapi bila dah kena pakai hari2, ke'best'an tu jadi kurang. Macam orang jugak. Hari2 ngadap naik lemau.

Sebenarnya, bukan satu masalah besar. Memang. Cuma terasa perbezaannya. Alah, lama2 biasa la ek?

Cuma, aku kurang senang dengan komen begini:

'Ha'ah, ko nampak tak cun la pulak selalu pakai baju kurung .. cam tadi.'

Ampeh.

Tuesday, April 22, 2008

Aku dan kerja baruku.

Oyeah!

Tempat kerja baru.

Environment baru.

Kawan2 baru.

Bos baru.

Semua baru.

Tak boleh nak komen banyak2 sebab semuanya masih terlalu baru. Duduk kat meja baru ni, line internet dah ada tapi sibuk membaca blog2 feveret. Rindu! Last week start kerja dengan menghadiri kursus selama 4 hari 3 malam.

InsyaAllah... semoga aku akan selamat dan berjaya menghadapi dugaan2 mendatang.

Baru2 ni balik kampung, aku tempah baju kurung 5 pasang.

Nak buat camner... keje gomen memang kena pakai baju kurung. Uhhhh...!! Gomen ek..
Huhu..

Walaupon aku tak berapa suka dengan dressing code dan jugak sedikit suasana kerja gomen ni tapi aku cuma fikir masa depan. Secure.

Snifffffffff.... hirup udara segar Putrajaya. Haaaaaaahh...!!

Monday, April 14, 2008

Perompak itu memang setan!

Petang semalam dapat call yang memeranjatkan dari kampung.

Abang accident. Ada kat hospital Kuala Krai.

Sebabnya.. kereta abang dilanggar sebuah jip... perompak!

Memula jip tu langgar sikit je, taktik biasa. Abang dah rasa tak sedap hati sebab ari tu abang collect duit. Collection Amanah Ikhtiar.

Abang lajukan kereta. Kancil... boleh lari jauh mana sangat?

Mungkin perompak tu bengang sebab abang cuba nak lari, diorang langgar Kancil abang. Kuat.

Kancil masuk cerun.

Alang2 nak merompak... perompak tu sama turun cerun. Acukan pistol.

"Mu buwi duit tu, kalu tok aku bedil!!"

No choice. Abang terpaksa bagi. Collection semalam lebih kurang 10ribu.

Kesian abang. Lahanat punya perompak. Sial babi.

Kesian kat abang.

Semalam semua sedih. Kitorang kat sini hanya mampu berdoa. Semoga abang tak teruk.


Memula adik aku telefon, aku ingatkan abang kena belasah dengan perompak. Celaka punya manusia perompak. Nak rompak, amik je la duit, yang ko belasah orang apsal?

Tapi abang cedera sebab accident. Memang teruk. Kedua kaki abang patah. Kena pakai stoking besar.

Telinga abang kena jahit.

Tulang tumit abang retak.

Luka lebam bengkak sana sini.

Kesian abang.

Aku doakan perompak2 tu mati tengah jalan kena pijak gajah liar.

Diorang ni sampai tahap membunuh. Siap ada pistol lagi! Tak taulah, mungkin bukan pistol betul, mungkin pistol mainan je. Tapi yang pasti mereka memang semakin berani dan sanggup buat apa saja untuk wang.

Kesian abang.

Sebab abang baik. Aku sayang dia. Dia tak pernah berkasar ngan aku. Dia hensem.

Sahabat2 suka kat dia. Dia cikgu feveret. Dulu, ramai makcik2 nak jadikan dia menantu. Dia pandai ambil hati orang tua.

Semalam aje, lepas abang dihantar hospital Kuala Krai, dekat 100 orang datang melawat dia. Aku agak mesti orang kampung dan sahabat2 dan jugak opismate dia. Sampai kena halau ngan nurse sebab ramai sangat nak datang melawat.

Paham2 aje la semangat orang kampung camaner kan!


Sepatutnya, bukan abang yang buat collection semalam. Sepatutnya kawan dia. Abang dah tak bertugas di daerah sana.

Itulah, benda dah nak jadi.

Kereta abang memang rosak teruk. Terpaksa guna kren untuk naikkan.

Abah cakap, cerun tu agak dalam.

"Abang kau tu kira bernasib baik.. selamat." Ya Allah... nasib baik abang selamat.



Jahanam punyer perompak.

Aku tak dapat balik kampung tengok abang atas urusan kerja. Mungkin Liza, Zura, Alin dan Uyo akan balik Rabu ni.

Sayang abang.

Cilanat punya perompak.


alhamdulillah..

Hari ni aku last kerja kat sini. Alhamdulillah... aku dapat ofer baru.

Seronok sangat. Dah lama aku tunggu peluang ni.

Apapon, perasaan sayu tetap ada. Kat sini ada macam2 kenangan. Pahit manis.

Yang tak mungkin aku lupa.

Kat sinilah aku kenal aLeNg.

