FoLLoweRs

Friday, March 30, 2012

This is not good.




Semalam aku balik kerja awal. Ngam2 4.30pm aku punch. Tak laratlah rasa. Muka dah terasa panas. Tekak perit.

Sampai di rumah terus salin baju, selimut dan baring. Sejuk sangat rasa. Kepala sakit. Badan sakit. Sengal2, lenguh2. Lemah.

Baring tak kena, mengiring pulak. Mengiring dah terasa lenguh, duduk di sofa. Tak sampai seminit terasa lenguh yang amat, baring balik. Perut rasa bergetar. Macam lapar.

Seluruh sendi ni terasa sakit. Adoiii.. nak amek postur yang macammaner lagi ni.

Nasib baik adik2 masak sup ayam. Bangun makan jap. Selera agak ok, tapi takboleh nak telan air masak. Minum susu coklat dengan f&n zapple sebab mulut terasa tawar sangat.

Lepas makan baring balik. Lepas tu badan dah macam ringan dan berpeluh sikit. Kemudian datang satu keinginan. Nak kemas dapur!

Huh. Kalau semangat tu dah datang, tak boleh nak kata apalah. Aku kan pesen suka mengemas bila badan terasa macam nak demam. Lagipon, badan dah terasa agak ok dan kuat sikit, kalau still lemah dan tak larat nak bangun takde la aku mengemas.

Habis aku selongkar kotak2 dan berperang dengan lipas. Buang semua kain2 lama yang tak pakai. Konon simpan nak buat kain buruk, tapi kalau dah jadi rumah lipas aku tongsampahkan ajelah.

Lama jugaklah aku mengemas kat dapur tu. Sampaikan adik aku tegur 'aii.. kate demam.'

Setel semua badan terasa penat. Berpeluh. Bersihkan muka dan badan ala kadar sebab sejuk, lepas tu terus aku pengsan. Letih giler. Tapi rasa puas hati sebab dah bunuh lipas2 tu. Eee geram.

Tu semalam.

Hari ni aku masuk ofis lambat. Badan agak ok tapi kepala berat. Jam 8.30pagi baru bangun mandi. Brrrrr.. sejuk giler!

Ikutkan hati nak mc je, tapi petang ni ada tournament bowling kat Alamanda, gagahkan diri jugaklah. Hehe.

Ala.. dengan staf ofis je. Tak main kang rugi pulak, ye dop?

Bukan pandai main pon, tapi just have some fun.

Ok cLina, get some sleep n rest. Belakang punya pinggang lenguh rasa. Adoii.. macam orang tua :p



Wednesday, March 28, 2012

Takpe, aku suka.




Makin lama, makin lama aku makin memahami kitaran perasaan manusia, terutama pada dalam diri aku ini.

Perasaan, pemikiran dan pendapat akan switch selari dengan perubahan usia kita.

Melihat anak2 muda bercinta-berkasih sayang-loving giler-gelak ketawa bahagia-cuit2 manja ~ Seronok sangat eh diorang? Best sangat yea perasaan cinta sayang tu. Cis.. apalahh yang bahagia sangat?? Indah sangat ke cinta korang tu? Elehhh. Konon.

Alahaii.. lupa sekejap. Tepuk dahi balik. Aku dulu pon excited jugak cinta manusia ni. Rasanya takde benda lainlah yang boleh tandingi cinta aku. Konon pure giler. Genuine. Hehe.


Haiii.. Dah memang jadi mak2 dah aku ni. :)



Friday, March 23, 2012

Walking around the world





adakah aku masih kat persimpangan... atau sebenarnya aku dah terlajak ke destinasi? yang jauh.. dan agak jauh.



ouchhh...



Saturday, March 17, 2012

Cubet sikit.




Kadang2 aku teringin nak jadi seorang manusia yang bebas. Bebas sebebasnya. Bebas dari tanggungjawab, bebas dari belenggu perasaan, bebas dari nafsu, bebas dari rindu merindu, bebas dari cinta, bebas dari kongkongan manusia, bebas dari bayar tol, bebas dari sakit. Bebas dari semua.

Free.



Oklah chop.

Sebenarnya lebih sedap bebas menjalani hidup sebagai manusia biasa yang merdeka. Kalau jadi hamba, satu habuk pon tak guna.

Bersyukurlah sebab aku hidup di bumi yang merdeka. Yang boleh aku cari rezeki tanpa halangan.

