FoLLoweRs

Saturday, April 30, 2011

Simpan dalam hati.




Rindu pada yang tiada.

Rindu pada yang tiada.

Rindu yang ntahapahapa.

Heh. Kerjalah!


Friday, April 29, 2011

La la la la Kerjalah





Kat tengah2 Kuala Kangsar ada benda ni...



Tengah syok2 posing, tiba2 kena marah dengan tukang kebun kat situ. Menjerit2 dia suruh aku turun. Ngeee... takut aku. Cepat2 aku turun.



Tak boleh masuk coz dah lewat. Tutup kul 5 ptg. Istana lama ni dijadikan muzium. Cantik dan unik. Tingkap dia macam lukisan. Binaan ni tak menggunakan paku. Pasak je. Ntah aku pon tak tau camaner. Hehe.



See... Muzium Diraja Perak.



Takde gambar pon. Kamera tak bawak. Hp lak mati, takde bateri. Petang2 asyik hujan. Nak bergambar pon tak sempat. Paling best rumah2 kat area istana Kuala Kangsar, cantik2, besar2. Ada satu rumah tinggal, olskul. Ala2 seram gitu, tapi sayang takde picture.

Masa pergi Gerik lagilah tak sempat bergambar. Sangat sibuk buat pemantauan, maklumlah hari pertama. Cehh. Poyo! Tapi aku geram je nak balik kampung masa tu. Gerik ke kampung aku lebih kurang 2 jam je. Hukhuk.

On the way balik, singgah rumah salah satu staf kat situ. Kerana kehebatan aku memakan sambal tempoyak sehingga Pengetua SMT Kuala Kangsar pon tak percaya, aku disuruh masuk dapur dan bikin sambal tempoyak. Tumbuk cili daa.

Sekali tengah syok2 tumbuk, cili termasuk dalam mata. Adehh.. tak sempat nak elak. Pedih.. Nak gi basuh macam segan. Malu wehhh.. Tapi tak tahan lah. Sangat pedih. Takleh bukak mata. Terus aku berlari ke sinki, basuh butir mata. Huhu.

Kena perli toksah cakaplah. Berdesyum2. Tak reti masaklah, tak pernah masuk dapur lah, tak reti tumbuk cililah, bla bla bla.

'Ni kat rumah tumbuk pakai goggles lah ni'

'Yang pegi tumbuk dekat2 dengan lesung tu kenaperrr..'

'Tak tutup ngan tangan ke.. Orang tumbuk macam ni haaa..'

'Fail..! Nasib baik bukan rumah mak mertua'

Adehh. Adehh. Malunya teman! Huhu. Kantoi. Memang le aku admit aku jarang dan tak berapa suka masak coz aku prefer mengemas, tapi itu bukan kali pertama aku tumbuk cili taw. Dah cili terpercik, tak sempat nak mengelak. Camno. Muahahaha.

Lepas lunch, terus kitorang gerak balik KL. Kuala Kangsar memang bandar yang cantik. Rumah pon cantik2, besar2 dan harga memang tak dapatlah kalau kat KL.

Eniwei, pergi sekolah memang sangat seronok. Dilayan macam pegawai2. Naik segan pon ada. Mereka memang sangat baik dan peramah. Especially masa pergi Sabah Sarawak, agaknya sebab sana jauh dan jarang jumpa.

Well, untuk tahun ni pemantauan ke SMT memang salah satu agenda utama. Get ready untuk next location pulak.



Thursday, April 21, 2011

Kata kawan...




Aku tak pernah jatuh cinta dengan suami orang. Jatuh suka adalah. Ala.. bukan apa2, kadang2 jalan2 tertengok mamat hensem. 'Ngee.. suami dia hensem lah.' Ha camtu jer.

Setakat aku berkawan dengan yang bergelar suami orang ni, tak pernah pulak aku ada simpan apa2 perasaan. Never. Sebab, itu hak orang.

Dan aku cuma berkawan sahaja.

Tak salahkan kawan dengan suami orang. Kalau ianya setakat melibatkan bukan perasaan. Mungkin kawan ofis, kawan sekolah, kawan lama etc.