Kat sinilah aku kena rompak.

Kat sinilah aku kenal LRO. Siap gathering lagi.

Kat opis ni jugak la aku mula memblog.

Kat opis ni jugak lah aku melalui 3 series.

Ehm.. banyak jugak kenangan. Sayu jugak rasa hati...




Tapi apapon.... yebeda bedoooooooooooooooooo....!!!

Tuesday, April 08, 2008

#uyi

Uyi suka bisnes. Dia cakap best jual2 dalam kelas.

Dia cakap lagi kalau dia jual mesti laku.

Dia suka bila semua budak kelas dia pergi kat dia dan beli apa yang dia jual. Walaupon sehelai tisu.

Dia cakap dia suka bila ramai2 datang kat dia.

Dia suka jadi perhatian.

Dia suka bila dapat duit. Dia suka duit. “Uyi suka jual2 ni, sebab boleh dapat banyak duit,” katanya sambil tersengih.

Dia siap pesan ngan aku, belikan keropok atau gula2 atau asam banyak2, nanti dia nak jual dalam kelas.

Siap suruh belikan plastik yang kecik2, dia nak packing.


Satu hari, aku telefon dia.


Uyi : Bu, pahala tu apa bu?

Aku : Pahala tu macam .....ermm... kalau kita buat baik malaikat akan kasi markah A kat kita, nanti kat akhirat besok, bila kita dah mati, Tuhan pon tengok la dalam buku rekod kita yang malaikat tulis tadi.. Eh eh banyaknya A uyi. Haa nanti Tuhan kasi la macam2 yang sedap2...buah anggur, strawberry.. rumah besar, payung emas (tetiba aku teringat pahala untuk isteri yang rela bermadu aww). Kalau uyi selalu buat baik, banyak la dapat pahala.

Uyi : Payung mas? Ada payung emas?

Aku : Yer.. payung emas.

Uyi : Pahala tu ada duit tak?


Mata duitan sungguh!

Friday, April 04, 2008

Hujan.. dan aku takde kerja

Lunch hour tadi call uyi.

Nak diikutkan, hari2 aku telefon tapi bukan selalu dapat cakap dengan dia. Sibuk mengalahkan perdana menteri!

Sebab dia bersekolah sesi petang, pagi dia akan pergi mengaji. Kalau cuti, dia akan ke kelas Fardu Ain dari pagi sampai tengahari.

Waktu2 lain dia akan kayuh basikal, pergi kolam ikan pak lang, bermain, bermain dan bermain. Tak lekat kat rumah. Rumah yang dia lekat selain rumah atuk dan nenek adalah rumah pak long.

Waktu yang pasti dia ada kat rumah adalah waktu malam. Tu pon kalau dia tak pekena roti canai ngan atuk dia! Ataupon dia ikut pak long ke Tanah Merah atau ronda2 Bukit Bunga. Kalau terlalu letih pulak dia akan tidur awal.

Aku seronok ada uyi. Aku bahagia ada uyi. Aku sayang sangat2 kat uyi.

Walaupon berjauhan dengan dia, tak bermakna aku tak peduli atau tak kisah ketiadaan dia. Aku sangat2 kisah!

Orang mana tau tiap2 malam sebelum tidur aku repeat video klip uyi pastu tersenyum, tersengih dan ketawa. (Yang kadang2 lepas ketawa aku nangis)

Orang tak tau dalam hati aku setiap saat ada nama uyi.

Orang tak tau malam gelap pekat aku nangis teresak2 sorang2 rindukan uyi.

Aku tidur dengan selimut uyi.

Aku sayang nak basuh bantal ada airliur basi uyi.

Aku tanak pergi jalan2 walau untuk rehatkan minda aku sendiri kalau takde uyi.

Aku tak seronok ke carrefour kalau takde uyi.

Aku malas amik angin petang kat Tasik Permaisuri kalau takde uyi.

Aku jeles tengok orang lain bawak anak diorang jalan2... main2.. shoping.

Aku jeles tengok blog ibu2 yang menceritakan betapa sayangnya mereka pada anak. Macam2 luahan rasa/ kisah/ pengalaman yang menggambarkan kecintaan mereka pada anak. Tak de anak tu tak tau nak idup camner! Tak boleh berpisah walau sesaat. Anak tu lah segala2nya. Pendek kata, macam2!

Aku? Aku pon sayang anak aku. Kalau apa2 jadi pada anak aku, aku pon tak tau nak buat apa sebab anak itulah matlamat aku, nyawa aku. Anak itulah sebab aku terus kuat dan terus bekerja.

Tapi.. dia tak selalu di sisi aku. Tak macam orang lain. Aku pon tak selalu di sisi uyi tak macam ibu2 lain.

Aku kesalkan itu sebenarnya.

Selalu aku rasa bersalah, berdosa dan tak adil. Jahat.


Apa ni... aku taknak membebel pasal benda tu kat sini. Aku tak reti nak mencurahkan isi hati perut aku ni. Nanti, lain yang aku maksudkan, lain pulak tafsiran yang timbul. Macam aku cakap, aku tak reti menzahirkan apa yang terbuku.