Nak betul2 bebas dari perkara2 lain, matilah jawabnya. Tapi itu pon tak bebas jugak. Seksa kubur belum ambil kira. Kan. Lagilah terseksa. Tak boleh nak buat apa. Heh.

Dan kadang2 aku terikir, alangkah baiknya jika perasaan ini bebas dari mencintai seseorang.

Sebab bila dah cinta, kita takkan bebas dari perasaan sakit hati, cemburu, sedih dan perasaan2 bodoh yang lain.

Benci rasanya.



Thursday, March 15, 2012

Don't don't Don








Alahaii.. serasa nak jatuh chenta pandang pertama :)

Kan?



Wednesday, March 14, 2012

Tarik benang dalam tepung.




5.30pagi tadi sampai di Hentian Putra KL.

Tidur jap, memang plan nak masuk ofis lambat. Ngantuk tak berapa, tapi letih. Badan pon lenguh2. Yela, tidur duduk dalam bas.

Rindu uyi.

Semalam masa dia hantar aku kat stesen bas, dia tak menangis macam dulu. Air mata tak mengalir berjurai2 macam dulu. Tapi aku dapat lihat matanya yang berkaca.

Aku peluk uyi erat. Sayangnya kat dia.

Alhamdulillah. Cuti 4 hari di kampung aku gunakan sepenuhnya untuk uyi. Memang dia dah membesar, jiwa penuh dengan rebel, exploration. Aku kadang tak reti macammner nak marah dia bila dia melakukan salah.

Nak rotan, aku risau dia semakin keras kepala. Sebab dia dah 12 tahun, aku tak rasa rotan tu cara yang terbaik. Dia mungkin dah tahu erti malu dan segan kalau kena rotan macam budak 5 tahun. Mungkin dia akan lagi marah atau bencikan aku.

Tapi kalau tak rotan aku takut jadi macam Anakku Sazali pulak. Haduhhh.

Ikutkan nafsu marah memang nak aje rotan. Pukul. Tapi aku kena duduk jadi dia.

Aku marah dia. Aku tengking dia. Tapi aku tak naik tangan kat dia. Kalau rotan aku khuatir keadaan akan jadi teruk. Buatnya dia geram, dia lari. Na'uzubillah.

Tapi lepas marah2 dia, malam tu aku pujuk dia balik. Aku cakap elok2. Apa salah dia, kenapa salah, kenapa tak boleh, apa efek dia.

Haih.

Banyak yang aku kena belajar. Untuk menjadi seorang ibu sebenarnya, inilah cabaran yang terbesar aku rasa.



Wednesday, March 07, 2012

Abah.




Semalam hari lahir abah. 6 Mac.

Bukan ada sambut apa2. Tak. Tak pernah. Cuma sekadar call dan ucap kat abah. Bukan sebab kemaruk suka sangat nak wish2 ni, tapi nak bagitau yang kami tak pernah lupakan abah.

Even takde buat apa2 tapi sebenarnya kami ingat kat abah. Tak pernah lupe pon.

Semalam sebelum tidur aku call abah. Sebelum tu ada call tapi tak borak ngan abah. Abah pergi surau.

Borak2, last baru aku cakap kat abah selamat hari lahir. Lepastu aku cakap 'orang sayang kat abah.' Tak semena2 aku rasa sebak dan mata aku panas.

Abah gelak. 'Abah ni lagi sayang kat anak2.' Terus airmata aku mengalir slowly.

'Tapi orang cakap lebih baik sayang diri sendiri dulu. Memang la sayang kat mak bapak tu satu kewajipan, tapi yang penting sayang diri sendiri dulu. Yea. Ingat tu.'

Aku terdiam. Menahan getar. Tak mampu rasanya nak berkata2. Rasa sebak kat dada.

Lepas tu teresak2 aku menangis.

Tidur.



Monday, March 05, 2012

Baca.




Aku copy. Aku tengok, ramai jugak yang ada artikel ni. Tapi aku ambil dari sini. Apapon terima kasih utk artikel yg sangat menarik ini.

Secara keseluruhannya, aku setuju dengan artikel ni. Patutlah masa aku tengok terasa getar2 halus. Heh. Bukan jatuh centa je ada getar halur taw.

Menonton untuk kali kedua lebih berfikir sebenarnya. Roll.



