FoLLoweRs

Wednesday, March 13, 2013

Stop being judgemental.




Seorang awek berbaju kurung agak longgar dengan rambut lepas paras bahu, tanpa memakai tudung berjalan kaki. Wajahnya tak berapa mekap, sekadarnya sahaja, berbedak dan berlipstik tipis.

Kemudian, muncul seorang awek lain memakai baju kurung moden, bertudung dan cantik bermekap. Merah pipi dia. Berjalan kaki jugak. Situasi yang takde apa2 pon tapi belahan kain dia sehingga menampakkan peha tu mencuri perhatian beberapa pasang mata. Diulang sekali lagi, sampai nampak peha ok.. bukan betis. Putih melepak.

Agak2, mana satu yang lebih aurat?

Hehh.. pagi2 dah buat dosa kering. Bukan niat nak judge orang sebenarnya, tapi benda yang ada depan mata ni automatik diproses. Hadam terus.

Aku pon banyak baju kurung moden kain belah. Masih cantik masih elok. Terbaru baju raya tahun lepas.

Masih aku pakai lagi tapi sekarang kena selektif sikitlah. Mana2 kain belah yang melampau belahnya aku dah sisih. Sayang memang sayang tapi seganlah nak pakai lagi. Tak selesa. Asyik nak pegang kain. Halal. Haram. Halal. Haram. Belah. Tutup. Belah. Tutup. Nak2 pulak kalau ada wind of change. Rasa nak jadi patung chendana je.

Kain belah aku yang masih tersimpan terbelah sampai betis kot. Aku pakai jugak kadang2. Tapi aku make sure hari tu aku bertapa dalam ofis je tak pergi mana2. Erkk... kalau pakai dalam ofis je tak kira ea? Kire tak dosa la pakai belah2 ea? Dusss...

Apapon, jangan pandang rendah pada mereka yang tidak memakai tudung. Memang benar bertudung itu wajib, means berdosa kalau tak pakai. Tapi siapalah kite untuk menilai semua dosa pahala itu. Bukan hak kita.

Aku pon sebenarnya banyak lagi nak kena perbaiki.

Wassalam :)







2 comments:

deaf said...

Mak uyi ni buat aku teringat Omputeh cakap dont judge a book by its cover

cLinaku said...

hehe... itu ler dia.