Aku percaya. Nasib manusia ni lain2. Rezeki pon masing2.

Agaknya dah tertulis ini adalah laluan jalan hidup aku. Aku tak pernah mintak. Dan aku pon tak pernah tau.

Apa yang aku harapkan, uyi akan terus sayang aku sampai aku tua nanti.

Aku sayang sangat2 kat uyi.

Masa dia lahir dulu, aku takde fikir benda lain selain dari uyi. Suami masa tu jatuh nombor dua.

Sekarang? Huhu.. agaknya takde nombor kot. Ada, ada lah. Takde, pon tak kisah.

Just uyi dan ibu. Ibu dan uyi.

Seronok sebab dah boleh dibuat kawan. Kadang2 dia pilihkan baju aku. Kadang2 kitorang argue baju mana yang sesuai dia pakai.

Kalau tengok pompuan sexy atau lelaki hensem sket dia akan bulatkan mata ke arah aku. Signal.

Tapi tu lah.. waktu dia ada bersama. Kalau takde, aku bosan.

Uyi buah hati ibu.

Apa2 yang aku buat, mesti ada nama uyi. Kadang2 aku tak sure nak masukkan baper sudu gula dalam minuman, aku masukkan 8 sudu. Sebab uyi suka nombor 8. Contoh lah.

Kalau tak reti nak pilih warna apa, aku akan pilih warna purple atau pink. Ikut warna feveret uyi.

Aku jugak akan beli snek kegemaran uyi untuk kunyah2 waktu malam.

Aku selalu rindu kat dia. Aku selalu teringatkan dia.

Walaupon jauh, tapi dia selalu dekat kat hati aku. Aku selalu cakap kat uyi, "ibu taknak anak lain dah. Ibu nak uyi sorang je."

Dah. Petang ni memang tak de kerja. Hujan yang maha lebat dah berhenti.

Aku pon nak berhenti. Nak lap muka yang berminyak ni.

Bulan sakit uyi.

Awal bulan Mac uyi cabut 2 batang gigi susu kat bahagian bawah kat depan. Menangis. Malam tu dia tidur awal. Kesian.

Banyak betul darah. Air liur meleleh bercampur dengan darah yang masih lagi keluar, menghabiskan saki-bakinya. Tidur sambil mengiring, aku lapikkan dengan towel kecil dan tisu kat bawah pipi dia. Kesian uyi.

2 minggu kemudian, ke klinik gigi yang sama untuk tampal gigi pulak. Menangis lagi. Huh! Tak sanggup aku tengok. Aku tau sakit sebab aku pon pernah tampal masa kecik2 dulu. Tapi yang bestnya uyi ni, malam tu karaoke .. siap hukum karma lagi.

Lepas tampal gigi, hari berikutnya pergi GH. Ada appointment dengan doktor. Treatment untuk kaki uyi yang ada kutil. Kutil? Ohh tidak..!

Kesian kat uyi. Kutil tu dah makin membesar tapi tak jugak hilang. Pulak tu, bukan sebiji je, ada 2-3 bijik lagi yang agak besar. Dan dikhuatiri merebak kat tempat lain pulak.

Puas dah aku pergi klinik. Beratus jugak la habis khas untuk kutil yang liat sungguh nak mampus itu. Lepas satu satu ubat tak menjadi, last2 doktor suggest pergi GH. Jumpa pakar kulit katanya.

So, ni ler appointment yang aku tunggu sejak penghujung tahun lepas lagi. Tak sabar nak kasi hilang itu kutil. Kesian kat uyi. Dia dah makin besar, dah tau segan dan malu.

Sebelum ni doktor dah kasitau aku yang ubat ni terlalu sejuk yang amat. Dan sedikit pedih. Halamakkk.. tu yang aku tak tahan tuh. Pedih.

So, bila uyi dah enter itu wad… baring atas katil… dan ubat tu di apply…

Hmm.. yang ini lagi kuat dia melalak. Aduh... Nak nangis aku tengok dia nangis. Kesian anak ibu… kesian uyi. Melihatkan air mata dia yang mengalir, hati aku rasa sakittt je.



"Naper kuat sangat uyi nangis tadi…? Kan doktor cakap tak sakit sangat… sakit sikit je kan.. hm sakit sangat ke cayang …? "

"Ho la… sakit la."

"Hmm.. ala cian anak ibu…meh sini meh." Peluk uyi. "Tapi tadi uyi nangis sebab sakit sangat ke atau sebab takut? Haa.. cakap ngan ibu."

Uyi sengih.

"O Sebab takut yerrr.. ? Pastu uyi nangis la ehh…?"

"Memang sakit la ibu.. kalau ibu kena ibu pon nangis jugak.."


Terus merajuk.

#uyi

Suatu masa 2004.

Aku : "Nanti dah besar uyi nak jadi apa?"