Tapi keluar makan dengan suami orang salah tak?

Ada kawan kata salah.

Ntah. Aku dah malas dan tak reti nak berbalas2 fahaman dan pendapat. Bla bla bla.. aku iyakan ajer salahnya keluar makan dengan suami orang ni, unless kalau kau beramai2.

Jadi, aku sedang cuba shortlistkan kawan2 yang ada. Buat masa sekarang, list suami orang disenarahitamkan. Buat masa sekarang.

Susah jugaklah kalau macam tu. Sebab itu kawan2 aku. Haih.

Tapi kata2 kawan aku tu ada benarnya. Sebenarnya, memang betul pon. Aku pon tau, ada logiknya.

Nasib baiklah masih ada lagi kawan2 aku yang belum berkahwin.


Err kalau diorang dah kawen satu hari nanti camaner?

Huhu.



Wednesday, April 20, 2011




Sakit.

Tak tau nak ngadu kat saper.

Lepas tu buat kerja bodoh.

Bodoh. Huh.



Tuesday, April 19, 2011

Ke dasar cintamu.




Cuba percaya sikit, kalau dia memang bukan untuk kita, thats mean memang bukan lah. Tak kira macamaner sayang gila babi kat dia.

Cubalah faham, kita bukan siapa2 untuk duduk dalam hati dia walau dulu kitalah permaisuri. Hey, hati manusia berubah kan?

Cuba terima, kalau dia memang tak sayang kat kita, tak kiralah macamaner baik dan kasih sayang kita curahkan pada dia, tetap tak dapat beli cintanya.

Dan cuba mengerti, kisah cinta kita dan dia sebenarnya dah lama berakhir... :(







kita seiring sekata
melihat dunia
dimensi yang sama

dalam salah benar juga
dan di dalam benar
oh tersalah juga

kerana asyik dan rindu
ku mabuk sepanjang waktu
tenggelamlah aku ke dasar cintamu

seribu tahun tersiksa
sesaat lupa segala
sesaat di dalam dakapan sinarmu
kekasihku


Monday, April 18, 2011

Friday, April 15, 2011

Ini adalah kali pertama saya tulis tentang awak. Atau mungkin kali kedua.




Mesej.

'Salam, marlina. Awk ape khbar? Nk tnya sesuatu bleh tk...?'

'Sy.. Err, cantik blog awk.. Merah tanda berahi dan love huhu.. wow'

'Mcm nilh, sy nk tnya... Selain sy, awk ada tk kawan lelaki yg lain.. Yg rapat atau lebih rapat dari sy, bkn ape sy cuma nk pastikan yg adakah org didlm blog itu... adakh sy org yg awk maksudkn itu... ??????????????????????????'

'Klau bkn sy maka itulah... yg lebih merisaukan sy, ina. Heh, skarang sume dah nmpak jelas.. Hehe, memang salah sy selama ini. Biasalh, manusia katakan :)'

'Rupanya selama ini sy hanya syok sndiri sjelah... hehe, biasalh.. manusia, clina... Manusia :)'



Ok. Aku harus respek dia sebab tak jemu2 follow aku dari zaman aku berTagged, masuk fesbuk, sehinggalah dia berjaya cari blog aku.

Entah di mana salahnya, aku tak pernah jumpa dia. Mungkin inilah yang orang cakap, takde rezeki, takde jodoh.

Untuk awak, saya mintak maaf yea.

Jangan lakukan apa yang kita rasa tak boleh.



Wednesday, April 13, 2011

Ranjang Mawar








Kerana dia aku menangis
Tanggalkan sisa kewarasanku
Rela melepaskan kemudi di tangan
Di kala ribut gelora
Datang mendera samudera

Kerana dia aku menangis
Padamkan gaya dan perasaan
Sanggup memutuskan pertalian diri
Kepada selain dia yang kudamba

Ku tenggelam dalam rindu
Tidak berdasar dan bertepi
Ku terdampar dalam sendu
Tidak bernoktah dan berhuruf

Ku terkorban dalam cinta
Tak beralasan dari lembar
Satu lagi tak menjanjikan
Ranjang mawar yang ku mimpi

Ku mimpikan yang ku mimpi



Pencinta




Tukar rumah baru, sekali shoutbox aku dah dekat mana daaa.... nyorok kat mana ntah.

