FoLLoweRs

Tuesday, May 22, 2012

Hadiah Hari Ibu.




Ngantuk. Penat. Letih. Pressure. Malas. Lemau. Tak bersemangat. Nak nangis. Pedih mata.

Itu berlaku pada jam 5.50 pagi tadi.


Sekarang, everything back to normal. Dah key in beberapa claim pegawai yang dah siap aku semak sebelum cuti seminggu last week. Ada buat 5S sikit sikit. Yarkk..!

Ok. Itu je buat masa ni.

Dalam bulan Mei ini sahaja sudah 2 minggu aku cuti. Awal Mei memang dalam perancangan, memang nak balik kampung. Setel.

Seminggu kemudian masuk kerja. Lepas tu terpaksa cuti lagi seminggu.

Uyi eksiden!

Pajeen call nangis2 cakap uyi eksiden. Masa tu Sabtu 12 Mei lebih kurang jam 12 tghari dan aku kat ofis. OT. Buat kerja sikit sambil setelkan 5S. Kebetulan abah ngan ma ada kat KL sebab Uyo konvo on Sunday 13 Mei. Abang pulak pergi Taiping, ada kenduri. So kat rumah memang takde orang tualah, cuma ada budak2 je. Pajeen tu termasuk kategori budaklah tu.

Mau aku tak risau giler?

Lagilah bertambah2 aku risau. Sape jaga? Sape tengok? Sape hantar hospital? Naik apa? Macamane dia? Teruk? Sakit?

Nasib baik ada jiran2 dan sedara mara time tu. Tapi tetap bukan famili rapat kita. Tetap rasa risau. Tetap rasa tak sedap.

Malam tu aku amek bas balik Tanah Merah. Abang terus balik kul 2 petang tu dari Taiping.

Nasib baik takde yang patah, tak cedera kat muka. Dan nasib baik tak kena langgar dengan kereta yag datang dari arah bertentangan.

Cuma dagu dialah kena jahit. Luka kat tangan kiri membuatkan dia takboleh nak bengkokkan tangan. Sebab kena kat area siku. Cedara kat kaki kanan melibatkan lutut. Dua kuku jari kaki rosak. Luke2 tu biasalah, dah nama pon eksiden. Cuma lutut tu lah menyebabkan pergerakan dia terbatas. Tak boleh nak jalan. Sebab luka tu agak dalam.

Hari2 kena pergi klinik untuk cuci luka dan dressing. Kesian uyi. Menjerit2 dia. Nangis. Pedih.

Ha itu lah, nak naik lagi motor?

Haihh. Entahlah. Orang sekeliling dok marah2, tanyer nape kasi naik motor? Takde lesen, kecik lagi. Bahaya itu bahaya ini. Tak takut polis ker etc etc.

Aduhh.. Helo... kl dan kampung tak sama. Tak kasi naik motor pon susah jugak. Satu hari ulang alik ke sekolah 3-4 kali. Kelas fardu ain lah, latihan sukan lah, latihan ko-ko lah, tambahanlah. Nak harapkan orang tua hantar dan amek, masaklah. Tak terkejar. Diorang pon bekerja juga.

Motor dan budak2 kampung memang sinonim. Sekecik2 budak pon dah reti naik motor. Kaki tak jejak tanah, tak sampai pon tapi naik motor macam pro.

Itu memang hal biasa kalau kat kampung.

Nak tanak, mahu tak mahu terpaksa jugak kasi naik motor. Bukan nak lepas tanggungjawab, kite pon tak lupe bagi ingatan kat diorang, hati2 bila bawak motor, jangan laju2.

Tapi pernah dengar tak pepatah 'malang tak berbau' ? Hahhh. Memang tak berbaulah, sebab tu kita tak dapat tahu sebab tak dapat hidu sebab tak berbau. Kan kan?

Kebetulan, time tu orang dewasa takde kat rumah. Hermmm apa lagi, naik tocanglah budak uyi ni. Lepas training softball kat sekolah dia balik rumah jap pastu keluar pergi kedai beli jambu. Balik dari kedai tu lah dia eksiden. Motor tu pulak ekceli tak berapa elok. Atuk dia dah pesan jangan bawak motor ni sebab atuk nak gi repair dulu, brek tak makan sangat.

Tapi, budak2 ni memamg tak makan saman. Orang tua takde dia lenjan jugak. Itulah akibatnya kalau tak dengar cakap. Haa.. tu makan dia.

Apapon, syukur sangat2 sebab uyi selamat. Tak cedera teruk sangat. Tapi sebab dia budak lagi, rasa sakit dan kesian kat dia.

Seminggu aku jadi nurse kat kampung. Mana nak masak, nak papah dia ke bilik air, nak gosok gigi, nak makan, nak itu nak ini, memang full time lah. Paling mencabar nak bawak dia ke bililk air. Berat!

Tak tahulah berapa lama dia mc. Setakat ni doktor bagi 2 minggu. Haihhh. Dah lah tahun ni dia peksa. Banyak tercicir tu.

What to do. Always doa yang terbaik je untuk dia.

Ameen.



2 comments:

deaf said...

wish uyi a speedy recovery.

could be worse dari cara ko type eksiden tu.

ardz marn said...

semoga uyi cepat sembuh..