Uyi : "Nak jadi doktor, polis, askar, cikgu. Pastu nak keja kat opis ibu, opis mak teh.."

Aku : "Banyaknya uyi nak kerja! Mana boleh amik semuaa. Ambik satu je la eh? Hermm... uyi jadi doktor la yea, nanti boleh ubatkan ibu.. free."

Uyi : "Ho laa, jadi doktor."


Suatu masa 2008.

Aku : "Nanti uyi dah besar nak jadi apa?"

Uyi : "Uyi nak jadi pelakon."

Aku : "Hah.. nak jadi pelakon? Isk, tak payah la tak best la uyi jadi pelakon. Tapi kenaper uyi nak jadi pelakon??"

Uyi : "Sedap sikit jadi pelakon. Tak payah buat kerja. Kalu kerja opis nanti nak kena tulis2 la, nak kena buat kerja la.. penat. Payoh. Uyi tak reti. Kalu jadi pelakon senang je.... berlakon jerr."


Ooooo.. jadi pelakon senang ye uyi? Tak payah buat kerja ehhh...?


********


Uyi : "Uyi rindu kat ibu.. malam2 uyi takleh tidur, nak peluk ibu."

Aku : "Ala ciannya anak ibu.. uyi peluk acik ye cayang, tidur ngan acik. Muka acik kan sama macam ibu.. kan? Uyi peluk acik nanti yea..?"

Uyi : "Emmhhh.. tak sedap peluk acik.. acik tak gemuk macam ibu."

Aku : Ehrkkk...!


********


Uyi : "Nanti uyi besar uyi nak beli rumah besar kat ibu."

Aku : "Waa.. bestnya.. baiklah uyi ni.. saaaayang uyi! Muahhhkkss..!"

Uyi : "Nanti uyi nak ada 8 orang gaji, nak beli 8 bijik keta. Pastu, rumah uyi ada 8 bilik."

Aku : "Waaahhhh.. kaya lah uyi ek. Besar tu rumah uyi tu. Senang la ibu, ada 8 orang gaji tak payah ibu buat kerja rumah, buleh rilek2 ehh."

Uyi : "Hoo.. pastu nanti bila uyi gi kerja ibu jaga anak uyi pulok."


Like what happens now lah kan... sigh.



Apa yang berlaku, itulah yang ditelan.

Monday, March 24, 2008

Hari ini..

Tengok cerekarama Sabtu lepas? Lupe tajuk apa...

Kisah lawyer yang menderhaka pada parents dia.

Aduhhh... nak nangis aku. Tringat ma dan abah.

Takutnya. Sebab kita kadangkala tak sedar kita pon ada menyakitkan hati parents kita secara tak langsung.

Rasa nak balik kampung je dan duduk dekat ngan parents.. berbakti pada mereka sementara mereka masih ada.

Ya Allah.. jauhkanlah aku dari menderhaka ataupon menyakiti hati ibu bapa aku. Tak sanggup rasanya menanggung azab siksa.. kat dunia lagi dah kena. Apalagi di alam barzakh dan jugak di akhirat nanti. Dah la amalan lain tak seberapa.


Hmm.. tu lah, Tuhan kalau nak uji kite bukan hanya dengan kesusahan sahaja tapi jugak dengan pangkat dan kemewahan.

Aku, dalam emosi untuk menyedapkan hati, kadangkala bersyukur dengan hidup yang sederhana dan bukannya dalam kekayaan yang berlimpah ruah.

Sebab, mana tau Tuhan nak uji aku dengan cara tu pulak. Buatnya aku jadi sombong dan bongkak ke.. kedekut ke. Manalah tau... kan.


Rindunya kat uyi.

Semalam waktu nak tidur teringat sangat2 kat dia. Apalagi... nangis lah!

Saturday, March 22, 2008

Burp..

Pagi tadi selepas menikmati sebungkus bihun goreng dan secawan milo panas, tersandar kekenyangan.


Fikiran kosong.

Tetiba terlintas momen2 bersama R. R yang lagi baik dan bagus dari M.

Teringat kenangan2 bersama M pulak.

Satu persatu macam slide show.

Senyum dan geleng kepala seorang diri.

Lagi dan lagi.

Kemudian giliran S pulak ambil alih mengisi episod ku-di halaman-rindu.

Lepas tu V, W, X, Y dan Z.






Huhhh... banyak nya berangan!!

Friday, March 21, 2008

Tak perlu tunggu gelaran hajah kan?

Pasar malam ari tu aku terserempak ngan Elin.

Kawan sebaya aku masa kanak2 ribena dulu.

Tahun lepas aku jumpa dia, rambut karat kerinting macam mariah karim. Cantik.

Tahun yang sudah dia dengan macam2 fesyen, baik rambut mahupun dressing.
Pendekkata, stylo jugak la. Dia memang pandai bergaya (tak macam aku!)

Tapi ari tu aku jumpa dia dah pakai tudung. Tudung kaler itam.