Artikel kali ini menyingkap sebuah filem yang agak popular tidak lama dahulu, ia merupakan filem dari Hollywood, ia tidak lain adalah filem Lord of the Ring. Mungkin ramai antara kita yang sekadar menonton filem tersebut tanpa berfikir serta merenung mesej yang tersembunyi di sebalik filem tersebut, Alhamdulillah dengan izinnya saya berpeluang untuk mengupas serba sedikit pesanan yang tersembunyi untuk di kongsikan bersama.

Film Lord Of The Ring (LOTR) bukanlah filem yang bertema sejarah, mengapa? Jika kita lihat sejarah dunia, tidak ada suatu periwayat atau mana-mana buku sejarah mencoretkan mengenai sejarah sebegitu. Ia juga bukan filem yang berunsurkan fantasi magis seperti Harry Potter, tetapi di dalamnya terdapat adegan-adegan pertempuran menggunakan sihir sihir. Ia juga bukan filem fantasi, kerana kandungan ceritanya mengandungi makna-makna tertentu. Malah ia juga bukan filem seram, sebab tidak terdapat babak yang mengaitkan dengan kepercayaan hantu didunia ini.

Filem LOTR adalah sebuah filem yang dikelaskan sebagai METAFORA FUTURISTIK. Dengan kata yang lebih mudah untuk kita fahami maksudnya, filem itu sarat dengan mesej serta imiginasi dan gambaran mengenai kehidupan yang bakal terjadi pada masa hadapan. Ia bukan perkara yang bersifat imiginasi, Tanda-tanda atau gambaran yang digambarkan di dalam filem LOTR adalah melambangkan TANDA-TANDA KIAMAT. Jika anda berpeluang menonton filem tersebut buat kali kedua, cuba anda perhatikan, begitu banyak persamaan-persamaan yang mereka gambarkan mengenai kehidupan manusia menjelang Hari Kiamat. Tetapi mereka bijak berselindung dan kebanyakan adegan-adegan itu dikaburkan dan diletakan didalam kesamaran dengan harapan kita semua tidak Nampak hakikat sebenar dan terpengaruh dengan mesej yang ingin mereka sampaikan.

Mungkin kebanyakan kita hari ini kurang yakin dengan hadits-hadits mengenai tanda-tanda Hari Kiamat, di mana kita akan kembali ke zaman kekurangan teknologi dan berperang menggunakan kuda, pedang dan seangkatan dengannya. Mereka menganggap hadis-hadis ini tidak realistik, kurang rasional, dan tidak sesuai dengan fakta-fakta kehidupan moden pada hari ini. Tetapi yang menjadi tanda tanya dikalangan bukan islam, mereka sangat mempercayai akan perkara – perkara ini. Mereka mencipta Filem LOTR bagi memperlihatkan keyakinan mereka terhadap hari-hari terakhir menjelang Hari Kiamat. Bahkan di pusat-pusat Zionis Antrabangsa, mereka telah pun merancang konsep The New World Order berdasarkan perkhabaran-perkhabaran yang telah diceritakan melalui Al-Quran dan Hadis mengenai Tanda-tanda Kiamat.




|Mordor = Markas dajjal Laknatullah|


beberapa istilah yang digunakan di dalam cerita LOTR

*Jalan ke utara = ke utara Iran menuju ke Armenia.
*Di antara dua gunung = Gunung Kaukasus.
*Kaum hampir mereka tidak memahami perkataan = Kaum Armenia.
*Tembok besi = Daryal Gorge/Gerbang Iberian/ Gerbang Kaukasia.




|Sauron = All Seeing eye = The False Messiah|




|The All of Seeing Eye|




|Dinding = Isengard|




|Witch king = Yajuj & Majuj|




|Gandalf = Imam Mahdi|




|Aragorn = Isa almasih|




|Pedang Nabi Muhammad = Al-Battar|



Di atas pedang Baginda S.A.W dikhabarkan terdapat tulisan Arab yang berbunyi : ‘Nabi Daud AS, Nabi Sulaiman AS, Nabi Musa AS, Nabi Harun AS, Nabi Yusuf AS, Nabi Zakaria AS, Nabi Yahya AS, Nabi Isa AS, Nabi Muhammad SAW’. Diyakini bahawa pedang (Zulfaqar) yang akan digunakan Nabi Isa AS kelak ketika dia turun ke bumi kembali untuk menghancurkan Dajjal Laknatullah.




|Piramid = Lambang Firaun / Piramid Giza, Menara Babylon (akan di bangun oleh Illuminati)|



Film LOTR memiliki jalan cerita yang bagus. Jika kita menonton filem ini, kita dapati tiada langsung mengandungi unsur-unsur lucah, perlakuan yang tidak bermoral dan pemujaan berhala (syaitan), aksi-aksi percintaan pemuda dan pemudi. Filem ini amat luar biasa dari pelbagai aspek. Meskipun ia di terbitkan di Hollywood.

