FoLLoweRs

Monday, June 30, 2008

Suka eh...?

Malam tadi Liza call Pajeen. Tiba-tiba terdengar di hujung talian suara Uyi mencelah.

'Mokcu, sepupu buleh nikoh dok?'

Terus Liza terjerit dan tergelak, 'Weii uyi... berkenan kat saper nikh? Takkan Ipam kot?'

'Hikhik... hmm', gelak Uyi bila mendengar suara Liza dalam telefon. Kebetulan Pajeen cepat2 letak telefon kat telinga Uyi selepas Liza terjerit mendengar soalan maut Uyi tuh.

'Bakpo, uyi suka kat Ipam ker..?' Soal Liza.

'Hikk.. dok ehh. Tapi uyi tengok dia supo Ervan jah.' (Pelakon citer Soleha yang chinese look tu.)

'Hah? Serupa kat mana lak?'

'Dok ehh.. jenis dio sama. Masa dia main ngan Bad tadi, dia sengih macam Ervan jer uyi tengok.'

Tergelak Liza dengar penjelasan uyi. Jenis? Huhu.

Haii uyi.. takkan berkenan kat sepupu sendiri kot? Kecik2 dah pandai tanya soalan kawin.

Antara 4 sepupu tu, uyi memang rapat ngan Ipam yang 2 tahun muda dari dia. Sama2 nakal. Sama2 keras kepala. Sama2 tak dengar kata. Sama2 bising. Apa2 aktiviti lasak, diorang berdua tu lebih banyak bersama. Berbanding Nisa yang lebih cool dan tak cakap banyak.

'Naper uyi tanyer, uyi nak kawin ngan Ipam ker..?' pancing Liza.

Uyi ketawa. 'Ekekekeke..'

'Tak boleh uyi, uyi kan sepupu dia, dah macam adik beradik dah. Mana boleh kawin.'

'Bakpo?' soal uyi.

'Tak elok. Tak digalakkan. Sebab uyi rapat ngan dia. Kalau uyi nak kawin, kena cari orang jauh2. Kalau uyi kawin sepupu sendiri, nanti takut2 anak uyi tak cerdik nanti. Lagipon, atuk tak kasi tau kawin sepupu nikh,' terang Liza panjang lebar.

'Yo ko?'

Aku dah pesan siap2 kat budak2 ni, jangan nak usik2 mereka berdua tu. Nak gosip2 ke apa ke.

Kena terangkan betul2. Sebelum perasaan suka dan sayang tu jadi benda lain yang lebih kompleks. Takkan nak pisang berbuah dua kali? Hermmm.....

Dulu... ada sorang adik aku ni berkenan kat sepupu kitorang. Tapi tak ke mana. Abah tak berapa suka. Sib baik bukan serius pon.

Uyi.. uyi.. macam2...

1 comment:

deaf_angel said...

amboi, kecik2 dah pandai..