Cantik. Sebab, aku suka style bertudung macam dia gayakan tu. Sesuai pulak dengan baju. Tak de ketat2. Tak jugak jubah longgar. Just nice.

Tudung dia bukan macam Wardina ke, Ct ke, yang sepit2 atas kepala, selempang sana sini, pusing2 lilit2 atau segala fesyen terhangat bertudung skang ni yang selalu budak2 pakai atau dalam magazine tu. Tapi, simple je. Bukan jugak yang simple macam tiga segi tirus tuh.

Alah, susah pulak nak describe camner. Takpe, janji ada dalam kepala otak aku.

Kot nanti aku dah bertudung (insyaAllah), aku tepek gambo tu kat sini.




Huh. Kalau nak buat benda baik, susah nau nak menyetat! Naper ek.

Liza cakap sebab aku nak elakkan mat rempit.....

Myvi Liza dah kuwar Isnin ari tu. Kaler putih.

Sukanya dia.

Jelesnya aku. Aku jugak yang belum pakai kete.

Penghujung tahun lepas di saat ghairah mensubmit segala macam dokumen utk beli kereta, teraccident pulak kat Jalan Kuching.

Nasin baik orang tak apa2. Kereta yang jadi mangsa. Tapi Liza jadi ultraman sekejap. Benjol membujur besar kat tengah2 dahi.

Panik. Rasa macam tak percaya. Dah la kete pinjam... huwaaa...!!!!

Kereta belum dapat, duit dah keluar.

Terus terpadam nafsu nak pakai kereta.

Loan lulus. Ambank call tapi aku tolak. 'Betul tak nak ni..??' 2-3 kali orang bank tu tanya.

Tak berani aku nak bawak even kancil abah kat kampung.

Serik pon ye jugak. Fobia pon ada jugak. Tensen tul.

Tapi kawan2 cakap kena berani. Kalau asyik fikir takut je, sampai bila2 pon takkan boleh bawak.

Hmm, betul jugak tu.

Masalahnya, sekarang ni aku belum berani lagi. Belum boleh lagi.

Nantilah.

Kalau boleh, aku nak bawak kete yang kecikkkkkk je. Boleh nampak kat luar semua.

Macam kete go-kart tu. Hehe.

Nampaknya, kau masih diingatan..uh!

Bila rindu dan ingatan datang menjelma, rasa nak sms je dia.

Tapi... opsss!! Jangan.

Tunggu je la birthday dia July nanti. At least, sms sebab nak wish, bukan sebab teringat.

Dan, mesti dia rasa terharu.. walaupon dah takde apa2 tapi masih mengingati tarikh hari lahir dia. Hakhakhak.






Huhh. Itupon kalau dia ada perasaan.

Tuesday, March 18, 2008

Lupe... kampung aku pon ada air terjun!

Baru balik dari kampung.

Seronoknya.

Sehari sebelum balik kl berkelah kat air terjun yang berdekatan. Best giler. Tak sangka tempat tu ok. Ingatkan bersemak samun, kotor. Mana tau airnya jernih dan sejuk. Nyaman.

Ingatkan takde orang. Ingatkan kitorang je. Rupanya, sampai je ada 4-5 bijik kete. Diorang siap bbq lagi. Ni la.. tempat jauh dirindu2.. dipergi2. Tempat sendiri yang dekat, yang bajet, yang tak kurang cantik dan cool ditinggal2.. dilupa2. Haiiih.

Aku tak plan nak mandi. Pergi pun pakai kain batik je. Kain batik? Perghh.. terserlah gaya kemelayuan gadis kampung.

Yang sebenarnya malas nak salin pakaian lain!

Tempat ni nostalgic. Masa usia aku belasan tahun, tempat ni agak happening. Weekend ramai orang berkelah.

Tapi beberapa tahun lepas tu kawasan tu macam suram sket. Ye la, teletak di kawasan yang agak pedalaman. Walaupon cantik tapi tak banyak orang tau. Kawasan tak dibangunkan. Terbiar. Kedai pon ada sebijik. Seram jugak kalau datang setakat 2-3 orang je.

Tapi tu dulu. Aku pon dah dekat 10 tahun kot tak datang lata ni.

Itu hari aku tengok kawasan dia macam dah terang sket. Tempat parking pon ok la.

Dan paling selesa, bile ada orang lain yang sama2 berkelah. Maksudnya, tempat tu dah mula dikunjugi.

Hehh... ini tempat pandang2 jeling2 kenyit mata! Tempat usha mengusha. Haha. Tapi serius, aku tak pernah dating kat sini. Nak mampus... kebun getah nenek aku kat sebelah tu je!

Next time balik kampung aku akan pastikan piknik kat sini.

Monday, March 10, 2008

Pilihan beraya

Malam keputusan pilihanraya aku lepak rumah jer. Walaupon takde citer menarik dan walaupon aku tak mengundi, nak jugak tahu kisahnya.