Payah. Tak nampak.

Dapat lelap 10 minit tadi dah ok. Bangun2 je terasa nak dengar lagu ni.

Layan jap.






Kau melodikan sebuah lagu cinta
Dan hari ini aku mendalaminya
Nyaman terasa ketika beriring bersamamu
Redup cuaca di sekeliling

Di air tenang ku lihat keriangan
Dan segalanya itu untuk siapa
Pasti ku tujui jalan menghujung satu haluan
Engkau dan aku akan bersama jika sempurna

Satu dan dua dengan keredhaanNya
Halakanlah aku jalan yang sentosa
Di sana kiri kanan yang tersenyum kepuasan
Barat timur dan utara bawalah kemana saja

Dulu kala aku kelam dalam pahit suasana
Lagi sempit lagi beku hilang arah titian
Dulu kala aku rindu belai kasih sayangmu
Hari esok mungkin ada hari yang bercahaya
Itu nasib perjalanan seseorang pencinta


Tuesday, April 12, 2011

Cuit sikit.




Psst... saya bukan takde kredit. Henfon saya ada credit. Banyak jugak tau. Dalam Rm2.53.

Tapi saya tak dapat reply mesej. Sebab credit tu dah expired. Ngeee.

Saya terpaksa update kat sini sebab fesbuk saya dah takde. Awak tau kan? Sebab awak pon dah takde fesbuk. Ngeee.

Satu lagi nak pesan. Cemburu menyerang tak kira bangsa atau usia. Tua bangka atau muda belia. Hehe. Ala sesekali merajuk best apa.


Sengal.




Rindu!

Rindu nak balik rumah.

Rindu nak tidur kat bilik. Rindu nak berkurung dalam bilik dan godek2 barang dalam bililk.

Rindu nak landing atas katil sambil bukak buku hutang dan tulis bajet.



Cis, baru tinggalkan satu malam dah angau ker? Huhu.



Dentist mana satu nak pergi ni...?




Punyalah lama.

Seingat aku, dalam bulan 12 tahun lepas aku melarikan diri dari klink gigi itu. Selepas doktor cantik tu bagi 2 pilihan, samada nak tampal ataupon boleh juga cabut.

Aku kena realize yang aku ni penakut jugak sebenarnya. Hehe. 'Ok doktor, bagi saya fikir dulu ek. nanti karang after lunch saya datang balik yea. Boleh tak?' Doktor tu angguk.

Harem!

Dan semalam aku dah dapat keputusan. Dan dah buat keputusan. Aku nak tampallah gigi geraham ni. Survey dalam beberapa bulan ni mengatakan tampal tak sakit sangat. Cabut lagi seksa. Orait.

Dan aku dah dapat tarikh nak jumpa dentist tu. Sebelum 24 April ni. Takde sebab. Cuma nak pergi sebelum aku out station minggu berikutnya. Taknak menyusahkan diri sendiri kalau sakit gigi kat tempat orang nanti.

'Ibu ni dah tuo2 pong baru nak cabut gigi ker?' Uyi cakap.

Perasaan? Rasa lega cket sebab dah ada keputusan. Nak tampal dan pergi sebelum 24 April ni.

Err.. tapi, tapi kan aku taktau lagi nak pergi hari apa. Ada 12 hari yang perlu aku pilih sebelum sampai ke tarikh 24 haribulan tu.

Arhh.. tiba2 rasa goyang nak jumpa dentist.



Monday, April 11, 2011

Rm30 banyak gak beza kan?




Melilea dah naik harga. Packaging baru lagi.

Memang dah agak lama ada packaging baru ni, tapi packaging lama masih ada kat stokis so aku prefer beli yang lama.

