FoLLoweRs

Monday, March 05, 2012

LOTR punya pasal. Ngeeeeee.




Andai dapat ku undurkan putaran dunia, ingin ku ubah semula....

Kalaulah dapat undur semudah reverse kereta... tak baik jugak! Nanti semua manusia tak teragak2 nak buat salah sebab tau boleh undur balik, boleh ulang balik apa yang dah lepas.

Boleh fix kesalahan dengan mudah tanpa apa2 bayaran.

Kalau dulu aku nak undur waktu2 sekolah, waktu2 belajar supaya aku belajar pandai2 supaya dapat kerja bagus tapi sekarang aku cuma nak waktu2 masa uyi kecil.

Aku tak mahu dah kapsul masa untuk belajar tinggi2, untuk cari pasangan hebat. Aku cuma nak momen2 masa uyi kecil.

Arhh. Nampak macam desperate. Ada garis2 halus bernama kekesalan kat situ. Admit je lah. Memang.

Nangis airmata darah pon taraguna kan?

Segunung sesal pon Tuhan takkan tolong kita dapatkan balik masa yang dah lepas tu. Bukan Tuhan tak sayang, tapi itulah namanya hukuman. Betul ?

Itulah dia balasan atas kealpaan pada ikrar yang kita lafazkan pada Tuhan sebelum diturunkan ke bumi sebagai khalifah. Ulpp...

Jadi, jalan sebaiknya adalah bertaubat atas salah2 dan dosa2 yang telah kita lakukan instead of keluh-kesah yang tak berkesudahan. Semoga Tuhan menerima taubat hambanya. Ameenn....

Aku noticed, semakin usia meningkat salah satu perkara yang membimbangkan atau lebih tepat menakutkan adalah mati. Tua2 dan kedut2 tu satu hal jugak.

Kadang2, tidur malam buat aku cuak. Aku bangun tak pagi esok? Kalau keras, diorang tau tak aku dah takde? Habis, rumah aku ni camaner, siapa duduk? Duit aku dalam bank? Dalam ASB? Tabung haji tak sempat guna? Duit gaji lum masuk lagi? Belum kira hutang2 aku pada orang lain dan hutang orang lain pada aku. Uyi camner, tak sempat nak tengok dia belajar. Hehhhh. Gilos.

Kadang2 lah. Bukan selalu. Giler kalau setiap malam aku camtu. Psiko mati aku ni.

Sedar tak sedar, repeat citer LOTR part 1 sebenarnya bagi impak yang sangat berkesan. Aku tidur malam dalam beristigfar panjang sehingga terlelap. Terbayang algojo2 scary tuh. Memang takut. Hampir sama kan dengan gambaran hari pembalasan nanti? Takut dowh.

Dahsyatnya kiamat. Seramnya yakjuj dan makjuj. Takutnya dajal. Ngerinya ular2 bisa dan makhluk2 ganas.

Bukan tak tau. Tau. Bukan tak takut. Takut. Tapi masih lagi leka dan lalai dalam mengejar dunia. Haih.

Semoga kita mendapat rahmat Allah.


2 comments:

deaf-angel said...

masa aku sekolah dulu aku repeat student, drop out student, macam2 la buruk2.

Aku sekolah kat tempat ni, dan aku repeat tau.
Kawan ngan budak cina la satu kelas masa repeat.

Dia cakap kat aku " if you never fail and repeat, then we wont become friends and it will be so wasted ".

Aku ingat benda ni sampai skarang...apa berlaku, betapa apa pun berlaku, aku tahu semua ada sebab.
Cuma jangan menggelabah kalo boleh. Sabarrrrr dan try to find a wise solution.

cLinaku said...

ni org kata, pengalaman mengajar dan mendewasakan.