Setiap kali lambang bulan penuh dapat undi, Uyi akan ‘yeayy yeayy..pah mene..
(pas menang).

Dan kalau 0, dia akan protes.

Aku : Uyi ni penyokong kuat Nik Aziz rupanya eh.

Uyi : Ho laa..tidok dia blakon citer P.Ramlee tu..? Aziz?
(bukan ke dia yang berlakon citer p.ramlee tu? Aziz?)

Huk alaaa….. tertukar dengan Aziz Satar pulak dah..!


********


Sekitar keputusan pilihanraya ke 12. Ewaahhh..

Dah jangka PAS tetap tawan Kelantan. Hmmm apa jadi ehh dengan projek2 tuh.. jalan jugak ker.. atau terbengkalai? ;)

Kalau waktu sekolah dulu, aku mengharapkan BN menang supaya dapat bawak masuk kemajuan kat Kelantan,

Sekarang tak kisah lah. Politik bukan dunia aku. Jauh sekali nak fahaminya.

Kelantan dan PAS dah sebati. Macam budu dengan tempoyak dan cili yang dilenyek. Perghh..! Susah BN nak tembus sini. Warga Kelantan yang dapat RM200 kalau balik mengundi pon bukannya pangkah dancing. Sediakan la seratus bas pon, kasi beras, payung.. ntah! Memang tak boleh.

Yang BN pon satu (memang satu pon).. dulu lagi nak sangat amik Kelantan ni. Ala, kasi je la kat PAS apa salahnya, dak? Ehehe.

Nah, sekarang jangankan Kelantan.. Kedah, Perak, Pulau Pinang, Selangor tak lupe jugak Wilayah Persekutuan pon dah melepas.

Apapon aku suka sebab Datuk Pa menang kat Jeli. Tahniah untuk dia. He deserve it. Bagi aku dia baik dan pemimpin yang disenangi oleh rakyat. Tak tau la apa pandangan orang lain terutama dalam bab2 politik ni. Macam aku kata, aku tak faham.

Jiran sebelah kiri rumah aku kat kampung orang kuat UMNO. Sebelah kanan pulak PAS. Markas lagi. Nik Aziz pon pernah bagi ceramah kat situ. Kami yang kat tengah2 ni tak kuasa nak campur secara serius.

Aku cuma nak hidup selesa. Harap2 jangan ada benda yang naik lagi. Menyampah. Yang gaji ni tak reti2 pulak nak naik?


Eh.. jadi warga Tok Guru Nik Aziz pon ok apa...

Wednesday, March 05, 2008

Luahan rasa petang yang sentimental dan cool


Ada sesetengah kawan tanya kenapa aku tak kawin lagi. Ada yang mendesak suruh aku kawin lagi. For the sake of uyi katanya.

Selalunya aku akan balas balik dengan jawapan seperti ‘takde orang nak kat aku’ atau ‘ko tolong la cari kat aku sorang’ atau ‘malas lah’ atau ‘tak terfikir langsung nak kawin lagi’ atau jawapan2 yang sewaktu dengannya.

Duduk termenung sendirian. ‘Perlu ke aku kawin lagi?’

Ehhh.. sejenak terasa nak jugak! Bosan kadang2 takde partner ni. Bosan takde teman sejiwa. Bosan tidur sorang2. Dah lama tak dapat kata2 romantis berbaur cinta. Nafkah zahir dan batin yang dah lama tak dipenuhi. Huhu.

Tapi semestinya perkahwinan kali ni aku kena lebih berhati2. Tipu la kalau cakap aku tak serik.. aku tak takut.. aku tak risau. Perasaan inilah yang kadang2 buat aku malas dan tawar hati nak cari pasangan. Kot tersalah pilih? Taknak bodoh untuk kali kedua.

‘Perlu ke aku kawin lagi?’

Perlu ke? Life sekarang pon dah ok. Jadi single pon best jugak. Ikut pengalaman yang lalu, alam perkahwinan ni banyak menyakitkan. Ada hati nak kena jaga. Keputusan tak boleh dibuat sendiri. Bertengkar dah jadi asam garam. Risau dengan segala macam masalah dan sakit kepala dengan karenah dia yang tak responsible. Kecewa dengan harapan palsu yang berkecai. Arhh.. terlalu banyak memendam perasaan sakit hati.. sakit itu ini.

‘Perlu ke aku kawin lagi?’

Perlu. Sebab uyi nakkan seorang ayah. Itu alasan orang sekeliling aku. Bukan aku. Langsung tak terlintas difikiran aku uyi nakkan seorang ayah. Tak perlu. Uyi dah dapat cukup kasih sayang dari atuk, nenek, aku, mak2 dan pak2 sedara dia. Lebih cukup dari kasih sayang ayah dia. Jadi aku rasa alasan tu tak boleh pakai. Hanya alasan semata-mata.

Aku rasa macam jahat. Aku menidakkan keperluan uyi ker? Kasih sayang semua tu tak boleh ganti kasih sayang seorang ayah ker?

