FoLLoweRs

Tuesday, February 21, 2012

Bukan semua jalan tu lurus




Hidup ni ada turun naik. Ada pasang surut. Ada gembira duka. Ada manis masam. Ada macam2.

Bila fikir2 balik kesalahan2 yang aku buat, jalan2 hitam yang aku lalui, peristiwa2 pahit yang aku tempuh aku jadi pasrah.

Bukan aku mintak semua ni. Kalau boleh, aku pon takmahu. Siapa nak pilih hidup yang ada macam2 dugaan dan kesusahan.

Kalau boleh aku pon nak hidup yang senang2 je. Yang takde masalah. Yang tak sukar. Tapi siapalah aku ni. Manusia biasa yang sama macam orang lain. Yang tak akan lari dari masalah dan salah.

Aku tak mintak untuk berbuat salah. Aku juga taknak jadi orang jahat sebenarnya. Tapi persoalannya, kenapa masih berbuat salah? Kenapa masih bikin orang sakit hati?

Susahnya nak jadi orang baik.

Memang susah sebab setan banyak kat sekeliling. Dalam diri pon ada setan. Diri sendiri pon kadang2 jadi setan!

Last2, sebagai orang Islam kena kembali kepada rukun iman lah. Itu semua dan ketentuan.

Tuhan dah tentukan jalan kita ada bengkang-bengkok sikit. Dugaan untuk kita sebegitu rupa. Untuk orang lain sedemikian pula rupanya. Tak sama. Tapi tetap ada.

Dan jangan sesekali kondem orang lain atas kesalahan yang pernah mereka lakukan. Itu semua ujian yang dah tertulis untuk dia. Samada ujian tu peringkat sijil, diploma atau master sekali pon, ada hikmah disebaliknya.

Kau tak lalui apa yang dia lalui, kau tak rasa apa yang dia rasa, kau tak layak nak menghakimi dia. Betul tak?


2 comments:

deaf-angel said...

there is saying, Allah kasi ujian kat seseorang tu pasal Allah tahu orang tu boleh handle.
So kadang2 orang banyak ujian ni, mungkin Allah sayang dia lebih.
Wallahualam

cLinaku said...

aku pon ada dengar.psikologi,buat kite calm cket