Saya teruja dan berasa sangat hairan mengapa Hollywood meluluskan pembikinan dan penyiaran filem seperti ini?, Padahal ianya terang-terangan telah mengambarkan kekalahan empayar pimpinan dajal laknatullah di akhir zaman nanti. Sedangkan seperti yang kita ketahui Hollywood merupakan sebahagian dari perancangan NWO (New World Order) dan merupakan antara fitnah-fitnah awal dajal laknatullah sebelum ia muncul di akhir zaman nanti.

Apa yang saya fahami melalui metafora dari filem LOTR lebih kurang begini:

Saat ini jaringan freemason antrabangsa, terus menjalankan rencana yang telah di susun oleh dajjal laknatullah, ia bergerak serentak, dengan penuh komited, dan tidak kenal penat, untuk memperbesarkan empayar kerajaan kejahatan Dajjal (Mordor). Dari sisi pembangunan ekonomi, jaringan informasi, politik, ketenteraan, budaya, pemikiran serta ideologi. Mereka terus bergerak. Agen-agen Freemason di negara itu dianggap sebagai hamba-hamba kepada anak buah Sauron yang sangat fanatik dan bekerja membi-buta tanpa mengenal erti penat. Mereka sedang mempersiapkan bagi kedatangan “The False Mesiah” iaitu dajjal Laknatullah di “The Promise Land” (Palestin).

Sementara kekuatan bagi puak anti Zionis, baik dari kalangan Islam mahu pun Nasrani, juga sedang bergerak menyusun strategi dan kekuatan masing-masing. Suatu saat nanti akan ada kesepakatan antara kekuatan Islam dan Nasrani ini untuk menghadapi, melawan dan menghancurkan Zionis laknatullah.

Sedikit peringatan, Yahudi hari ini bukanlah pengikut Taurat peninggalan Musa AS. Mereka adalah pengikut fahaman-fahaman sihir dari zaman Fir’aun di Mesir. Yahudi saat ini mengikuti Talmud, bukan Taurat. Meskipun, katanya masih ada Yahudi yang setia mengikuti Taurat. Tetapai majoritinya Yahudi yang mengimani Talmud, mereka bukan Ahlul Kitab, tetapi orang musyrikin. Kerana mereka adalah penyembah dajjal Laknatullah atau simbol-simbol paganisme Mesir Kuno. Tentera-tentera dajjal ini bukan pengikut Musa AS, Tetapi mereka adalah musuh sejati Musa AS. Nenek-moyang mereka, Bani Israil penderhaka, mereka telah menyia-nyiakan ajaran Musa AS ketika dirinya diutus kepada Bani Israil. Yahudi hari ini lebih tepat disebut: Pengikut SAMIRI, bukan Musa AS.

Masalahnya, kita menyaksikan filem Lord Of The Ring sekadar hiburan semata-mata, tanpa cuba memahami mesej yang hendak disampaikan, sayang sekali.

Majoriti filem Hollywood tidak berkualiti serta boleh dilabel murahan. Kebanyakan filem-filem keluaran mereka penuh dengan propaganda serta mesej tersembunyi seperti The Matrix, Chlinder List, Salt dan banyak lagi. Namun ada juga yang memiliki elemen-elemen yang berkualiti dan mengadungi pesanan untuk diteladani.

Di antara persamaan isi filem LOTR dengan Tanda-tanda Kiamat antara lain sebagai berikut:

1. Intisari cerita film LOTR adalah pertarungan diantara golongan putih dan golongan hitam. Begitu juga saat menjelang Hari Kiamat nanti, akan terjadi pertarungan besar antara kaum Muslimin dengan kaum Yahudi.

2. Di dalam film LOTR, Ketua bagi unsur yang jahat di perlihatkan menggunakan kekuatan ilmu hitam dan sihir yang bermata satu. Ia tidak ubah kepada perkaitan dengan The False Mesiadi akir zaman nanti.

3. Filem itu turut mengambarkan terdapat dua puak yang kuat dan besar bergabung untuk melawan empayar kejahatan. Di akhir zaman nanti terjadi pergabungan antara umat islam dan nasrani (yang telah mengimani Allah setelah Nabi Isa AS turun) untuk menentang kaum yahudi zionis ini.