Memang kadang2 aku kesian kat uyi. Tapi aku rasa aku dan dia lebih happy dengan kehidupan sekarang. Just uyi dan ibu.

Lagipon, uyi dah tak tanyer pasal babah dia. Apasal babah tak duduk sama? So, aku pon tak rasa bersalah sangat skang ni. Mungkin dah ditakdirkan uyi membesar dengan cara begini. Tak salah pon. Takde cacat cela pon.

Jadi, perlu ke aku kawin lagi? Kalau perlu, ianya untuk keperluan aku sendiri. Tapi macamane, aku sendiri tak percaya dan takut pada ikatan itu. Takut.

Aku cuma risau waktu tua aku jer. Uyi dah besar dan berkeluarga, takde insan tersayang di sisi. Sunyi. Adik2 semua dah kawin. Habiskan sisa2 tua tunggu mati datang menjemput tanpa teman.

Ihhhhh…seram ahh!


********

Aku tak balik mengundi. Eh rasa macam rakyat tak bertanggungjawab pulak!

Monday, March 03, 2008

aku menulis ketika ini perut aku lapar tapi takde selera nak makan.

Hari jadi uyi yang ke6 aku belikan dia basikal. Sebab itu adalah basikal pertama dia, so aku belikan basikal dengan 2 lagi 'tayar tumpang'.

Punyalah suka, pagi2 celik mata je basikal. Balik tadika basikal. Lepas ngaji basikal. Petang2 basikal. 24 jam basikal.

Lama2 dia dah terer naik basikal. Sampaikan 2 tayar kecik tu dah terjungkit naik ke atas dan longgar. Mengganggu masa dia nak mengayuh dengan laju.

'Atukkkk... atuk buwe taya hok kecik tu.. taya tu londeh dohh...'
(Atukkk... atuk buang tayar yang kecik tu.. tayar tu londeh dah...)

Londeh..? Main belasah je guna perkataan tu.

Skang basikal tu dah kecik (sebab uyi dah besar). Tak sampai setahun basikal tu dah jahanam!


********


Masa arwah atuk aku meninggal, kurang seminggu baru aku balik.

Ma cakap uyi nangis kuat jugak. Kematian pertama yang dia saksikan. Tak taulah apa yang dia paham bagi budak seusia itu. Yang dia tau, mati. Che' dah tak bergerak. Ma nangis, mok cu nangis, sumer orang sedih... dia pon sedih. Ma cakap dia cium arwah che' lama2.

Aku : uyi jangan la sedih2 ye...

Uyi : hmmm....

Aku : ibu pon sedih jugak.. tapi nak buat camaner kan... Tuhan lagi sayang che'

Uyi : erm, takpe la ibu.. dah rezeki dia nak mati dihhh....

Aku : errrkkk... uyi... kalau mati kita tak cakap rezeki, kita cakap ajal dia dah sampai bukan rezeki. Rezeki ni macam... kalau kita dapat duit ker... dapat hadiah ker... tau...

Uyi : ermm....

********

Masa uyi kecik2 dulu ma selalu jugak bawak dia pergi kenduri. Kenduri kawin ke, kenduri kesyukuran ke, kenduri arwah ke, semua pergi asal ada nama kenduri. Tak pergi tak elok pulak ma cakap. Dah orang jemput. Biasanya kat kampung aku tu orang pompuan datang nak tolong2 masak lah.

Kenduri... sinonim la dengan makan2.

uyi : Tak dok oghe mati ko... nok make gula nikh..' (siler baca dgn bahasa baku,tq.)
(takde orang mati ke nak makan gulai nikh..')


Opss... dia baru 3 tahun masa tuh! Tak boleh nak cakap apa... Tapi yang pasti masa tu dia tengah lapar kot!

Istilah orang kelantan, makan gulai maksudnya lebih kurang makan kat kenduri lah.

********

Dik jarr nak pakai braces. Tunang dia tak kasi. Suruh pakai lepas kawin. Lepas kawin nak pakai apa pon pakailah.

Dik jarr tak puas ati. 'Apasal nak tunggu lepas kawin lak?'

Dia nak pakai skarang jugak.

Tunang dia tak kasi jugak.

Alahaii dik jarr... kot ko pakai braces nanti malam pertama bercalar2 kang mulut laki ko. Wakakakakaaa.... berderai ketawa.

Err... ye ker? Ntah!

Thursday, February 28, 2008

Pulut kuning untuk uyi

Isnin baru ni uyi dah start baca al-qur'an. Dah habis muqaddam.

Dan atuk dia dah belikan satu naskah al-qur'an untuk dia mengaji. Hari pertama mengaji dia ambik al-qur'an atuk dia tanpa beritahu.. melilau orang tua tu carik!

Alhamdulillah...

Uyi tak kerap ponteng ngaji. Dah boleh baca slow2. Boleh mengeja.

Hari ni uyi dah habis peksa.

Semalam...

'Bole buat tak matematik tadi?'

'Ermmmmmmmm.. payoh...'