Arghh... Aku kena cari alternatif lain. Semalam dah survey Body Shop. Dah beli pon 2 item. Terpaksa beli sebab untuk item yg biasa aku guna tu da naik dekat Rm50 setiap satu. Ampeh.

Yang baru memang la nampak moden, standard. Tapi sikit. Mahal. Aku lagi suka packaging lama. Tradisional. Olskul. Hijau. Cantik.

Adeh. Semua barang naik harga. Gaji tak. Cube cakap camaner nak survive kat KL ni?



Friday, April 08, 2011

Maaf saya tak sengaja!




Boleh tak aku letakkan nombor hp aku kat kereta? Dengan note 'Hubungi saya jika saya telah memblocking kereta anda'

Semalam aku lupe! Aku tarik handbrake. Tak pasal2 dapat surat centa. Mujur bukan surat maki hamun. Tapi tak tahulah.

Goshh...! Rasa bersalah sangat. Rasa nak tampar pipi sendiri pun ada. Apasal careless sangat nikh. Camaner bleh lupe? Aduh. Kesian pulak kat driver tu, aku dah menyusahkan dia.

Double parking memang dah sangat biasa kat area rumah aku. Kat ofis pun kadang2. So, aku memang dah biasa tak tarik handbrake, tapi apasal la semalam bleh lupe.

Haiyya... sudah tua, sudah tua.



Thursday, April 07, 2011

Selagi hayat dikandung badan.




Puas.

Puas dapat balik kampung biarpun cuma 4 hari je cuti. Dapat jumpa ma abah of kos. Uyi apatah lagi. Sangat2 happy.

Tak banyak aktiviti luar. Balik naik ketapi, transport takde. Kancil abah manual. Takkan nak bawak Tata dia kot. Kete abang lak aku tak reti bawak. Sudahnya, aku hanya berkebun kat rumah. Meracun rumput. Hehe. Best. Sedap tengok rumput2 tu mati kering.

Uyi dah besar. Hampir2 sama tinggi. Ala, aku pun bukan tinggi sangat pun. Tapi badan uyi macam besar cket. Banyak ikut acuan belah sana. Rambut uyi panjang. Lagi panjang dari rambut aku. Rambut dia lawa. Kutu pon banyak. Buat baja. Hehe.

Cun dia bertudung. Agaknya sebab muka dia bujur. Macam Raja Farah. Nampak matured.

Sebelum balik kl petang tu, aku rasa sayu sangat. Pertama kali aku tengok wajah ma yang dah makin dimamah usia. Memang la ma dah tua, aku tau. Sebelum ni pon memang muka ma macamtu. Ada garis2. Ada kedut. Tapi... baru2 ni nampak sangat. Aku jadi sedih. 'Tua dah ma aku.....' Aku jadi sebak. Tua, uzur, mati, tak jumpa, rindu. Arhhh.. macam2 la. Aktif je kepala otak ni berjalan.

Aku peluk ma erat. Memang selalunya, sebelum balik kl kami adik bradik akan peluk ma abah kuat2. Tapi kali ni perasaannya lain. 'Ya Allah Ya Tuhanku, lanjutkan usia ma ngan abah. Beri mereka kesihatan yg baik. Aku nak balik jumpa ma abah lagi. Aku tak puas raya ngan ma abah lagi. Aku masih budak kecik yang nak ma abah lagi.'

Dan abah tak pernah komen pasal status aku. Tapi masa salam peluk abah, dia sempat pesan dan berbisik supaya aku akan dapat jodoh yang baik satu hari nanti. Abah tanak tengok aku sorang2 bila hari tua. Pada abah, aku masih seorang anak kecil yang sentiasa dia risaukan.

Mungkin tempias pak ngah yang nak risikkan aku pada seseorang baru2 ni buat abah cakap macamtu.

InsyaAllah abah. Kali ni kalu orang kawen, orang akan dapatkan menantu yang paling best untuk abah. (Wahhh.. dalam kepala otak aku dah terbayang calon kot? Muahahaha..)



Tuesday, April 05, 2011

Hati ini telah dilukai.




Rasa menyampah pulak tengok fesbuk.

Terus aku deactivate.

Menyampah!