FoLLoweRs

Tuesday, April 28, 2009

Next time we kick itu road.

Lepas maghrib tadi call uyi. 2-3 kali call petang tadi tapi tak dapat cakap ngan dia.

Rindunya!

Dia tengah nak buat susu untuk seekor anak kucing yang kesejukan akibat hujan lebat petang tadi. Terdengar anak kucing tu mengiau-ngiau waktu uyi cakap ngan aku.

'uyi dah mandi?'

'dok lagi'

'uyi ni... lepas ni mandi tau. Anak kucing pandai pulak jaga, tuan dia tak mandi'

'takpe la.. uyi lebih rela tak mandi asalkan haiwan uyi ni tak sejuk'

Eceh cehh.. pandainyer dia menjawab.

Hm hari ni dia peksa Matematik dan Agama kalau tak silap. Sempat la dia bertanya beberapa soklan math.

'ibu, kalu dia oyak (tanya) nearly ten 1986 , dio jadi 1990 dih (kan)?'

'ha ah. uyi jawab 1990 ye? betul la tuh'

'ho.. uyi teringat yang cikgu ajar masa darjah dua'

'pandai anak ibu' cam biasa la kena puji sket.

Pastu ada lagi dia tanye tapi aku tak dapat nak jawab sebab tak berapa faham apa soklan tu. Ye la, paper takde depan mata payah la sket. Buatnya tersalah paham dan tersalah jawab, lagi naya. Nak tak nak terpaksa aku janji nanti ibu balik kite wat sama2 eh.

Haih. Saat itu aku lah ibu yang paling teruk sekali dalam dunia.

Dia mengadu lagi ada beberapa soalan math yang panjang2 yang dia tak dapat jawab sebab susah. Aduhai... kesian anak aku... Maafkan ibu sayang. Ibu tak layak untuk anak cerdik dan bijak macam uyi. Ibu tak dapat tolong uyi disaat uyi perlukan ibu.

Aku kompem tak pergi off road. Sebab dik jarr cakap abah nak datang khamis nanti dengan uyi. Hehe. Dia terlepas cakap.

Yeahaaaaa.... sonoknya. Memang abah ada cakap nak datang dalam masa terdekat ni. Ohoo.. patutlah berkali2 abah kate takyah risau la pasal uyi tu... tak yah risau. Rupenya nak wat surprise utk aku. Ehehehe.

Dan aku dah start tersengih-sengih. Ahaksss.

7 comments:

eddie dewanaga said...

itulah yg sebaik baiknya...

deaf_angel said...

rumah kampung boleh ler pelihara kucing, rumah flet susah

Gengmetal said...

lelama kucing tu pun pandai matematik hehehe ...

Yan said...

pagi tadi (11 may) aku ternampak awek tu tgh tunggu bas,teksi, pakwe, balak.. kat sungai besi.. rasa nak tumpangkan jer.. segan la pulak....he..he..he..

cLinaku said...

yan,
which part of sungai besi..besar tu.huhu.

Yan said...

kat seberang LRT...

cLinaku said...

alahaii..... situ eh.
gua ari2 lalu situ