4. Di dalam filem itu mempelihatkan seorang yang bernama Gandalf sebagai pemimpin yang memimpin golongan yang putih dalam menghancurkan kejahatan. Ia tidak lain bersamaan dengan peranan Nabi Isa AS yang akan turun ke dunia untuk memimpin umat islam untuk menghancurkan dajal laknatullah.

5. Terdapat juga seorang pahlawan yang berani dalam membela kebenaran, Setelah empayar kejahatan Mordor hancur pahlawan itu di angkat menjadi ketua. Posisi pahlawan ini di dalam tanda-tanda kiamat sangat menyerupai posisi Imam Mahadi.

6. Di akhir babak cerita ini digambarkan empayar kejahatan hancur seluruhnya dan tidak ada yang tersisa. Begitulah perkaitan dengan empayar dajal laknatullah nanti, di akhir zaman empayar ini akan hancur dan kaum yahudi zionis akan hancur dan bercerai berai.

7. Sebelum empayar kejahatan (Mordor) ini hancur, mereka telah mencapai kemajuan-kemajuan yang hebat dan pesat dari sudut kekuatan ketenteraan dengan kekuatan yang mereka ada mampu mengepung kekuatan dari kaum yang baik di sebuah lembah. Di akhir zaman nanti begitulah persamaannya, kaum yahudi akan menjadi sangat kuat dan berkuasa seperti yang kita lihat di Israel kini, mereka memperlekeh-lekeh serta membuat sesuka hati kepada umat islam, Namun akhirnya kekuatan yahudi zionis ini akan hancur seperti hancurnya empayar yahudi zionis laknatullah.

8. Kunci kekuatan empayar kejahatan adalah “sang mata satu” (Sauron). Semakin kuat dirinya, semakin kuat pula kerajaannya. Namun saat dia hancur, maka hancurlah seluruh empayar kejahatannya. Begitulah hubungan antara dajjal laknatullah dengan kaum Yahudi zionis terkutuk di Akhir zaman nanti.

9. Hancurnya kekuatan “sang mata satu” ditambah pula dengan jatuhnya cincin yang dibawa Frodo di sebuah kawah gunung berapi yang membara. Begitu pula digambarkan, nanti di Akhir zaman dajjal laknatullah ketika melihat Nabi Isa As., dia akan meleleh seperti garam yang meleleh.

10. Dalam filem itu digambarkan bahwa tokoh “sang mata satu” bukan muncul dari bangsa jin atau makhluk lain. Ia berasal dari seorang raja di masa lalu. Di dalam Tanda-tanda Kiamat disebutkan, bahwa Dajjal itu sejenis manusia. Lahir dari keluarga Yahudi di Isfahan, Iran saat ini.

Waallahu’alam.


LOTR punya pasal. Ngeeeeee.




Andai dapat ku undurkan putaran dunia, ingin ku ubah semula....

Kalaulah dapat undur semudah reverse kereta... tak baik jugak! Nanti semua manusia tak teragak2 nak buat salah sebab tau boleh undur balik, boleh ulang balik apa yang dah lepas.

Boleh fix kesalahan dengan mudah tanpa apa2 bayaran.

Kalau dulu aku nak undur waktu2 sekolah, waktu2 belajar supaya aku belajar pandai2 supaya dapat kerja bagus tapi sekarang aku cuma nak waktu2 masa uyi kecil.

Aku tak mahu dah kapsul masa untuk belajar tinggi2, untuk cari pasangan hebat. Aku cuma nak momen2 masa uyi kecil.

Arhh. Nampak macam desperate. Ada garis2 halus bernama kekesalan kat situ. Admit je lah. Memang.

Nangis airmata darah pon taraguna kan?

Segunung sesal pon Tuhan takkan tolong kita dapatkan balik masa yang dah lepas tu. Bukan Tuhan tak sayang, tapi itulah namanya hukuman. Betul ?

Itulah dia balasan atas kealpaan pada ikrar yang kita lafazkan pada Tuhan sebelum diturunkan ke bumi sebagai khalifah. Ulpp...

Jadi, jalan sebaiknya adalah bertaubat atas salah2 dan dosa2 yang telah kita lakukan instead of keluh-kesah yang tak berkesudahan. Semoga Tuhan menerima taubat hambanya. Ameenn....

Aku noticed, semakin usia meningkat salah satu perkara yang membimbangkan atau lebih tepat menakutkan adalah mati. Tua2 dan kedut2 tu satu hal jugak.