'Ye ke.. uyi kena selalu buat latihan la tau. Agama bole buat tak?'

'Boleh.'

'Baaagus anak ibu.'

'Uyi rasa uyi betul semua bu.'

'Hehe... konfiden tehhh..'

'Hoo.. sebab uyi rasa senang hatiii jah tadi...'

He he.

Monday, February 25, 2008

La la la la... kerjalah!

Keje dalam construction line ni banyak tul dugaan dan cabaran. Ala, mana2 tempat keje pon sama je kan?

Tapi, skang ni opis aku takde projek. Ada pon ciput je. Tu pon lom dapat payment lagi.

Huhh.. takde projek mana nak datang payment? Takde payment camner ngan gaji? Aduhh..

Kompeni macam kapal yang kehilangan nakhoda skang ni. Terumbang ambing di lautan yang bergelora. Tunggu nak karam je kot? Dah la terlanggar iceberg. Bleh tahan lama ker?

Dah la tak dapat bonus tahun ni. Harapkan angpow yang beberapa ratus tu je. Takpe la kan, dah rezeki takat tu je.

Member dah usha2 tempat lain. Aku pon. Dah lama dah.. cuma aku usha gomen. Ntah, lom ada hasil.

Kalau dulu, aku risau sangat. Macam2 yang aku fikir. Umpamanya satu musibah besar yang melanda dan tak mudah nak mulakan semula.

Skang takde dah. Aku percaya pada rezeki masing2.

Bumi Tuhan ni maha luas..kan? InsyaAllah.

selsema lagi.

Uyi peksa hari ni. Bahasa Melayu dan PJ. Ehhh.. PJ pon ada peksa ker?

So, sebelum dia mandi nak ke sekolah pagi tadi aku tepon.

'Eh.. uyi demam eh..?'

'Bakpo nyo..?'

'Tak de la, sore uyi lain... serak. Selsema yer?'

'Hermm.. semalam lagi uyi rasa panas.'

'Alah ciannya anak ibu... abis bole pegi sekolah tak?'

'Hemmm...bolehhhh.'

'Ciann kat uyi, nanti petang jangan main panas tau.'

'Ok. Ibu ibu, pagi tadi kan uyi bangun tido kan... pastu uyi rasa dalam hidung uyi kan baaaanyok sangat taik idung....'

'Haaaa.. tu tanda uyi tak sihat la tu... kan dah kena selsema. Hmmm, ibu dah pesan makan scott's emulsion.. tanak.'

'Uhhh... tak sedap.'



Alahaiii... rindunya kat cayang bucuk ibu..!

Saturday, February 23, 2008

Takpe, aku dah biasa dipanggil kecik.

Hari Sabtu memang hari datang lambat ke ofis(aku la..). Saper2 yang keje hari Sabtu tau le betapa bosan dan nyampahnyer dan bengangnya bile orang lain syok2 layan taik mata kite terpaksa bangun untuk pegi keje yang hanya half saja. Tak produktif aah. Aku kata.

Dan hari ni pon sama. Dengan pantas mandi dan bersiap ala kadar, hari Sabtu kan.. dengan jeans lebih sket dari paras lutut, pakai pon santai je. Kadang macam orang nak pegi pasar pon ada.

Bila bangun lambat, cepat2 bersiap, muka mesti bengkak je. Ahh... aku tak peduli tentang tu sumer. Dah lama aku tak kisah pasal jaga menjaga ni. Asal kulit muka aku dah tak naik jerawat, sudah. Itu pasal takde orang ngorat aku kot? Ekekekeke.

Naik teksi seorang pakcik driver berkopiah.

'Awak ni dari Sabah ye?'

'Aa? Tak la.. dari sini'
. Cit.

'Dari sini? Awak dari semenanjung?' Alahaiii.

'Yee... dari sinilah.'

Huh. Cuba kalau aku cakap dari Kelantan, mesti pakcik tu 'Hah...? Dari Kelantan??'

Malas.

Nanti pertanyaan demi pertanyaan akan keluar dari mulut pakcik yang peramah tu. Lagi pon pagi2 aku memang berat mulut. Malas nak cakap banyak. Lebih suka diam.

Sebenarnya, dah banyak kali orang tanya aku 'dari Sabah ke?'

Entah. Nak kata aku putih, iskkk... malu aku. Sebab ciri2 keputihan tu memang takde beb! Cuma aku tak la itam, tapi tak putih jugak. Ooo.. kulit orang melayu tipikal lah ni.

Muka aku cam cina ke? Tak jugak. Melayu. Tulen bang.

Aku rasa... sebab ketinggian aku kot. Hermmm. Gamaknya. Ceh.


Masa buat medical check up kat sebuah hospital di Tanah Merah sebelum nak masuk ke Uitm;

'Awak ni bukan nak ukur tinggi... nak ukur rendah ni..ehh.' Cis cis cis.

Takpe.

Ehh.. Sheila Majid pon kecikk jugak...!