Kadang2, tidur malam buat aku cuak. Aku bangun tak pagi esok? Kalau keras, diorang tau tak aku dah takde? Habis, rumah aku ni camaner, siapa duduk? Duit aku dalam bank? Dalam ASB? Tabung haji tak sempat guna? Duit gaji lum masuk lagi? Belum kira hutang2 aku pada orang lain dan hutang orang lain pada aku. Uyi camner, tak sempat nak tengok dia belajar. Hehhhh. Gilos.

Kadang2 lah. Bukan selalu. Giler kalau setiap malam aku camtu. Psiko mati aku ni.

Sedar tak sedar, repeat citer LOTR part 1 sebenarnya bagi impak yang sangat berkesan. Aku tidur malam dalam beristigfar panjang sehingga terlelap. Terbayang algojo2 scary tuh. Memang takut. Hampir sama kan dengan gambaran hari pembalasan nanti? Takut dowh.

Dahsyatnya kiamat. Seramnya yakjuj dan makjuj. Takutnya dajal. Ngerinya ular2 bisa dan makhluk2 ganas.

Bukan tak tau. Tau. Bukan tak takut. Takut. Tapi masih lagi leka dan lalai dalam mengejar dunia. Haih.

Semoga kita mendapat rahmat Allah.


Friday, March 02, 2012

Melastik ke bintang.




Kalau kail panjang sejengkal, jangan lautan hendak diduga.

Maksudnya, dalam lautan tu ada macam2 jenis keperluan dan keinginan, tapi kail yang ada cuma sekontot je. Sendiri mau ingatlah kan, sampai ke tidak nak mengail tu. Hukhuk.

Arh. Apa2lah. Boleh menyelam apa kalau nak. Tak payah pakai kail yang sejengkal tu, selam ajer sekejap, pastu naik balik, takut lemas pulak lama2.

Hahaha.

Ok. Cerita lain.

Cuti sekolah ni turn aku balik kampung. Since my beloved doter tu nak UPSR tahun ni, kelas tambahan takboleh ponteng. Nak suruh dia concentrate.

Aku rasa berdebar pulak nak spend 3-4 hari dengan uyi. Sebab cara berfikir dia, perasaan dia, pandangan dan tanggapan dia tak sama macam dulu. Aku kena hati2 dengan setiap tindak tanduk dan kata2 aku. Dan layanan aku kat dia pon takboleh sama macam dulu lagi.

She's growing up. And she's growing up too fast! Aku kena fikir dengan rasional dan bijak untuk mendekati jiwa dia. Jiwa dia yang sedikit rebel tu. Unpredictable.

Aku risau dia 'panas' dengan aku. Yelah, orang cakap anak perempaun ni 'panas' dengan mak dia, nak2 kalau muka sama. Ermmm.. muka aku ngan uyi ada iras jugak sikit2.. aku konsider suam2 kuku.

Atau aku kena garang dengan dia? Ok bukan garanglah, tapi tegas. Memang aku admit, selama ni aku tak garang dan tegas dengan dia. Aku banyak ikutkan kehendak dia. Keperluan tu lainlah. Memang kena ikut. Nama pon p-e-r-l-u.

Lepas ni aku tak boleh manjakan sangat dia. Memang agak susah tapi what to do. Aku cuma ingin yang terbaik untuk dia.

Semoga Tuhan merahmati kami. Ameen.



Thursday, March 01, 2012

Beradu sekejap




Tadi cukup khusyuk aku cerita, taip panjang2 cerita2 dulu yang aku nak tulis.

Sekali save as a draft sahaja. Rasa geli pulak nak publish. Haha. Bukan cerita 18SG ataupon 18SX ataupon 18PL, tapi cerita zaman2 muda nak ke dewasa matured. Peralihan karektor seseorang disebabkan faktor umur.

Yelah, dah semakin usia meningkat ni kan, macam2 yang dah berubah. Dah tak reti lah nak pakai yang kecik2, ketat etc. Semuanya nak longgar2, labuh2. Malu. Hehe.

Arhhh. Apalah aku tulis ni.

Owhh... i need some sleep lah.

Daa.



Untuk abang askar.










Eh... tiba2 pulak rasa concern hal2 semasa. Patriotik lak tu. Hehe.

Eniwei, Selamat Hari Ulangtahun Angkatan Tentera Malaysia.

Tetap Gagah. Tetap Setia.

Cewaaah gitu :)